1 (edited by anitaw 2012-08-08 16:56:15)

Topic: Verzameling poppen

Nadat mijn schoonmoeder kwam te overlijden, hebben wij bij het opruimen van de zolder een aantal poppen gevonden. In eerste instantie wilden we niets met de poppen, maar nu we een tijdje verder zijn, willen mijn schoonzusje en ik de poppen opknappen en thuis neerzetten.

Eén van de poppen heeft een merkteken en een nummer. Het merk lijkt op een pentagram (of Davidster). Mijn man en schoonzusje weten eigenlijk niet hoe oud de poppen zijn, wel dat ze vroeger in de huiskamer stonden. het kan zijn dat de pop uit Duitsland komt, omdat mijn schoonmoeder Duitse was. kan iemand mij misschien iets meer van de pop vertellen?


PunBB bbcode test


Verder misschien een rare vraag, maar wij hebben geen verstand van poppen. De poppen zijn best wel vettig en stoffig, hoe kunnen we die het beste reinigen. En mogen de kleertjes gewoon gewassen worden.

Alvast bedankt voor jullie aandacht en misschien tot snel. wellicht worden we zelf nog een poppen-liefhebber.

Re: Verzameling poppen

Ha Anita,
Allereerst, van harte welkom!
De pop(pen) kun(nen) zeker uit Duitsland komen, omdat .DE heel lang de grootste poppenproducent van Europa geweest is.
De pop met een ster (pentagram?) kan een Schönau & Hoffmeister zijn:
http://dollreference.com/schoenau_hoffmeister.html en ook een Kämmer & Reinhardt/Simon Halbig http://dollreference.com/kammer_reinhardt_dolls.html Aan het aantal punten van de ster kun je zien welk bedrijf de pop gemaakt heeft..

Ook moderne poppen zijn (vaak) gemerkt, en in Duitsland worden nog steeds veel poppen gemaakt (waarschijnlijk vind je de nummers wel in de nek of op het rugstuk.)

De kleertjes wassen kan soms best moeilijk zijn, ik heb wel eens gehad dat de patronen op de (honders jaar oude?) stof een beetje doorliepen zodra ik het in een handwas-met-fijnwasmiddel deed :-}

Maar dat ik wat ik gewoonlijk doe... Sommige stof geef ik een laatste spoelbeurt met stijfsel.. (Hoe heet het merk ook weer, Ah, gevonden: http://www.topdrogist.nl/Crackfree-stij … 27032.html ) Zeer als het jurkje of hoedje origineel ook gesteven was :-)

De poppen kun je vaak wel voorzichtg schoonmaken met een watje met water en zachte zeep. Ook gebruik ik wel 'ns vochtige schoonmaakdoekjes.. Zelfs die doekjes die 'geschikt zijn voor kindergezichten" omdat je daarmee vette vlekken kunt weghalen.

(OK, bij papiermachee-poppen is dat wat linker, maar ik gebruik daar wel eens (zou ik nu vloeken..?;))) vochtige schoonmaakdoekjes voor die "geschikt zijn voor kwetsbare oppervlakken" Wel even proberen op een stukje dat je niet ziet, zeg: de rug, of de verf er echt niet te kwetsbaar is.. Sommige poppen maak ik dus niet schoon.)

Bij moderne poppen zijn de wimpertjes soms heel eenvoudig vastgeplakt, merkte ik bij de pop die ik ooit op de vuilniskliko vond, http://welkepopisdat.nl/gebrokenhoofd.html Die gaan bij het schoonmaken los. Maar kun je héél voorzichtig weer terugplakken (ik vrees dat ik daar heel ordinair een microdrupje secondenlijm voor gebruikt heb wink)

Porselein kan trouwens best wel veel hebben, aan schoonmaakmiddelen, alleen géén schuurmiddel of schuurpapier...  ik ben bezig met een reparatie van een porseleinen pop die deurverfvlekken heeft, van verf op op terpentinebasis, vlekken die klaarblijkelijk een Poppendokter er ooit heeft geprobeerd af te schuren.... :-( *Snik* Dáár kon de pop niet tegen, waardoor ze nu geen wenkbrauwen meer heeft. Terwijl die vlekken / verfresten er doodsimpel afgingen met ....aceton. (Bij plastic poppen kan dat niet, die lossen op / gaan stuk van aceton, maar bij porselein kan het prima.)

