Topic: Oplichters actief... (Wat doet/kan Marktplaats..?)

onbekend

Op Marktplaats zijn weer verschillende oplichters actief.

Zo benaderde iemand onder de naam Tiffany.deboer allerlei Verkopers op Marktplaats, vroeg deze Verkopers naar z'n/haar bankrekeningnummer om zogenaamd een aankoopbedrag over te maken.

Vervolgens kreeg de Verkoper een Phishing-mail waarin werd gevraagd naar bankgegevens.

Banken, Internetwinkels of Internetproviders zullen nooit zo'n mail versturen, een mail die naar wachtwoorden of pincodes vraagt moet je altijd wantrouwen.

Gelukkig deden de Verkopers dit ook, en schakelden Marktplaats in, die al snel het account van deze zogenaamde  Tiffany.deboer afsloot.

Een andere persoon die waarschijnlijk niet veel goeds van plan is, is de verkoper die zich Dan Daniel noemt, en die op Marktplaats een Jumeau aanbiedt die niet van hem is, maar van een heel andere verkoper op eBay die niet in Almere woont, maar in Spanje, zoals is te lezen op diens verkoperspagina.

Niet dat ik deze advertentie zelf gezien had hoor ;-) MP-Verkoper Smit herkende de Jumeau van eBay, en maakte er melding van:
onbekend

Ook andere (Ver)kopers meldden de advertentie bij Marktplaats, en zelf heb ik voor de goede orde óók een melding gemaakt.

Toch staat deze Jumeau nog steeds op Marktplaats, aangeboden alsof ze vanuit Almere verkocht wordt, voor een derde van de prijs waarmee ze op eBay staat.

Nu is het volgens de regels van Marktplaats verboden om objecten aan te bieden die  inbreuk maken op het intellectuele eigendom van anderen concreet voorbeeld, dat het Marktplaatsregelement ook noemt: foto's van derden

Met deze regels in de hand, kan Marktplaats
deze advertentie wissen, Marktplaats heeft daar zelfs een pagina over.

Kennelijk hebben zulke "Verkopers" als "Dan Daniel" niet de eerste prioriteit van Marktplaats.

Misschien begrijpelijk: je zou maar per abuis een legitieme Verkoper van je Veilingsite afgooien. Maar een eenvoudig emailtje naar de Verkoper op eBay zou toch helderheid kunnen verschaffen.

En hoe minder "nep-advertenties" hoe betrouwbaarder je site.

Tot het zo ver is, moet de Koper in elk geval wantrouwend blijven. Helaas.

onbekend

2 (edited by Jolie 2012-06-12 20:20:08)

Re: Oplichters actief... (Wat doet/kan Marktplaats..?)

En vandaag kunnen we in een waarschuwende advertentie op Marktplaats lezen dat "Tiffany de Boer" nu actief is onder de naam "fransisca.hoekstra", ongetwijfeld "geleend" van een onschuldige derde, met opnieuw een zogenaamd woonadres dat leeg/Te Koop staat.

Vervelend voor Verkopers die nu elke reactie moeten wantrouwen voor ze hun bankrekeningnummer kunnen geven.

Naschrift: Op verzoek van degene die de Waarschuwende advertentie geplaatst had, haal ik de link ernaartoe weg. Teveel reacties.

Een andere Verkoper heeft inmiddels ook een waarschuwing geplaatst, waarin de gegevens na te lezen zijn.

Naschrift 2: Ook deze Verkoper plaatste een waarschuwing met de melding dat deze nep-koper probeerde via iDeal betalingen te doen met het verkregen banknummer.

Heel vervelend voor alle mensen die te goeder trouw spullen willen verkopen.

Re: Oplichters actief... (Wat doet/kan Marktplaats..?)

Ik wil graag ook wat schrijven over MP.
Bewijs heb ik nog dus dit word naar waarheid geschreven.
Ik had een paar Steiff spulletjes gekocht bij SIS Coevorden. Kreeg het pakje thuis via Post NL en de hele doos was vol geplakt met Gulden-postzegels.
Mijn buurvrouw heel blij want de postzegels gingen naar haar voor het goede doel. Na een paar uur kwam ze terug met de afgeweekte postzegels.
Het waren allemaal gebruikte postzegels, stempels eraf geknipt en alles was zo over en in elkaar geschoven dat je het niet kon zien. Ik meldde bij de verkoopster dat ik € 6,75 had betaald maar dat zij het geld in haar zak stak.
Ik kreeg een e-mail terug dat wil je niet weten wat ik even te horen kreeg.
Ik heb het bij MP gemeld en zij zijn niet verantwoordelijk want dit heeft alleen betrekking op verkoper en koper. Ze verkoopt heel wat op MP dus... je bent gewaarschuwd.... verzendkosten betaal je voor in haar zak te steken.
Jammer dat het soms zo moet gaan en MP kent geen burgerplicht.

