Topic: Restauratie van een A. Lanternier - Limoges popje

Lanternier-start
Zo kocht ik dit popje (van ongeveer 50 cm) bij Marjan en Luuk Stille, een betrouwbaar adres voor vooral Frans antiek in Drenthe. Ze had behoorlijk wat (bij aanschaf bekende) mankementen.

Haar hoofd was los, — ze is (waarschijnlijk) altijd op een heel eenvoudige manier geelastiekt geweest: met een soort ring aan het elastiek van de armen. Die ring zat nog in het lijf.

Verder had ze afgebladderde handjes, aan het linkerhandje ontbraken middel- en wijsvinger, en aan het rechterhandje de ringvinger. In de foto is trouwens ook te zien dat elk deel van het lijfe is gemerkt met een "K":

Lanternier

Pruikje en kopdeksel waren verdwenen, aan het hoofdje kleefde nog wat restjes haar, daarmee was niets aan te vangen dan het erafweken en eruitopmaken dat ze vroeger een donkerbruin pruikje heeft gehad.

De armkommen waren gedeeltelijk verpulverd... het karton was bezig met tot stof vergaan, de armen opnieuw elastieken zou onmogelijk zijn: de spanning van het elastiek zou de kommen meteen stuktrekken:

Lanternier

Het hoofdje is helemaal onbeschadigd, op een millimeter-chipje bij het oorbelgaatje na dan. Wel is het hoofdje niet helemaal symmetrisch — zou de mal niet symmetrisch zijn geweest...? Het linkerwangetje lijkt een fractie groter —(iets wat me trouwens wel vaker opvalt in foto's van Franse poppen.) Ook zijn er in de kleurbrand in de oven wat onregelmatigheden ontstaan, spikkeltjes in de wenkbrauwen, een nauwelijks zichtbaar streepje naast de mond.

Maar wàt een uitstraling!

Franse poppen uit het begin van de twintigste eeuw hebben gewoonlijk heel zware, lage, bijna doorlopende wenkbrauwen. Sympathiek, voor mensen die altijd aan het epileren zijn, alleen eh, ze doen me soms aan Bert van Ernie denken ;-)

Welk merk dit popje had, was slecht leesbaar. Inderdaad, in de foto is te zien hoe het merk leesbaarder wordt door het contrast in de foto te verhogen:
Lanternier
Uit het  AL & Cie (en de opbouw van de markering met Fabrication Francaise in een kader) is op te maken dat het een pop van de Firma Alfred Lanternier is. De maat is "8", ook de voorzijde van de kopmal, onderaan de hals, is gemerkt met een (gedeeltelijke) "8".

Lanternier
De markering 'Cherie', de typenaam van de pop, die voor de maat (8) staat, lijkt zelfs bijna uit de mal te zijn gesleten: om de sporen daarvan te zien, moet ik het contrast heel sterk verhogen, maar na enig zonderzoek is het mij duidelijk, dit is een Cherie van Alfred Lanternier. Een vergelijkbaar popje is ook zo gemerkt, maar dan duidelijker.

Alfred Lanternier was een porseleinfabrikant in Limoges, destijds zeer bekend om zijn servieswerk. Poppen is de firma pas later gaan maken, sommige boeken spreken van vanaf 1915(engels), anderen dateren de poppenfabricage van Lanternier als 'gedurende de eerste wereldoorlog (franstalig)'. Volgens sommige sites zou Lanternier tussen 1914 en 1924 poppenhoofdjes geproduceerd hebben voor de SFBJ-poppen (franstalig).

Hoewel ik weinig over het lijf (en over de gehele pop..) kon vinden, vermoed ik dat het lijf origineel bij de pop gehoord heeft. Allereerst zie je deze lijven bij Franse poppen vaker, en dan vooral bij kleinere franse poppen. Wanneer deze poppen worden aangeboden op een 11-delig Duits lijf, staat er vaak bij "niet het orignele lijf" of iets van die strekking. Bij het kleine aantal Lanternier-Limoges-Cherie-poppen dat ik Googlend heb kunnen vinden dat op een 5delig-lijfje als dit stonden, werden dergelijke beperkingen niet vermeld.

Enfin, even lenig als een popje met een 11-delig lijf zal ze dus nooit worden, maar: een origineel lijf heeft ze waarschijnlijk wel :-)

Hier volgen foto's van de restauratie.
Allereerst zijn de hals en de armkommen versterkt, vooral met houtlijm. De houtlijm bindt de verpulverende kartonvezels.

