Topic: Gekste Poppen-Advertentie van de Week (2)

140naar385test
 
  inzoomen op deze Scherm-Afbeelding
 
 
    Stel dat u een antieke Pop koopt, "geheel zonder gebreken" volgens de verkoper, voor 385 euro.
   
   Stel dat u erachterkomt dat deze Pop kort daarvoor voor 140 euro verkocht is op een Veiling. En stel dat de Veiling bij die verkoop gemeld heeft dat de Pop "gebroken slaapogen" heeft en een "overgeschilderd lijf."
   
   Natuurlijk kan het zijn dat de Verkoper die ogen gerepareerd heeft. Zeg: toevallig een identiek paar even oude ogen —geheel gaaf— had liggen en die kon terugplaatsen.
   
   Toevallig had de Verkoper ook nog een identiek-maar-niet-overgeschilderd lijf. En was de Verkoper zo handig om het overgeschilderde lijf te vervangen door dit identieke, even oude, gave lijf. Dezelfde kleertjes weer aan, hetzelfde kettinkje om, speldje in en hoedje op, en voilà: dezelfde pop, maar nu helemaal in perfecte staat.
   
   Dan zou ik, na zoveel Poppendokters-uurloon, inderdaad denken aan een prijsstijging van een paar honderd euro. (Of de wáárde van de Pop dan ook meteen zoveel gestegen is? Ik weet het niet hoor, maar dat terzijde.)
   
   Maar STEL nou dat er helemaal niets is veranderd aan de pop? Dat u gewoon diezelfde overgeschilderde pop koopt, met diezelfde gebroken ogen?
   
   Natuurlijk zou ik dit stukje liever niet schrijven. Ik ben iemand die graag VRIENDEN blijft met iedereen ;-) Dus dan durf ik een stukje als dit pas te schrijven als ik terugdenk aan de woorden van een vriend: "Mensen die nergens antipathie voor kunnen hebben, hebben ook nergens sympathie voor..."
   
   En dat is de kern van mijn probleem met Poppen-advertenties als deze: ik vind het bijzonder onsympathiek om een pop aan te bieden, zònder de opgeloste (?) gebreken te vermelden.
   
   En het is niet de eerste keer dat deze Verkoper dit doet. Ik kan u meer bewaarde screencaptures (met Publieke Informatie) tonen.
   
   Voor de Koper is het vervelend dat die elke Verkoper met argwaan moet gaan benaderen. Want welke vragen moet de Koper zich stellen?  Koop ik geen kapotte pop van iemand die beweert dat de pop gaaf is? Niet iedereen heeft toevallig elke Veiling bekeken, niet iedereen herkent zo'n Pop op tijd.
   
   Dus lieve Mensen: Noem de gebreken eerlijk in elke advertentie. Ook de opgeloste of 'onzichtbare' gebreken. Ik gun elke Verkoper z'n inkomen. Maar ik gun ook de Verzamelaar eerlijke informatie bij elke aankoop.
   
   Ik citeer graag uit het boek Webwinkels van ICTRecht, pagina 36: " De consument heeft recht op een artikel conform de redelijkerwijs bij hem gewekte verwachtingen. Juristen noemen dit dan ook de “conformiteitseis”. [...] Het is bij een webwinkel dus belangrijk om de correcte verwachtingen te wekken. Als u te hoge verwachtingen schept, krijgt u te maken met een hoop boze klanten. Gaat het om tweedehands producten, of is de kwaliteit maar zo-zo, wees daar dan transparant in."
   
   Of dit betekent dat deze Verkoper wettelijk verplicht is deze Pop "geheel gaaf" te leveren zònder kapotte ogen (dat is namelijk de gewekte verwachting en dus de conformiteitseis) zou ik aan de juristen moeten navragen, maar ik heb een vaag vermoeden dat dit het geval is.
   
   Vermelden in de advertentie is natuurlijk altijd makkelijker en scheelt een hoop ergernis en wantrouwen. Een blije klant levert uiteindelijk veel meer op dan een boze klant.

Re: Gekste Poppen-Advertentie van de Week (2)

Hoi Marja,

Ja, dat is de Verkoper/ster. Maar zo'n naam en link is gauw gewijzigd, dus ik had hem er niet bij vermeld. Voor je het weet zijn ze weer onder een andere naam aan het verkopen, of halen ze de pop eraf en zetten ze hem er weer opnieuw op. Dan is de link 404-not found, en kraait er geen haan naar de kapotte ogen, want die zitten immers weer achter een andere Advertentielink :-(

Jammer hoor, dat het zo gaat. Er zijn ZOVEEL alleraardigste poppenverzamelaars en -verkopers. En dan de paar die het op deze manier voor anderen zuur maken.

De Veiling kun je hier vinden: http://www.veilinghuisbouwman.eu/AuctionLots.aspx

Je moet dan wel weten waar de afkortingen in de advertentie voor staan: "S&H 1906 NR.11" staat voor "Schönau & Hoffmeister" en dat moet je dan achter "Opbrengsten" invullen in het zoek-venster.
Kien dat ze die naam (Schönau & Hoffmeister) even hebben weggelaten, dat geeft het checken van de achtergrond van de Pop een extra drempel.

Enfin, ik MOET aan het werk ;-)
Groetjes,
Jolie

Re: Gekste Poppen-Advertentie van de Week (2)

Hier las ik ook nog meer juridische informatie voor (web-)Verkopers:

oneerlijke handelspraktijken op internet, factsheet van ICTRecht

Maargoed, omdat deze Dames zo anoniem opereren, weet ik nu al dat ik in héél Diemen geen pop meer koop.

En dat is, weet ik maar al te goed, niet eerlijk voor de overige bewoners van Diemen. (Lees: ik heb er familie ;-)) Het is niet anders. Ik wil het risico niet lopen dat ik een kapotte pop koop voor 4 x de veilingwaarde.

P.S., de Verkoopster heeft de Pop klaarblijkelijk uit Marktplaats gehaald, na het eerst nog even onder een nieuwe advertentie geprobeerd te hebben.

Die duikt dus vast wel weer op met een ander jurkje en een ander pruikje, wedden? Schönau & Hoffmeister, 70 cm, gemerkt: S ster PB H 1906 11 Germany, bisque hoofd, slaapogen (gebroken), open mondje met 4 tandjes en geleed —overgeschilderd— compositielichaam.

Helaas is dit niet de enige pop die als "helemaal gaaf" maar in werkelijkheid kapot wordt verkocht, dus het beste..... kunt u poppen zèlf bekijken bij/voor aankoop.