Re: Oplichters actief... (Wat doet/kan Marktplaats..?)

Hoi Doll,
Had ik eigenlijk al gezegd: Welkom!? :-)
Wat een nare truuk met die postzegels...... :-/ Als PostNL er tijdens de verzending achterkomt, krijg JIJ ook nog de strafport. Erg onklantvriendelijk, en zoals je zegt: je hebt betaald voor die verzending.

Ik weet dat er mensen zijn die zoiets doen, maar... dan zitten ze meestal in erg moeilijke omstandigheden, zeg, de gevangenis, of iets met hele erge schulden. Maar bij mijn weten zit er geen Penitentiaire Inrichting (meer) in Coevorden ;-) ;-)
Zonder grappen: iemand met een béétje zelfrespect en respect voor de klant doet zoiets niet, zou ik zeggen.

Bij "Coevorden" gaat er bij mij overigens een lampje branden in mijn hoofd, ik ben bekend met een aantal meldingen èn een van mijn eerste MP-ervaringen was ook in die regio, en meteen ook een slechte ervaring.

**Natuurlijk** zitten er ongetwijfeld ook héél betrouwbare verkopers in Coevorden, maar helaas heeft die plaatsnaam voor mij een bijsmaak gekregen. Voor ik daar iets zou kopen, check ik de verkoper heel goed.

Helaas is er tegen 'ongeldige postzegels' geen check opgewassen: dat kun je inderdaad alleen pas achteraf zien.

Het is jammer dat er mensen zijn die het zo verpesten voor andere verkopers. Na een tijdje koop je alleen nog popjes of knuffels bij mensen die je kent. En zo krijgen nieuwe verkopers geen kans.

Marktplaats zou BEST zo'n 'ster-systeem'/klantwaarderingssysteem kunnen invoeren!

Re: Oplichters actief... (Wat doet/kan Marktplaats..?)

Bedankt Jolie, leuk dat ik met anderen wat kan delen.
Ik kreeg nadat ik dit euvel gemeld had op MP een e-mail of MP mij na behoren had geantwoord. Stom omdat te vragen NEE dus !!!!
Ik heb hun een tip gegeven om het Ruby Lane systeem te hanteren zodat een verkoper regelmatig wordt gecontroleerd op een verkoop op deze manier kun je dus een schild verdienen van brons tot platina en MP biedt helemaal niets.
Gelukkig heb je ook goede en nette verkopers maar er zijn mensen die kicken op nepbiedingen en op list en bedrog.

Re: Oplichters actief... (Wat doet/kan Marktplaats..?)

Ja, goeie tip Doll! Dat zouden ze bij MP inderdaad best mogen invoeren, een controle- en kwaliteitssysteem.. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn. Desnoods geef je mensen de keus of ze eraan willen meedoen, en dan kun je ook daaraan weer zien of een verkoper serieus is of niet.

Net was er hier trouwens ook een "nepper", "mani" heette 'ie, was allemaal nep berichten aan het posten, heel irritant. Gelukkig kan ik zoiemand in 1 druk op de knop wissen, met al zijn nepberichten erbij. Aan het adres te zien (ik heb maar héél kort gekeken, wilde van die reclametroep af) iets uit het verre oosten.

Mocht iemand hier ooit iets tegenkomen dat hier duidelijk niet hoort (dit was allemaal Engelse baggertekst, die nergens op sloeg met reclamelinks erin) en waarvan je het idee hebt dat ik het niet meteen zie (omdat ik bijv. even op school decors sta te schilderen ofzo :-)) Stuur dan gerust een mailtje via http://welkepopisdat.nl/contact.html
Ook Durvina heeft trouwens alle technische kennis om zoiemand of zo'n bericht te wissen, maar ik wil anderen ook weer niet opzadelen met teveel werk, iedereen (ook Durvina :-)) heeft het al zo druk, het moet wel leuk blijven natuurlijk :-) :-) Maar wie kan, mag zoiemand altijd wissen of me mailen!
Enfin, groetjes!
Jolie

Re: Oplichters actief... (Wat doet/kan Marktplaats..?)

