Topic: welke pop is dit en wat is de eventuele waarde ervan?

http://i63.tinypic.com/20syg4l.jpg
http://i67.tinypic.com/atm6p5.jpg
http://i67.tinypic.com/fw0k9c.jpg

Re: welke pop is dit en wat is de eventuele waarde ervan?

Welkom op het Forum, Ckone5111,
Uw pop is van het merk Unica. Wat in Nederland Wildebras is, en in Duitsland Schildkröt is, is in België het merk Unica, van de firma Verhoye-Deckmyn te Kortrijk.
Toevallig heb ik voor het laatste nr. van het Tijdschrift Poppen&Teddybeer een artikel geschreven over Belgische Poppen :-) Daardoor heb ik me nèt in deze poppen verdiept, en kan ik vertellen dat uw pop hoogstwaarschijnlijk van vóór WOII is.
Het is niet een van de allervroegste modellen, want die zijn nog gemerkt met "J.V.D", en zijn van karton, maar het moet haast wel een model zijn uit de hoogtijdagen van Unica: U ziet op de rug en nek het Kroontje staan, dat betekent dat de pop is uit de tijd (jaren '30) dat Unica hofleverancier van het Belgische Koningshuis was.

Heleen Boxma heeft op haar site een artikel over de geschiedenis van Unica.

Deze pop lijkt er een beetje op, maar is niet precies hetzelfde.

Mij valt het vaak op, dat Unica ontzettend veel modellen heeft gemaakt.. Deze pop bijv. is ook weer anders, en hierbij staat 'jaren 50' vermeld. Dat kan kloppen, want Celluloid-poppen zijn inderdaad zowel vóór als na de oorlog gemaakt.
Gezien het merk met het kroontje, denk ik aan de jaren '30. Maar mogelijk zijn deze poppen ook na WOII nog gemaakt —al ging Unica daarna vrij snel over naar polyethyleen en vinyl.

De waarde vind ik erg moeilijk te schatten..
In België waardeert men de Unica-poppen zeer, en zou het kunnen zijn dat daar de prijzen hoger liggen.

Misschien heeft één van de Lezers een idee van de waarde..?

Het kan ook zijn dat André van deze Unica-website de waarde kan zeggen...

Groet,
Jolie