Topic: Convert Moulin 60 Vintage Celluloid pop met verkleuringen

Eerst en vooral dank dat ik hier bij mag komen op deze fantastische site. Ik zit met een acuut probleempje. Ik kocht vandaag een Convert Moulin 60 Vintage Celluloid pop met verkleuringen aan het gezicht en de twee handjes. Die zijn geel en de rest van het lichaam babyroze. Kan deze pop gerestaureerd worden in zijn oorspronkelijke kleur? Ik ben zelf restaurateur van kunstwerken maar deed nog nooit een pop. Ik had graag een ervaringsdeskundige gehoord over celluloid kleuren en met welke producten dat het best gebeurt.

Dank bij voorbaat,

Jennifer

Re: Convert Moulin 60 Vintage Celluloid pop met verkleuringen

Allereerst, van harte welkom op het forum Jennifer.

Wat ontzettend leuk dat je als restaurateur van kunstwerken een pop restaureert! Als ik me goed herinner, ook een heel mooie, die ik zelf alleen uit het museum ken, ik denk aan zo'n type popje (gezien in museum/poppenhospitaal Lissabon):
https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/JolieFotos/Museum_IMG_8814.jpg

Celluloid is —volgens mij— een van de moeilijkste materialen om te restaureren, tenminste, dat is mijn indruk. Mijn ervaring ermee is helaas minimaal :-}

In Jacintha Smulders boek, "Poppen restaureren" uit 1994, Cantecleer, ISBN 9789021321851, staat er een erg goed en compleet hoofdstuk over.

Ik heb (alleen) de allereerste passage erover gefotografeerd, en zal die hier als link-bestand opnemen. (Ik hoop dat de copyright-fabrieken zie https://www.deblogacademie.nl/claims-voor-plaatjes/ me dit citaat niet kwalijk nemen... Het boek is alleen tweedehands nog te koop, zie: https://www.deslegte.com/poppen-restaureren-115098/  )

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-F … _pag53.jpg

Jacintha Smulders adviseert om met terpentine verdunde emaillak te gebruiken. Met de retoucheerspuit. En de ogen afgedekt met een malletje. (Pag 63, niet gefotografeerd ivm coppyright) Maar.. dit gaat dan wèl over het restaureren van breuken, niet over het bijkleuren van UV-schade. (De 'mp' die Smulders ook in de paragraaf noemt is Milliput, epoxypasta)

Over verbleken kan ik verder helaas niets vinden.... ook niet op sites over antieke vulpennen, muziekinstrumenten e.d. :-}

Of terpentine-verdunde emaillak helemaal voldoet aan de restaurateurs-ethiek, dat een restauratie ongedaan te maken moet zijn, duf ik niet te zeggen :-} Daar weet jij waarschijnlijk meer van..! :-)
Misschien zou je ook kunnen kiezen voor een pigment/medium dat wèl verwijderbaar is.... (maar wat dan... ;-})
En je wil natuurlijk ook niet dat de verf bij aanraking van de pop meteen 'afgeeft.'

Het is dus inderdaad een behoorlijke uitdaging...

Maar wieweet heeft een andere lezer / restaurateur (Durvina..?) hier wèl ervaring mee...?
Of een lezer zonder inlog-account...? (Stuur gerust een mailtje, dan maak ik het account handmatig aan..)
Ik ben heel benieuwd..

Groet,
Jolie

Re: Convert Moulin 60 Vintage Celluloid pop met verkleuringen

Ja Jennifer, die delen van poppen die veel licht vangen verbleken vaak of worden geel en sommige poppen worden groen!
Mijn Luciënne (Royal made in Japan) was niet geel maar zag erg bleek. Toen ik plakband van haar been met spiritus verwijderde  werd dat been net zo mooi roze als haar lijfje. Haar bleke wangetjes heb ik toen heel voorzichtig  ook zo een kleurtje gegeven. Zelfs haar lipjes kon ik zo wat roder maken.
Dat is mijn ervaring, maar ik ben geen deskundige hoor! Wel eng om te doen, ze moest natuurlijk geen knal rode wangen krijgen! Ik weet niet of alle celluloid dezelfde samenstelling heeft.
Eerst voorzichtig op een handje proberen? Of laten zo als zoals het is?

Succes en groetjes van Durvina

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Luci%c3%abnne%20bij%20aankomst.jpg

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Luci%c3%abnne%20heeft%20meer%20kleur.jpg

Re: Convert Moulin 60 Vintage Celluloid pop met verkleuringen

Ha Durvina,
Wat een goede tip!
Dat lijkt me veel veiliger dat het overspuiten met terpentine-verdunde verf zoals beschreven in het restauratie-boek..

Bij het zoeken ben ik van alles tegengekomen, van oude harmonica's, gitaaronderdelen tot vogelpoot-kleurringetjes ( ;-)) maar nergens een oplossing die niet heel 'link' klonk ('afschuren met brasso..' (oei)..) Jouw tip lijkt me kortom, veiliger. Hartelijk dank!

Groetjes,
Jolie

Re: Convert Moulin 60 Vintage Celluloid pop met verkleuringen

Hoi Jennifer, is het nog gelukt om je celluloid-pop van de verkleuringen te ontdoen...? ik ben hier nog vaak wezen kijken of je een update had geplaatst, maar helaas.. :-)
Ik kan me voorstellen dat de tip uit het boek, 'kleur bijspuiten', niet de ideale tip is, zeker niet met terpentinegedragen verf, maar ik hoop dat je toch een betere methode hebt kunnen vinden.
Groetjes,
Jolie