hallo ik ben bedrogen door die nick dan hij gebruikt verschilende namen waaronder dick popanu ik had een advertentie geplaatst van een pop dat ik zocht en die man had toevallig die pop,ik vroeg een foto maar zijn fototoestel was stuk ,maar wilde de pop zo graag en wilde geloven in het goede van de mens,nu stom van mij ik weet het en als het geld overgemaakt was wilde hij graag het bewijs zien van overmaking ,nu ik dacht hij zal de pop wsch direkt willen opsturen ,maar nee daarna niks meer mijn geld 150euro weg,nu zocht ik daarna op internet en al veel mensen waren opgelicht van poppen tot cameras ik heb dat toen uitvoerig op mp gezet met zijn naam maar na een week was ik geschorst wegens schending van de privacy ,nu leuk is anders
de poppenfee

8 (edited by Mummyfrom2 2013-08-12 19:41:19)

Re: Oplichters actief... (Wat doet/kan Marktplaats..?)

hoi de poppenfee,
k heb je naam vaker voorbij zien komen op marktplaats en jij mijne waarschijnlijk ook wel,
miekjeantiekje.
maar jeetje wat een naar verhaal zeg, ik blijf het maar horen e marktplaats blijft hierin maar falen.
ze zijn nagenoeg onverschillig voor het leed en pijn die ze hun trouwe verkopers en kopers aan doen, maar zijn wel heel erg begaan met de privacy van die mensen die het aanrichten.
nog steeds worden advertenties verwijderd omdat het woord replica EERLIJK vermeld word en dit op die manier oplichting ook weer in de hand werkt.
vorige week weer een andevertentie van pw die was opgelicht,
waar ik persoonlijk KEIHARD om moest lachen maar dat is een ander verhaal.
ook ik maak het mee, poppen als gaaf kopen, afgelopen maand 3 maal en een pop met 1 of meerdere haarlijnen krijgen.
het blijft vervelend, maarja ik kan mezelf recht aan kijken in de spiegel kwa verkoop en vermeld zo ver mogelijk alles.
en niet goed, pop terug, geld terug.
maar helaas zitten dit soort mensen op ons liefhebbertjes te jagen en helaas zijn we misschien te makkelijke prooien.
jammer maar ik ben bang dat er op marktplaats nooit wat zal veranderen wat dat betreft.
misschien eens een petitie starten voo iedereen die ooit al via marktplaats is opgelicht.
ik denk iedereen in nl wel zo ondertussen.
ik zit dan dagelijk te broeden op een manier
zodat ik het adres kan achterhalen en aan de deur kan kloppen.
me voor doen als een ander en wat uit een andere advertentie kopen en willen ophalen.
helaas haken ze dan vaak af of hoor je niks meer.
jammer, ik hoop en denk dan maar dat zn kharma hem nog wel achter haald.
en zo ook met de kopers van mijn afgelopen maand.
ze krijgen het ooit nog wel terug op hun bordje.
ik hoop dat je je gezochte popje ooit nog vind.
als je eenf oto kan posten van wat voor een popje, bij welkepopisdat dan hou ik ook mn ogen voor je open.
ik zit zoveel op internet.
groetjes en sterkte, van hier mieke

Re: Oplichters actief... (Wat doet/kan Marktplaats..?)

