Topic: Restauratie van een Armand Marseille pop

Beste poppenliefhebbers,
Ik ben bezig met de restauratie van een Armand Marseille pop, het hoofd is bijna klaar behalve die drie kleine stukjes. Ik probeerde het nauwkeurig in het hoofd te zetten (met alleslijm van Velpon, met deze lijm heb ik de rest van het hoofd al hersteld). Eerste keer lukte het bijna, de stukjes zaten op de plek (maar niet stevig hoor), maar ik vond dat het niet goed genoeg was. Het probleem is dat de stukjes blijven niet vast zitten zelfs na uitdroging van de lijm. Dus als twee stukken erin zitten, moet het derde stukje ook passen, maar bij het passen gaan de andere twee stukken weg van hun plaats. Ik probeerde het met een stuk stof met lijm er achter te zetten maar het hielp niet veel. De vraag is: hoe deze stukjes mooi op hun plaats te zetten?
http://i65.tinypic.com/ogyvra.jpg
http://i63.tinypic.com/28cf4g8.jpg
http://i67.tinypic.com/192nir.jpg
Hartelijke groetjes
Jane

Re: Restauratie van een Armand Marseille pop

Beste Jane , ik herken dat ik heb dat ook wel eens gehad
Vaak door de val gebeurd er toch iets met het hoofd ,is heel raar maar je ziet dit vaak
Ik had in eerste instantie ook zoiets van oh dat heb ik zo weer op zijn plek
Met deze pop had ik het ookhttp://i63.tinypic.com/29ermu.jpg
Ik heb de toch ontstaande openingen met Miliput opgevuld want hoe ik het ook terug plaatste het paste gewoon niet meer
http://i65.tinypic.com/2czqyxk.jpg
Daarna licht geschuurd en met acrylverf op kleur gebrachthttp://i67.tinypic.com/2629pnc.jpg
En als ze haar pruik opheeft verdoezeld dat toch een beetje de restauratie
http://i66.tinypic.com/dq3ju9.jpg
Hoop dat je hier wat aan heb ,maar volgens mij staat er hier in het forum 
bij Jolie haar restauraties ook nog wel iets

Hartelijke groeten van Ineke

Re: Restauratie van een Armand Marseille pop

Beste Inneke,
Hartelijk dank voor uw uitleg en foto's!
Deze pop heb ik in slechte toestand gekocht (daardoor was het goedkoop), haar gezicht zat onder een soort van verf en lak, gelukkig kon ik het er af krijgen om delen van het hoofd nauwkeurig terug te lijmen. Alles behalve deze drie stukken..
Ik heb veel artikels gelezen, misschien te veel, nu krijg ik een pap in mijn hoofd van informatie. Ik wil proberen deze stukjes weer op hun plekjes te krijgen (met lijm en gelijmde doek van binnen), het lukte eens, hopelijk zal het voor de tweede keer ook lukken (ik was dom genoeg om hen uit te halen met opzet om het nog mooier te maken) en daarna met lijm (montage kit of PVAc met gips) van binnen te verstevigen. Ik weet niet of het zal lukken maar er is geen andere oplossing.
Nogmaals hartelijk dank voor uw reactie.
Prettige avond verder. Groetjes
Jane

Re: Restauratie van een Armand Marseille pop

Het is gelukt om de drie stukjes op hun plaats te zetten.  Eerst de twee onderste stukjes (waar de wimpers op zijn geschilderd) op klein stukje katoen lijmen, daarna in het hoofd lijmen, later het bovenste stuk (met wenkbrouw) ook op zijn plaats zetten en alle krakeliers van binnen verstevigen met strookjes katoen met montagekit. Daarna alle gaatjes met vulmiddel vullen en nog met akryl juiste kleur mengen (op de wang lukte het zeer goed, boven het oog - wat minder maar toch niet slecht) en beetje kleur geven aan gerepareerde plaatsen:
http://i68.tinypic.com/2dc747l.jpg

Re: Restauratie van een Armand Marseille pop

De puzzel is gelukt, gefeliciteerd Jane!
Ik ben benieuwd wat voor ogen en haar ze krijgt.
Het wordt vast een hele mooie pop!