Lanternier

Bij andere poppen, zoals de Heubach, de SFBJ-looppop en de Metzler-pop, heb ik dergelijke delen versterkt met milliput (en papiermachee-pulp.) Maar hier was nog zoveel van het oorspronkelijke karton aanwezig, dat ik dat zoveel mogelijk wilde restaureren en niet wilde bedekken met Milliput:

Lanternier

De beenverbinding voelde nog zo sterk, dat ik die heb gelaten zoals 'ie was, en alleen de plekken waar de verf was weggesleten heb bijgewerkt.

Lanternier

De bladders van de handen heb ik teruggeplakt met houtlijm:

Lanternier

Op de plekken van de ontbrekende vingers heb ik spelden geprikt. De handen zijn van een ander materiaal dan het lijfje en de armen. Het lijkt meer op spaanplaat dan op karton, en zo te zien zijn de handjes bij de polsjes met karton aan de armpjes gelijmd — maar gelukkig is de verf daar nog zo goed intakt, dat ik het niet precies kan zien hoe de verbinding is ;-)

In elk geval kreeg ik de spelden nauwelijks in het composite van de handen, ik verboog makkelijker de spelden dan dat ze erin wilden.

Lanternier

Na het op maat knippen.....

Lanternier

......heb ik de vingertjes gemaakt van een heel klein beetje Milliput. Ook heb ik Milliput aangebracht op de plekken waar de verf was weggebladderd:

Lanternier

Eerder bleek me dat Milliput slecht bij te werkenis als het eenmaal hard is. Daarom heb ik deze keer all overtollige Milliput weggepoetst met water en wattenstokjes:

Lanternier

Vervolgens heb ik de Milliput geschuurd met grof en fijn schuurpapier:

Lanternier


De Milliputplekken en de plekken waar de verf ontbrak, heb ik geschilderd in zoveel mogelijk dezelfde kleur als de rest van het lijfje — en dan zo dat ik zo min mogelijk bestaande verf overschilderde. Alleen was het resultaat na het drogen van de verf.... Te Donker:

Lanternier

Dat werd dus.. opnieuw schilderen...

Lanternier

En met vernis, met een beetje mosterkleur erdoor, proberen de glans en vergeelde lak na te bootsen:

Lanternier

Het elastieken was ....lastig! Hoe krijg je een hoofdje veilig aan de armen..? De oude ring wilde ik niet zonder anker gebruiken. Het kopanker heb ik gezaagd van een hele grote houten kraal, de ankertjes voor de armen heeft Edwin voor me gezaagd :-)

Lanternier

Heel strak wilde ik het niet doen vanwege het kwetsbare lijfje, maar te los elastiek wilde ik ook weer niet, een los hoofdje kan zomaar scheefzakken en breken.

Lanternier

In het hoofdje heb ik naast het houten anker, ook een ring gebruikt om het elastiek stevig vast te zetten:

Lanternier

Het resultaat:
Lanternier

Het ontbrekende kopdeksel heb ik -tijdelijk-  vervangen met een zelfgemaakt kopdeksel van papiermachee (ik moet nog 'ns een goed 'kopdeksel-adres' vinden :-))

Lanternier

En dan de vraag welk pruikje ze krijgt..... Qua maat past haar het beste een eenvoudig Chlorex-pruikje:

Lanternier

Deze lange rode (synthetische) krullen staan ook leuk:

Lanternier

Of deze donkere (synthetische) pijpekrullen... het pruikje zit een beetje gek..:

Lanternier

Toch maar even het kortharige Chlorex-pruikje gekozen. Ik kom vast wel eens een mooie en echt oud pruikje tegen.

In deze foto heb ik gemarkeerd welke vingers gemaakt zijn:

Lanternier

En zo zit ze dan nu, in haar eigen kleertjes, gewasen en gestreken, in onze woonkamer:

Lanternier

Een naam heeft ze nog niet. Maar misschien is Noëlle wel een heel passende naam voor deze Française... Aangekleed op de dag voor Kerst, en op de Marktplaatsfoto zat ze in de eerste sneeuw :-)

Hartelijke groetjes en héél fijne dagen gewenst,
Jolie

Re: Restauratie van een A. Lanternier - Limoges popje

Bedankt voor de les Jolie, komt straks misschien nog van pas bij die Sonneberg! De mooie Franse dame is weer compleet!

Nogmaals hartelijke groetjes en hele fijne dagen met man en dochters!

