Topic: Aangeboden: Simon & Halbig meisje, 45 cm hoog, uit 1892-1895

SimonHalbig

"Master Craftsmen" – Meesterlijke Ambachtslieden — noemt het "Complete book of Dolls" de firma Simon & Halbig.

Ruim 50 jaar fabriceerde de firma poppen in het Duitse Thuringen. Ook andere poppenmakers, zoals Kämmer & Reinhardt, kochten lange tijd porseleinen hoofden bij Simon & Halbig, vanwege de bijzondere kwaliteit en hun lieflijke gezichtjes.

Deze mooie "Simon & Halbig - 1078" is geen uitzondering. Een lieflijk, fijnbeschilderd blozend gezichtje, met grote dromerige ogen. Een pruik met lange lokken, van, zo te zien, echt haar.

Het malnummer "1078" waarmee deze pop is gemaakt, dateert uit 1892: volgens "Cieslik's Lexicon der Deutschen Puppenindustrie." We kunnen dus aannemen dat deze pop gemaakt is tussen 1892 en 1895 (poppen met dit malnummer gemaakt ná 1895 heb ik niet kunnen vinden, maar dat sluit niet uit dat ze bestaan.)

Doorzoek ik de resultaten van verschillende Veilinghuizen, dan zie ik dat dergelijke poppen, afhankelijk van de maat (23 - 62 cm) en de staat, onlangs nog ruim 300 tot ruim 500 euro hebben opgebracht. Wanneer je bedenkt dat je bij zo'n Veilingprijs nog een kleine 30% 'opgeld' moet optellen, is het duidelijk dat je misschien wel 650 euro mag rekenen wanneer je een bijzondere pop als deze "Simon & Halbig 1078" wilt kopen of verkopen.

De foto met het malnummer heb ik iets donkerder gemaakt om het nummer beter zichtbaar te maken. In werkelijkheid kan het porselein van het hoofdje iets lichter van kleur zijn:

SimonHalbig

Deze ècht antieke meisjespop, van Simon & Halbig uit 1892-1895, is op Marktplaats te koop bij Domino, richtprijs 225 euro. Jarenlang hoorde dit antieke Meisje tot de collectie van Domino's moeder. Maar met de leeftijd komt de kleinere woning, en daarmee helaas ook het noodzakelijke afscheid van de pop.
   
Wieweet past ze in uw collectie.
   
De eigenares zelf heeft nog de volgende aanvullende informatie over de pop: ze is 45 cm hoog, gemerkt op haar hoofd met: 1078 6 1/2. Ze heeft grote bruine slaapogen en een geleed lijfje. Aan haar rechterhand mist ze het pinkje, verder is ze, op wat kleine verfbeschadigingen na, helemaal gaaf.

Re: Aangeboden: Simon & Halbig meisje, 45 cm hoog, uit 1892-1895

De link heb ik naar de vernieuwde advertentie van Domino gezet. Als ik rijk was en een reuzehuis had, kocht ik àlle poppen van Domino's moeder, we hebben dezelfde smaak geloof ik :-)

Groetjes,
Jolie