Topic: Antiekboerderij Klein Hilbingshof afgebrand :-(

afgebrand
 
 
Een Lezeres stuurde me een verschrikkelijk bericht, een bericht waarbij ik de tranen in mijn keel voelde branden terwijl ik het las.

In de vroege nacht van 12 maart, heeft een brandstichter een einde gemaakt aan het levenswerk van Cora en Meindert Plinsinga. Hun 400 jaar oude Antiekboerderij Klein Hilbingshof, waar ze 38 jaar lang aan opgeknapt hadden, werd volkomen verwoest.

Het echtpaar zelf heeft de brand ternauwernood overleefd, met niets dan hun nachtkleding.

Zoiets is compleet onbegrijpelijk. Wat bezielt iemand om zoveel zinloze, wrede schade aan te richten en zoveel historie te vernietigen.

Toen ik net de Site van de Hilbingshof wilde bekijken, zag ik dat de Hostingprovider de site met deze tekst uit de lucht gehaald heeft: "In verband met betalingsproblemen is deze website offline geplaatst -  Zodra de rekening betaald is, wordt de website weer online geplaatst!"

Bij zo'n tekst raken mijn wenkbrauwen mijn haargrens van verbazing. Website-hosting betalingsachterstand..? Wie durft daar over te beginnen na zo'n ramp.... En waar hebben we het over, wat zijn de kosten (technisch gezien) van een site. (Lees: Nulkommaniks mensen. We hebben het over een Rijksmonument, niet over een pornowebsite die in de Serverkasten staat te smelten ;-/ )

Maargoed. Dat terzijde.

Mijn allereerste gedachte was: je zou iets voor die mensen moeten kunnen DOEN. Een project opzetten met vrijwilligers, steen voor steen schoonpoetsen en terugmetselen. Voor materialen die ontbreken collecteren en kopen in Eemnes.

En als elke Poppenverzamelaar in Nederland één antieke pop aan Cora en Meindert Plinsinga kon geven, dan zouden ze....

Maarja, alleen in de Film laat een Happy End zich organiseren. Of heeft iemand ideeën hoe we samen iets, al was het maar iets kleins, zouden kunnen doen..?

ik hoor het graag!
Jolie

Zie ook: het NOS-journaal over deze Brandstichting.

afgebrand

(ik ben zo vrij geweest de fotootjes uit het bericht te kopieren..... Mocht dat qua © niet mogen dan haal ik ze meteen weer weg...)

Re: Antiekboerderij Klein Hilbingshof afgebrand :-(

Ja erg is dit he .Ik heb bij Cora al eens poppen gekocht .Ik heb haar ook gemaild uit medeleven ze heeft een advertentie hierover op MP staan. Ben er al eens geweest   toen ik mijn gekochte poppen op ging halen het was zon mooi pand en de winkel zo mooi in gericht en dan door zon gek is dan alles weg ook je dierbaarste dingen .Ik woon er maar een half uurtje rijden vandaan en mijn ouders hebben vlakbij gieten een sta caravan op een camping .
Nu ik dit zo weer lees krijg ik weer kippenvel .Als ik de foto's zo zie kan ik het me gewoon niet voorstellen zie het gewoon nog voor me zoals het was.
En Cora zon lieve leuke vrouw  je kon er op je gemak rond neuzen en je kreeg er een heerlijke kop koffie .
Ze had zulke mooie poppen ook En mooie andere antieke dingen .
Je mag dan goed verzekerd zijn maar al die dingen en de dingen die je dierbaar zijn krijg je nooit meer terug.Er is op de zelfde dag vlak nadat Klein Hil bingshof afbranddog een monumentale boerderij afgebrand hier in Dren the .
Wel erg toevallig he .

Re: Antiekboerderij Klein Hilbingshof afgebrand :-(

PS ,er is maar weinig wat je kunt doen he .Maar wel een goed plan van je .
Maar een teken vand medeleven vinden ze fijn en doet ze goed.
Zal erover nadenken of er iets is wat we kunnen doen.

Re: Antiekboerderij Klein Hilbingshof afgebrand :-(

Ha Hanny, ja de rillingen lopen over mijn rug en armen als ik je bericht lees.. :-( Afschuwelijk hoe iemand dat kan doen, een heel levenswerk weg, alle dierbare herinneringen, ik had het er nèt nog over met mijn man. Hij zei dat ook al, dat je zo weinig kunt doen, geen geld kan zoiets goedmaken of terugbrengen :-(

De omgeving ken ik ook, ik ben in Zwolle geboren, heb o.a. in Groningen gewoond en heb als kind ook meerdere vakanties in Drenthe doorgebracht (ik beweer ook nog regelmatig dat de beste en eerlijkste mensen aan de andere kant van de IJssel wonen ;-) ;-) Al weet ik dat je dat niet mag zeggen ;-))

Ja, de politie gaat uit van Brandstichting, las ik, zeker omdat die àndere monumentale boerderij even later ook is afgebrand.. ik hoop dat ze die gevaarlijke gek pakken en opsluiten.

Ik ben heel benieuwd naar je ideeën..! Zelf zit ik te denken om aantebieden iets met de site te doen, al was het maar een soort sobere 'condoleance' ervan te maken, waarmee mensen toch iets van contact, hulp, een dierbare pop kunnen aanbieden (Maarja, mijn man zei al... Je kunt ze wel een pop geven maar dat brengt hun huis niet terug.)

Enfin.. ik denk nog verder..

Re: Antiekboerderij Klein Hilbingshof afgebrand :-(

Zijn er eigenlijk Tips binnengekomen bij de Drentse Politie, n.a.v. de Uitzending van Opsporing Verzocht op 3 april j.l.?

ik was benieuwd of ze deze brandstichter al op het spoor waren, het zou verschrikkelijk zijn als er nog meer mensen slachtoffer worden van deze figuur. Hier de beelden die ik op YouTube heb gevonden, Opsporing Verzocht staat er ook bij:

De slangen van de Brandweer liggen nog op de weg:
http://youtu.be/MNMdNA9EZZ0

De puinhopen van Klein Hilbingshof de volgende dag:
http://youtu.be/LlThwK-sQLs

Binnen een uur nadat Klein Hilbingshof afbrandde, is ook deze rietgedekte boerderij te Rolde afgebrand:
http://youtu.be/37YdYttNNtY

Reportage van RTV-Drenthe:
http://youtu.be/jZY0fbW-dvk

Opsporing Verzocht besteedde op 3 april aandacht aan deze twee branden:
http://youtu.be/Ktk-2q0qlJw