hoi,
ik ben een begische, dus op marktplaats koop ik niet. Hier in belgie hebben we twee grote verkoopsites (particulier en professioneel door elkaar); kapaze.be (hier staan ook regelmatig nederlandse verkopers op, trouwens) en 2ehands.be
bij 2ehands heeft men een systeem met waarderingen, waarbij de mensen die iets hebben aangekocht met een sterretje en commentaar kunnen melden wat ze van de verkoop vonden. Je kan dus ook een uitleg geven waarom je bvb niet tevreden bent over de aankoop. wie een groen/geel sterretje heeft, heeft meer dan tien goede waarderingen, wie een rood sterretje heeft, heeft teveel slechte waarderingen enz.
dat systeem werkt zeer goed!
Kapaza heeft dat systeem niet, maar de meeste verkopers zitten op beide sites, dus meestal kan je op deze manier wel achterhalen of hij/zij betrouwbaar is of niet. Ik kijk veel op ebay, maar koop persoonlijk niet via ebay (of toch nog niet gedaan, althans), maar ook daar hebben ze een waarderingssysteem dat wel goed functioneert, me dunkt.
Misschien kunnen de nederlandse kopers van marktplaats een voorstel doen aan de site om ook zo'n waarderingssysteem in te voeren. Hoe meer mensen zo'n voorstel indienen, hoe meer  kans dat het werkt. verder is het super dat een forum zoals dit bestaat, zo kan je aan elkaar in elk geval doorgeven welke ervaring je hebt met bepaalde verkopers.
In mijn geval, ik verzamel reborn baby poppen, is tweedehands of goedkopere nieuwe kits kopen vaak ook een duurkoop. Het vergt enige ervaring om de goede reborns van de lelijke eendjes te onderscheiden en niet iedere rebornster is een echt talent. als ik tweedehands een reborn zie die mij op het eerste zicht wel iets lijkt, dan vraag ik altijd welke kit het is, van welke sculpter én wie de kit gerebornd heeft. als ze dat al niet kunnen zeggen, dan hou ik er mijn vingers al van af :-)
als ze me kunnen meedelen wie de rebornster was, dan ga ik naar de site van de rebornster op zoek (de meesten hebben een site gelukkig) en meestal kan je in het foto archief de pop vinden die nu tweedehands te koop wordt aangeboden. Is dat niet het geval, dan neem ik contact op met de rebornster en vraag of ze de pop nog kent. de meeste rebornster kennen hun gehele repertoire nog en meestal zijn ze zo vriendelijk om je nog een foto door te mailen en extra info te geven. zo weet ik in elk geval dat de verkoopster de pop wel degelijk bij een bepaalde reborner heeft aangekocht en wat het oorspronkelijke bedrag was dat ze er voor gaf en zo verder.
op deze manier heb ik al mooie poppen kunnen aankopen voor een derde of een vierde van de prijs en ik ben nog niet bedrogen uitgekomen. als het enigszins mogelijk is, ga ik ook ter plekke de pop keuren. als dat niet kan, vraag ik altijd extra foto', detailfoto's ook van het geroote haar, de handjes, voetjes, lijfje zonder kleertjes aan...
verder kan ik ook kleine herstellingen zelf verzorgen, ik kan zelf magneetjes plaatsen voor de magneetspeentjes, ik heb popjes al bijgevuld met glasbeads en vulling, om een leuker knuffellijfje en wat meer babygewicht te krijgen enz. wat de verf en geroote haartjes betreft, als ze van een goede rebornster komen, weet je dat ook de juiste materialen zijn gebruikt. Ik koop dus nooit reborns zonder certificaat of zonder dat ik weet wie de kit gerebornd heeft, ook al lijkt de baby op foto nog zo mooi!
niet te gretig zijn, helpt dus wel om een goede keuze te maken, al ben ik soms wel eens een mooie kans kwijt omdat iemand anders sneller is dan ik. dat hoort er ook bij ;-)
met porcelein, retro, vintage en antieke poppen heb je natuurlijk niet de voordelen dat de maakster nog een website heeft natuurlijk! dat maakt het risico groter en hou ouder de pop, hoe moeilijker ook een gaaf exemplaar te verkrijgen! een regel die ik in acht houd is, is mijn budget voor 'miskopen'. Ik heb 100 euro over voor een gok per jaar. als ik 100 euro betaal voor een pop die mislukt is, wel ja, dan beschouw ik dat als leergeld voor dat jaar! meer geef ik niet om te gokken. als ik erop vertrouw dat een tweedehands van 250 euro een goede koop kan zijn, dan rij ik desnoods naar duitsland om de pop te keuren en dan maak ik er een uitstapje van.
Ik koop dus liever minder dan teveel, maar dat is natuurlijk voor iedereen anders en het hangt ook af van de aankoopprijs! maar ik heb dus een budget voor 'foutjes' en als dit is opgebruikt, dan moet ik maar sparen :-p

groetjes vanuit belgie!
mamaginie

Re: Oplichters actief... (Wat doet/kan Marktplaats..?)