Durvina

Re: Restauratie van een A. Lanternier - Limoges popje

wouw, wat een mooi resultaat zeg.
ik heb laatst ook een franse damew binnen gekregen met ontbrekende vingertjes dus dit was weer een heel welkome en leerzame les.
vind het trouwens een hele mooie dame, met een prachtige uitstraling.
en noelle is wel een mooie naam.
kwam ze trouwens met oorbelletjes? ik vraag me af waar ik ze zou kunnen kopen e of dat ook op maat gaat.
ik ben namelijk nog op zoek naar oorbelletjes voor een popje van 20 cm.
iniedergeval een leuk kerst binnenkomertje zo. hele fijne 2de kerstavond, groetjes mieke

Re: Restauratie van een A. Lanternier - Limoges popje

Dankjewel Durvien!
Ha, de oorbelletjes, leuke vraag Mieke! Het stekertje dat het oor in gaat, komt uit zo'n doosje "maak je eigen sieraden", maar het hangertje is....... een omgebogen speldeknop :-)
Kralen werden al snel veel te groot voor een popje. En op deze speldeknopjes zat een leuk pareltje. Ik vermoed dat ze van de Wibra waren, die spelden. (In elk geval van een heel goedkope winkel: ze zijn als spelden eigenlijk ongeschikt omdat ze te ruw zijn en de stof soms stukmaken ;-} Des te geschikter voor oorbellen, gewoon ombuigen met een klein rondbektangetje (vKruidvat) ;-))
Ik hoop dat je kleine popje met Oud-en-Nieuw nog oorbelletjes kan hebben met deze tip :-)
Groetjes,
Jolie

Re: Restauratie van een A. Lanternier - Limoges popje

Hoi jolie, en durvina en natuurlijk iedreen die dit leest!
aller 1st nog de beste wensen natuurlijk.
hopelijk dat iedereen hier een knallend begin van het jaar heeft gehad!
wat slim en vindingrijk die oorbelletjes zo, daar heb ik nooit aan gedacht.
het is natuurlijk wel makkelijker en een stuk goedkoper als poppen oorbelletje skopen.
ik heb ze ook nog maar 1 keer op mp zien staan en zo kun je zelf de kleur bepalen.
goed idee, ik ga het proberen en laat je weten of het lukt.
ze is ook zo ieniemienie klein, ze heeft ook niet 1 gaatje in haar oor maar 2 een in en uitgang zeg maar, heel apart.
het is een piepklein replica popjes van c.d. rue mazarine paris doll.
maar wel een leuk klein meisje om er bij te zetten.
nu zijn het 3 gezellige zusjes samen.
ik ga zodadelijk even proberen of het lukt want ik heb hier nog spelden liggen, ik laat het je wel weten of zien wink
ben helemaal om en weet nu wel wat ik echt mooi vind, en wil eigenlijk alleen nog poppen met gelede lijven gaan sparen/verzamelen.
binnen kort komt er weer een kleine franse dame bij, ik kan niet wachten tot ze er eindelijk is.
kan ik eindelijk goed kijken of ik iets van merkjes kan ontdekken en wat haar afkomst is.
en er komt een alt beck en gottschalk meisje aan, waar ik helemaal in jubel stemming mee ben! nou het geduld nog opbrengen om te wachten.
stom he dat je eigenlijk vooraf al in de zenuwen zit voor een pop haha.
nou poppenliefhebbers, allemaal een hele fijne avond gewensd. groetjes van hier!

Re: Restauratie van een A. Lanternier - Limoges popje

Ha Mieke, dankjewel voor de Wensen, jij en jullie ook allegoeds gewenst!!
Ja joh, het leek me ook zo'n overbodige luxe, en eigenlijk ook veel leuker: zelf oorbelletjes maken! We hebben ook nog veel kraaltjes in huis, en zelfs een paar piepkleine halfedelsteenkraaltjes, overgebleven van een 'doe-het-zelf-verjaardagsfeestje' :-)
Wat leuk dat je je smaak/richting steeds meer ontwikkelt, ja, poppen met gelede lijven zijn ook zo leuk om neer te zetten.. je kunt ze elkaar hele verhalen laten influisteren (met een goeide standaard op de achtegrond.) Al had ik in een advertentie een popje gezien dat veel op de 40/50erjaren OK/Rosebud/Roddy-achtige popjes van Durvina leek, en geschreven of het te koop was (helaas, het was sier voor de foto.. :-)) Die zijn dan weer niet geleed, maar ook weer zó schattig. Mijn smaak blijft nog even breed, (van 1880 - 1970) vermoed ik :-)
Maar herkenbaar, de jubelstemming!! En de zenuweon (om de post.) En het plezier van kleertjes en kettinkjes maken of reparen :-)
Jij ook een hele fijne avond! Hartelijke groetjes, Jolie