Groetjes, Durvina

Re: Restauratie van een Armand Marseille pop

Wat mooi Jane, heel erg goed gelukt!!
Wat een goed idee, met strookjes katoen, dat verstevigt en daarmee blijft het al drogend ook goed op z'n plek, dankje voor de goede tip!!
Ik ben heel benieuwd hoe ze zal zijn met ogen, haar en een lijfje!
Hartelijke groetjes,
Jolie

Re: Restauratie van een Armand Marseille pop

Wat mooi gedaan Jane ,je ziet er bijna niks meer van knap hoor

Ik ben ook bezig porselein hoofje bij te verven maar het is zo moeilijk
de juiste kleur te krijgen
Maar bij u is het mooi geworden als je het niet zo weten is het vrijwel niet te zien
En met het strookje eronder ook een goed idee ,wij kunnen nog van u leren ik was nooit op het idee gekomen maar dit werkt perfect

Mijn Complimenten het is heel mooi geworden !

Hartelijke Groetjes van Ineke

8 (edited by JaneG 2017-03-23 22:57:03)

Re: Restauratie van een Armand Marseille pop

Durvina, Jolie en Ineke, hartelijk bedankt voor de warme woorden, het is erg plezant voor mij! Ja wat het hoofd betreft lukte het wel om te herstellen maar daarna begon ik de slaapogen te plaatsen en hier de misere begon. Talloze keren heb ik met gips de ogen op hun plaats gezet maar als ik probeerde de ogen te bewegen om de "nestjes" in het gips te maken, ging het elke keer verkeerd. Nu sta ik met het probleem: of de ogen gewoon met gips vast zetten (spijtig hoor want ik heb met wax al oogleden gemaakt maar ik kan niet meer riskeren want het hoofd is zeer kwetsbaar voor water en elke keer moest ik de gips met water verwijderen) of ergens hulp zoeken. Ik woon in Zuid-Limburg. Misschien kan ik hier iemand in Limburg vinden om mij te helpen?
Hartelijke groetjes
Jane

Re: Restauratie van een Armand Marseille pop

Ha Jane,

Ja, dat gedoe met de slaap-oogjes..... Dat kan ZO lastig zijn :-/

Had ik maar betere tips voor je, maar ik vrees dat ik er zèlf ook altijd zo mee worstel :-/ En precies wat je zegt: als het hoofd ook nog een kwetsbare restauratie heeft, riskeer je dat de restauratie stuk gaat bij het losweken van het gips.
Als ik me goed herinner, heb ik een paar ogen ook ooit vastgezet (ik meen met iets dat ik weer makkelijk kon loshalen, mocht ik me ooit bedenken, iets als kneedgum ofzo... Maar ik weet niet of dat zo slim was hoor, het kan ook zomaar weer losgaan.)

Zou het een idee zijn om met een ànder kneedbaar materiaal een vormpje te maken, zodat je zèlf goed de 'nestjes' voor de ogen kunt vormen, en dat, wanneer het droog is (en niet meer plakt (dus geen kneedgum ;-))) dàt vast te zetten met gips.....?

Iets anders zou ik me niet kunnen bedenken.... :-/ Wel heb ik nog een verslag liggen van zo'n "worstepartij" met het inzetten van oogjes, dat zal ik hieronder plakken. Niet dat je er iets aan hebt, hooguit misschien een beetje troost dat een ander er óók mee in de knoop kan liggen ;-)


Het hoofdje dat ik vorige maand repareerde, is een héél klein "HALBIG K ster R 21" hoofdje. Op het hoogste punt is het 52 mm hoog, inclusief halsje.

Het was héél smerig, het rook heel vies, en was lelijk geplakt. Er zat een los oogbrugje bij, dat scheef en scheel was. Het linkeroogje keek èrg ver naar links: de blik was divergent scheel:

HALBIG_KsterR21

Schoongeweekt had ik twee grote scherven. Het hoofdje heeft méér breuklijnen, maar die breuken zijn gelukkig niet door en door:

HALBIG_KsterR21

Bij het losweken kwamen ook de mini-papieren tandjes los. Niet erg, het hoofdje had een onaangename geur. Ik zou bijna denken dat het tussen de dode muizen gelegen had... :-/ Ik heb de tandjes later nagemaakt van een paar milimeter karton en een stukje rood papier, heel priegelig.. (De foto van deze originele tandjes is zelfs nog vergroot, ingezoomd..)

