Topic: K&R pop

Wilde graag weten wat voor pop ik heb gevonden er staat in de nek.  Grote K met een davidster daarna grote R daaronder 100 met een grote W en daaronder 50

Re: K&R pop

annapolanna wrote:

Wilde graag weten wat voor pop ik heb gevonden er staat in de nek.  Grote K met een davidster daarna grote R daaronder 100 met een grote W en daaronder 50

Re: K&R pop

Hallo Anna,
De K*R-markering wijst naar een Kämmer & Reinhardt-pop, en het nummer 100 wijst naar dit type uit 1909 .
In de jaren tachtig van de vorige eeuw, zijn er ook reproducties van deze pop gemaakt. Die laatste, 30 jaar oude poppen, kunnen zo mooi gemaakt zijn, dat ze niet makkelijk van de ruim 100 jaar oude modellen te onderscheiden zijn.
Maar het is hoedanook een Kämmer & Reinhardt.

Hartelijke groet,
Jolie

4 (edited by VintageIsBest 2018-01-18 07:11:52)

Re: K&R pop

Hai, ik zit met een soortgelijke vraag. Nu heb ik na research in ieder geval kunnen constateren dat ik een K&R (117) in mijn bezit heb. Ik kan echter nergens een soortgelijke pop vinden: die van mij heeft een porseleinen hoofd, handen en voeten, syntetisch haar en een stoffen lichaam. De bips is gevuld met wat lijkt op kleine balletjes en de ledematen met iets waarvan ik denk dat het stof is.
Alle wat er op lijkt dat ik voorbij heb zien komen op eBay, Etsy etc. heeft een plastic body met gewrichten.
Mijn pop heeft helaas geen kleding.
Ook belangrijk: het hoofd is dus van K&R, maar het nekstuk (ik ben nieuw in de poppenwereld tongue) is gemarkeerd met het logo VS (deze letters staan onder elkaar/door elkaar). De kleur van alle porseleinen delen is identiek, maar kan ik alsnog te maken hebben met een K&R hoofd op het lichaam van een andere pop? Wat mij ook opvalt, is dat er "W.S." en "H.S." is gegraveerd.
De meeste graveringen zijn heel onduidelijk, zoals op foto 2 te zien is.

https://imgur.com/a/qBYzO
https://imgur.com/a/4nB14

Thanks!

Re: K&R pop

Ha VintageIsBest,
Je K*R-pop "Mein Liebling" 117 is een replica... Een vakkundig gemaakte, zo te zien is ze mooi beschilderd, en dat het achterwerk verzwaard is is vast gedaan om haar veiliger te laten zitten, zo'n zwaar hoofd kan naar voren duikelen.

Bij replica's zijn de nekmerken minder duidelijk, omdat de mal een afgietsel van een al gegoten hoofdje is.

Hier zie je hoe zo'n replica-hoofdje gemaakt werd:
gieten

Het logo VS-door-elkaar moet haast wel "Vernon Seeley" zijn, de mallenmaker. Jammergenoeg vindt je bijna geen informatie als je daar op Googlet, ja, wat ebay-links, maar geen *informatie*... :-/ Met dit schouderstuk kon het hoofdje op een stoffen lijf geplaatst worden. De originele K*R-117's hebben een lijf van composiet/hout.

Ik zou zo graag ook Piet van der Sluis, zie foto hierboven, eens interviewen, die dergelijke mallen in Nederland ook maakte. En natuurlijk de mensen die met deze mallen werkten. (Ach, een mens moet wat te dromen overhouden.. ;-))

Replica is zeker, maar meer weet ik er kortom ook niet van... :-)
Groetjes,
Jolie

Re: K&R pop

Hi Jolie,

Dank voor je uitgebreide antwoord! Daar heb ik wat aan. Cool om te zien hoe zo'n hoofdje wordt gemaakt big_smile Ik dénk dat ik het ooit heb gezien hoe mijn oma dat deed, maarja, geheugen is soms beperkt en wazig haha. Ze heeft in haar leven denk ik rond de twintig poppen zelfgemaakt. Ze is inmiddels 1,5 jaar overleden, dus haar poppen heb ik ook maar voor de verkoop neergelegd... Niemand in de familie wil er een hebben. Misschien moet ik er toch maar een zelf houden, ook al zijn ze niet mijn smaak. Emotionele waarde is toch belangrijker he!

Ik snap dat je 'm graag zou willen interviewen, ja. Toch jammer, dat wanneer je weet dat je zóveel vragen met Google kan beantwoorden, er toch nog dingen zijn die onvindbaar blijken. Maarja, zoals je al zegt; mysteries houden het leven op hun manier interessant!

Groet!