Topic: Gekste Poppen-Advertentie van de Week

rareAdv

Deze week komt MP-Verkoper "Joris" met stip in aanmerking voor de Titel "gekste Poppen-advertentie van de week."

Een lezeres maakte me attent op de advertentie, en laat ik één woordje uit haar mail citeren, en dat was sukkel.
Inderdaad. Want als deze man Te Goedertrouw is, pakt hij zijn verkoop niet heel slim aan.

Wat wil deze man in vredesnaam?
Lezen we de advertentie goed, dan zegt hij eigenlijk:

"Ik heb een pop die 3600,- euro waard is, namelijk, een Armand Marseille Googly 323 A, 4/O M, van 26 cm, uit 1914. En U, beste koper, mag ALLEEN bieden op Marktplaats. Mailen mag U mij niet, met andere woorden: informatie-uitwisseling bij deze koop is uitgesloten. Koopt u de pop, dan mag U hem NIET bij mij thuis komen afhalen, hoe kostbaar en kwetsbaar deze pop ook is: U mag hem ALLEEN per post ontvangen."

Misschien heeft deze goede man de Allerbeste redenen om dit zo te doen.

Misschien leeft hij als monnik, misschien heeft hij een vreselijk besmettelijke ziekte, misschien typt hij met een Hulphond —en maakt dat het allemaal vreselijk lastig om Vragen te beantwoorden of een Popje aan de Deur te overhandigen.

Ondertussen is het natuurlijk volkomen legitiem dat iemand die overweegt om 3600 euro uit te geven, vragen heeft bij een aankoop. Dus zou willen mailen. Of dat een eventuele Koper de pop wil komen afhalen, in plaats van de pop wil toevertrouwen aan de Post. PostNL stelt zelf immers " Helaas is er altijd kans op beschadiging tijdens het transport. Bijvoorbeeld als uw pakket in de vervoerscontainer onderop de stapel terecht komt met zwaardere pakketten bovenop. "

Maakt deze Verkoper dus een betrouwbare indruk?
Helaas niet.

Wil hij ècht zijn zeldzame, originele, antieke pop verkopen, dan biedt hij de Kopers mogelijkheid tot contact, en tot het afhalen van de aankoop.

Nu wekt hij niet alleen de indruk dat hij Kopers wantrouwt, maar ook de indruk dat hij zèlf misschien wel eens onbetrouwbaar zou kunnen zijn.

Want waarom zou je 3600 euro overmaken naar iemand met wie geen mailcontact mogelijk is? Naar iemand wiens thuis- of afhaaladres je kennelijk niet mag kennen? Misschien, zo kan de lezer gemakkelijk denken, is de pop, dan toch, anders dan beweerd, wèl een replica.

Of misschien is de pop minder waardevol. De genoemde Puppen-Preisführer is namelijk niet online in te zien. We moeten Joris maar geloven op de eerlijke blauwe ogen van zijn popje.

Laten we eens kijken wat andere bronnen over dit type Googly schrijven. In het artikel What is the Value Of That Doll? noemt Denise Van Patten een 7 inch Armand Marseille Googly 323 met een waarde van 700-900 dollar als voorbeeld. Zouden die 3 inch die deze pop groter is meteen 3000 euro meer waarde betekenen?

Nu is het artikel van Van Patten ongedateerd, dus laten we verder kijken. Een vrijwel identiek Googly-popje, quote:  This model number is probably the most commonly found Armand Marseille googly-eyed dolls, maar helaas zonder prijsopgave. Alle iets kleinere exemplaartjes, van 7 à 8 inch, hebben een waarde van 500-700 dollar of 675 dollar of 850 dollar tot 1250 dollar.

Ach, weet je wat, laten we de Googly uit de Advertentie vergelijken met een Googly-reproductie en nog een reproductie. Nauwelijks van echt te onderscheiden, tweemaal een prachtige pop, met ongeveer dezelfde maten als de geadverteerde Googly.

Lieve mensen, àls ik al zo'n popje zou willen aanschaffen, kocht ik een van deze reproducties of een van de exemplaren uit de Verenigde Staten, die gemakkelijk 3000 euro goedkoper zijn. Maar ik zou zeker geen geld overmaken naar iemand die "alleen biedingen op Marktplaats" wil zien en zo'n vreselijk prijzige aanschaf alleen wil "verzenden."

En ik hoop dat deze Verkoper inziet dat deze pop te kostbaar is om "niet over te mailen" en alleen "te verzenden."
;-)

Re: Gekste Poppen-Advertentie van de Week

Gelukkig heeft de adverteerde de advertentie zò aangepast, dat de verzending nu *Verzekerd* zal verlopen.

Een stap in de goede richting.
Ik zou zeggen: nu nog mail-contact toestaan, —wat is dat toch dat "Alleen biedingen via Marktplaats," wie wordt daar nou beter van? Stel dat iemand die 3600 euro wil bieden, maar alleen per mail? Gaat de verkoper er dan niet op in omdat het "niet via MP" is? Absurd— en de verkoper komt betrouwbaar over.