HALBIG_KsterR21

De oogjes zaten muurvast en verkeerd op het scheve brugje. Zo vreemd... Zouden de ogen ooit losgeweest zijn en verkeerd zijn vastgelijmd? Of is ooit het hele brugje vervormd geraakt? Verbuigen was geen optie, dan zouden de glazen oogjes kunnen breken.
Ik heb het linkeroogje losgemaakt met warm water en een mesje.
Het oogje bleek bijna niet in een andere stand terug te plaatsen, alsof het brugje zó vervormd was, dat het oogje er alleen "verkeerd" op paste. (=De oogjes hebben aan de achterkant een opening waar een ijzerdraadje in gaat, en die plek kon ik niet veranderen...) Ik heb toen gekozen om het nog steeds naar links te laten kijken, maar niet meer "divergent" ten opzichte van het rechteroogje: ze kijken uiteindelijk allebei naar hetzelfde punt, (maar nog wel) naar links.

HALBIG_KsterR21

Het plaatsen van het brugje heb ik gedaan vóór ik de scherf terugplaatste. Ik dacht: dat wordt veel te priegelig. Ik merkte dat het brugje ZO scheef was, dat ik extra kurk moest plaatsen om de oogjes te kunnen laten dichtgaan. Gelukkig had ik 'ns een paar kurken van een fles wijn bewaard voor dit doel ;-) Daar heb ik kleine stukjes afgesneden en inhet hoofdje geplakt:

HALBIG_KsterR21

Het gips heb ik bijgesneden vóór het droog was. Op een andere manier lukte het me niet om de oogjes er "beweegbaar" in te krijgen...:
HALBIG_KsterR21

Aanvankelijk leken de oogjes (op een gegeven moment...) goed....:
HALBIG_KsterR21

Maarja.... Toen ze helemaal droog waren, en ik de scherven gelijmd en verstevigd had, bleken ze tòch een beetje scheef te kunnen zakken:
HALBIG_KsterR21

Ook sluiten de oogjes niet helemaal zoals het hoort:
HALBIG_KsterR21

Maargoed, het was zóveel gepriegel, ik dacht: 'het is goed zo, beter krijg ik dit niet...' :-) De enige andere optie zou (m.i.) hier geweest zijn: het hele oogbrugje uit elkaar halen, en de oogjes los, zonder brug, en dan wèl recht-kijkend, in het hoofdje plaatsen. Maar dat vond ik toch weer jammer. Zo ziet het er nu van binnen uit:

HALBIG_KsterR21

Voor de goede orde nog even de achterzijde, met de markering op het achterhoofdje:
HALBIG_KsterR21

(Ze heeft nog geen lijfje, het armen- en benenloze lijfje dat erbij zat, is een paar maten te groot..)

Een heel verhaal... :-) Maar ik hoop dat het een beetje een hart onder de riem is, te zien dat het een ander ook veel gepriegel oplevert ;-}

Ik hoop dat je een oplossing vindt, welke het ook is!!

Hartelijke groetjes,
Jolie

Re: Restauratie van een Armand Marseille pop

Jolie, dank u wel voor de duidelijke uitleg en goede ideen! Ik denk nu aan de klei van Das: gewoon zonder gips proberen rond ogen in model te brengen en laten drogen. Ik weet niet of het zal werken maar toen ik gips gebruikte, liet het soms van een of de andere kant los als ik de ogen bewoog. En gips was in juiste proporties gemengd en droog genoeg, en toch lukte het weer niet..
Hartelijke groeten
Jane

Re: Restauratie van een Armand Marseille pop

Ha Jane, wat een goed idee! Das-klei tast niets aan, het is stevig en je kunt het veilig weghalen.. Ja, gips kan losgaan, of brokkelen bij het bewegen van de ogen :-/ Ik vraag me wel 'ns af of ze daar destijds, 100 jaar geleden, echt geen extra gereedschap of trucs bij gebruikten.. Kende ik ze maar!