Oeps.... hier gaat de bel.. :-)
In elk geval héél veel succes met het opknappen van de poppen van jullie (schoon-)moeder!
Groetjes,
Jolie

3 (edited by anitaw 2012-08-08 19:53:38)

Re: Verzameling poppen

Hey Jolie, bedankt voor je snelle reactie.
De ster (pentagram) lijkt precies op die van Kammer & Reinhardt, maar alles is heel vaag en de K en R staan er volgens mij niet op. Ook het nummer wat er onderstaat komt bij hen niet in de lijst voor (nr 798006)

Nou ik kan aan de slag dus, hahaha, ik heb er nu al lol in ... en dat voor iemand die (nog) geen liefhebster is. Maar het idee dat mijn schoonmoeder deze poppen bewaard heeft, en wij (mijn schoonzusje) en ik de poppen oplappen geeft een goed gevoel.
Wij hebben nog nooit zoveel poppen gezien als vandaag (vergelijken op internet). En elke keer onze poppen erlangs ... "lijkt dat of lijkt dat niet"
Waarschijnlijk kijkt mijn schoonmoeder vanaf een wolk naar beneden an lacht zich rot, er staan namelijk zeker drie dozen oude poppen klaar voor ons.
Mooi voor de herfstachtige dagen, we gaan ze namelijk allemaal opfrissen en kijken dan wat we er mee gaan doen.

Nou wordt vervolgd ,

Groetjes Anita

Re: Verzameling poppen

Wat een mooi beeld Anita :-) Ja, Google-afbeeldingen is ZOOO behulpzaam bij het herkennen van poppen, en hoe meer je naar ze kijkt, hoe sneller je de overeenkomsten en verschillen gaat zien (ik kan er ook uren zoet mee zijn, zo "zen" kan het zijn :-))
De pop met de ster kàn ook een replica van K&R zijn, heel eerlijk van de makers dat ze er dan geen K&R opgezet hebben. Die kunnen trouwens ook best nog waarde hebben hoor. Een enkele keer zit een markering ook nog onder het pruikje (maar volgens mij staat er zelden iets bòven de ster.) Oh en soms helpt het om in het Duits te googlen (met woorden als Echthaar-Perücke, Kurbelkopf, Stoffkörper, Puppe en dan het merk dat je zoekt :-))
Veel plezier!! Leuk om van je/jullie te horen!
Groetjes,
Jolie

Re: Verzameling poppen

Pffff, dat wordt een latertje vandaag :-).

Vooralsnog heb ik dus werk zat, morgen maar even een boek in de bibliotheek halen. Wie weet, kan ik daar iets in vinden. Ik snap dat met die nummers nog niet helemaal, maar dat elke pop een eigen gezicht heeft, heb ik inmiddels wel door. Goh, nooit zo bij stil gestaan dat het zo leuk kon zijn.

Triuwens kan ik haar haar ook gewoon wassen, of zijn dan de krullen eruit? Sorry hoor, ik ben een echte noob wat poppen betreft. Althans zo zouden mijn kids (2 jongens) mij noemen.

Groetjes, Anita

Re: Verzameling poppen

Oei ja, na elven Anita smile Nu staat óók de klok van m'n site niet goed, lijkt het nòg erger wink)

Ja, de krullen kunnen eruit gaan..
Zelf heb ik vooral kunst-haar (wat zou het zijn, nylon?) gewassen met gewone shampoo en er daarna anti-klit in gedaan, en dat hielp wonderwel bij het uitkammen.
Hier stonden aardige tips:
http://www.prillycharmin.com/restore/1hair_cleaning.htm (niet dat ik zo'n kam heb, maar wel een ouderwets aluminium kammetje wat ook aardig werkte.)
En hier ook:
http://www.with-heart-and-soul.de/index … 13&L=0 (in het Duits, wel heel handig met allerlei verschillende soorten haar en poppen)
Groetjes,
Jolie

Re: Verzameling poppen

Ik ben inmiddels al wat opgeschoten.

Ik denk dat het hoofdje niet bij de rest van het lichaam hoort. Het hoofd zit met een tie wrap aan het lichaam. Verder veschillen de handen en voeten van kleur, maar ook van vorm. Zo zijn de handjes elegant en zie je vingers. De voeten zijn bleek van kleur en zijn erg plomp.

Het jurkje is van een synthesich materiaal gemaakt, aangezien dat ik dat niet zo mooi vind, ga ik op zoek naar iets anders. Gelukkig is er hier zondag kindermarkt, dus wellicht vind ik iets wat ik wel leuk vind.