Wat Triest Poppenfee..... :-( ik zie dat je bericht van 10 augustus is (we waren op vakantie, dus) ik heb het op Marktplaats gemist... Anders had ik je bericht hier gerust herhaald, desnoods zonder de gegevens die teveel in de 'privacy-sfeer' zaten, --ik vraag me af waarom Marktplaats zich daar telkens op beroept: het is toch duidelijk dat zoiemand anderen heeft opgelicht, waarom moet dat dan zo geheim blijven, zou ik zeggen.
Inderdaad, het systeem dat Mamaginie schetst, het puntensysteem van 2ehands.be, dat functioneert veel beter, --dat zou Marktplaats best mogen invoeren. Natuurlijk is ermee te "frauderen", maar ondertussen zou een "nep-ster" niet zoveel uitmaken als je bedenkt dat veel verschillende kopers een account als negatief of positief moeten aanmerken om ècht een positieve of negatieve waardering te krijgen. Dat MP het (nog???) niet invoert, is vast omdat het lastig is om de database en sitefunctionaliteit uit te breiden. Maar Marktplaats zou er een heel stuk betrouwbaarder door worden als men het wèl invoerde.
Dankje voor de goede tips Mamaginie! Op die manier beperk je de 'miskopen' enorm!
Groetjes vanuit Hilversum!
Jolie

Re: Oplichters actief... (Wat doet/kan Marktplaats..?)

Na heel veel goede ervaringen op marktplaats, heb ok nu ook een minder goede.
Ging niet om een pop voor mezelf deze keer, maar om een pop voor mijn dochtertje.  Geld netjes via internet overgemaakt, dag nadat de koop rond was. Desbetreffende mevrouw zegt dat zij het geld nooit heeft gekregen. Bank gebeld, deze zegt dat het geld gewoon overgemaakt is. Kreeg boze mail van verkoopster, dat zij het geld zo hard nodig heeft als alleenstaande moeder. Of ik het geld wil overmaken! Advertentie staat nog steeds op marktplaats, met nog meer geïnteresseerden. Zit te twijfelen wat ik nu moet doen...
Groetjes evelin

Re: Oplichters actief... (Wat doet/kan Marktplaats..?)

hoi evelin,
ik snap dat dit erg zuur is, wat je vooral niet moet doen is je over laten halen het nog eens over te boeken.
dit soort mensen werkt juist graag in op je medeleven omdat ze dondersgoed weten dat ieder normaal mens dit heeft.
ik zou de dame een print screen sturen van de afschrijving en haar het rekening nummer laten checken, misschien heeft ze he zelf fout dioor gegeven.
en is het het juiste rekening nummer dan heeft ze het geld echt wel gehad.
dan zou ik alvast marktplaats in gaan lichten en misschien op de advertentie bieden met de marktplaats naam: oplichter
dan zijn alle bieders gewaarschuwd.
mocht ze ineens wel de pop opsturen kun je ze altijd nog berichten dat het alsnog ontvangen is.
en als  deze dame echt geen oplichtster is kan ze haar onschuld ongetwijfeld bewijzen met een bank afschrift toch?
laat haar dan een printscreen door sturen of afschrift kopieeeren van de dag dat het geld had moeten binnen komen.
als er niets is bijgeschreven kan ze dit toch gewoon aantonen?
wens je heel veel succes met de verkoopster in kwestie en hopelijk krijg je de pop alsnog.
groetjes mieke

Re: Oplichters actief... (Wat doet/kan Marktplaats..?)

Marktplaats kan niet veel doen .de bedrieger jan  bv komt met een nieuw account gewoon terug .politie doet er niks mee.mits het bedragen boven de 500,00 is..

Re: Oplichters actief... (Wat doet/kan Marktplaats..?)

MARKTPLAATS BESCHERMT OPLICHTER MAAIKE
gisteren kreeg ik een bericht van Maaike die mij oplichte met  die zgn antieke pop. Ze vroeg waarom ik  dir advertrntie had geplaatst . Want ze begreep het niet. Ik had de pop en 15,00 terug. Ik heb netjes geantwoord. Daarna nogmaals marktplaats gemaild omdat ik nog steedd geen antwoordrn op mijn vorige berichten had ontvangen...en wat zie ik nu ?
Tot mijn verbazing  heeft marktplaats mijn bericht verwijderd.
De oplichtster wordt beschermt en ik...wordt verwijderd
Ik ga marktplaats een pittige mail sturen . En zal overal bekendmaken  hoe marktplaats reageerd   als je bent opgelicht. Er zijn meer plekken om te verkopen daar hrb ik marktplaats niet voor nodig. Pfffff ben zoooooo KWAAAAAAAD

Re: Oplichters actief... (Wat doet/kan Marktplaats..?)

Ook vanmiddag melde zich gedupeerde die bij Maaike hadden gekocht. Heb hun gezegt dat ze het bij marktplaats moesten melden. Maar of ze het gaan doen ?

Re: Oplichters actief... (Wat doet/kan Marktplaats..?)

Hoi Zolderke... Wat naar..... Melden is echt het beste...

Groetjes,
Jolie