ik ben benieuwd hoe de ogen zullen worden!
Hartelijke groetjes,
Jolie

Re: Restauratie van een Armand Marseille pop

Hallo Jane en Jolie ja die oogjes dat is wat ik heb dat ook een paar keer meegemaakt

En met het gips merkte ik ook dat het daarna wat gezakt was waarschijnlijk dat het gips wat inkrimpt bij het drogen
Ook ik heb zo'n oog brugje gehad met scheve oogjes , maar ik denk dat het oogje eraf is gevallen en er opnieuw is vast gelijmd wat moeilijk word als door de val ook een gedeelte achter de oogbol eraf is
Maar zo is het popje ook wel leuk hoor Jolie het is net of ze ergens naar kijkt
Zelf heb ik een pop die loenst wat ik ook probeerde en op de één of andere
manier heeft dat ook wel wat als het niet anders kan 
http://i63.tinypic.com/23u95vq.jpg

Jane dat is een goed idee met DAS klei daar heb ik vroeger vele dingen mee gemaakt en is makkelijk te verwerken
Hopelijk gaat dat lukken met de ogen ,ben benieuwd !

Hartelijke Groetjes van Ineke

Re: Restauratie van een Armand Marseille pop

Het is eindelijk gelukt om slaapogen in het hoofd te zetten (ik zou het niet nog eens willen maken hoor!), ik heb het met DAS-klei gemaakt (zonder gips). Hier zijn de foto's:
http://i65.tinypic.com/21cxh85.jpg
http://i63.tinypic.com/rh3hok.jpg
http://i66.tinypic.com/ekm0dt.jpg
Jolie en Ineke, hartelijk bedankt voor reacties en goede tips!
Hartelijk groetjes
Jane

Re: Restauratie van een Armand Marseille pop

en nu is alles samen, whoop:
http://i64.tinypic.com/v7v290.jpg

Re: Restauratie van een Armand Marseille pop

Ha Jane,
Wat mooi, het is je gelukt!!
Ze is weer een complete antieke schoonheid geworden! Haar mooie bruine ogen staan zo weer precies op hun plek! En de oogleden met was heb je erg mooi gemaakt Jane, heel knap!!

En je hebt vast gelijk Ineke, dat het komt door het krimpen van het gips bij het drogen... Heel lastig... Loensen vind ik inderdaad ook niet zo erg, het staat vaak wel schattig.
Hartelijke groetjes,
Jolie

Re: Restauratie van een Armand Marseille pop

Gefeliciteerd Jane en mijn complimenten hoor ,wat is ze mooi geworden !

En de ogen staan perfect knap hoor heeft u de oog brug met doorzichtige was
zelf gemaakt ?Weet u ook waar dat te koop is ?

Is toch een reparatie waard geweest nu is het weer een mooie pop geworden toch !

Hartelijke Groeten van Ineke ik heb genoten van het reparatie verslag

Re: Restauratie van een Armand Marseille pop

Hartelijk dank voor de hartverwarmende reacties, het is erg plezant!!! Ineke, de ogen zaten op deze brug van het begin, een probleem was dat de ogen niet symmetrisch zitten, dus nu hangt het gewicht een beetje schuin om de ogen in de juiste positie te houden. De was heb ik zelf gemaakt van een kaars. Deze kaars heeft mijn man ooit uit enkele kaarsen zelf gemaakt en toevallig was de kleur precies zoals het porselein (anders zou ik moeten twee kaarsen - wit en rood - samen mengen). Ik heb de brug met ogen in opgewarmde was voor een paar seconden ingezet (een stukje kaars met mes gesneden, opgewarmen in au bain marie tot was helemaal vloeibaar werd, daarna enkele minuten wachten en dan ogen in de was plaatsen). Door talloze manipulaties met ogen ging de was van ogen los (gelukkig in een stuk) en ik heb het met lijm aan de ogen vast gezet.
Mijn herboren pop heeft al een mooie pruik, daarmee kon ik ook de problematische plaatsen minder zichtbaar maken wink. De rest van kleding heeft ze nog niet, ik ben niet zo handig met naaien dus moet ze nog wachten.
Jolie, Ineke en Durvina, hartelijk bedankt voor de goede tips en ondersteun, ik heb het echt nodig!
Hartelijke groetjes
Jane
http://i66.tinypic.com/2ng9z69.jpg