Topic: Een merk vraag voor Durvina

Hallo Durvina,

Ik vraag mij af of Tudor Rose en Rosebud popjes hetzelfde zijn?
Van dezelfde makelij of dat ze eerst Tudor Rose heetten en daarna Rosebud of omgekeerd.

Ik ben benieuwd.

Hartelijke groet, Marianne

Re: Een merk vraag voor Durvina

Hallo Marianne,

Op de site www.poppenwinkel.com las ik dat de handelsnaam "Rosebud" in 1947 werd geregistreerd. Daarvoor heette de Britse fabriek "Nene Plastics". De eerste Rosebud poppen waren van compositie. In 1950 kwamen de hardplastic Rosebud poppen.

De Tudor Rose popjes zullen in een andere Britse speelgoed fabriek gemaakt zijn. Van dat merk kwam ik ook autootjes, poppenhuizen en meubeltjes e.d. tegen op internet.
De hardplastic poppen Pedigree, Roddy, Rosebud, Tudor Rose enz. zullen allemaal zo'n beetje van eind jaren 40, begin jaren 50 zijn.

Misschien is er meer over deze poppen te vinden op Engelse sites. Helaas kan ik dat niet lezen. Engelse taal kregen we in 1953-1955 nog niet op de V.G.L.O. Maar inderdaad, nu ik zoveel Rosebuds en Tudor Roosjes heb hoor ik hun geschiedenis toch eigenlijk wel te weten!!

Hartelijke groet, Durvina

Re: Een merk vraag voor Durvina

Ha Marianne en Durvina,
Ja, Durvina is echt de expert op het gebied van de Britse 50ies popjes!

Fijn dat je al een antwoord geschreven hebt Durvina, ik wist er niets van!

De popjes staan helaas niet in bijv. Jan Foulkes (amerikaanse) poppengids. Helaas richten veel boeken zich op Duitse en Franse poppen.. :-}

Misschien heb je nog iets aan deze zoektip...? ik heb even getest met zoek-opties van Google, als ik deze trefwoorden invul: dolls, british company "Tudor Rose" history -pinterest -ebay, dus "Tudor Rose" tussen aanhalingstekens, zodat Google het als 1 woord ziet, en een minteken voor pinterest en voor ebay, om die even uit te sluiten, als verkoopsites. (Zonder uitsluiting krijg ik alleen pagina's op eBay of Pinterest die naar eBay verwijst..:-/)

Dan verschijnen bij mij in Google allerlei Boeken en Artikelen, zoals deze: Books by Susan Brewer en Britse Kerst-Engeltjes .
Op die pagina's lees ik net dat Tudor Rose en Rosebud apart genoemd worden, kennelijk als verschillende bedrijven... Helaas staat er ook weer niet méér dan dat... Gebruikten de bedrijven dezelfde mallen...? Maakten ze elkaars popjes na..? Dat soort vragen... :-)

ik kan me voorstellen dat Durvina dat weet, zij heeft zoveel Britse popjes gerestaureerd....!

Oei, ja, dat Engels destijds nog niet in het vakkenpakket zat Durvina... Ja, dat is heel logisch..

Hartelijke groet,
Jolie

P.S., wat het zoeken extra lastig maakt, is dat de Britten zo dol zijn op de naam Tudor Rose ;-} *snik* ;-)

Re: Een merk vraag voor Durvina

Ha ha Jolie, jij bent beter in zoeken dan ik!!!

Leuk die boeken van Susan Brewer. Ga eens zoeken of "British Dolls of the 1950s" nog ergens te koop is. Leuk om plaatjes te kijken ;-)
Maar nu eerst koffie!

Hartelijke groet, Durvina

Re: Een merk vraag voor Durvina

Hallo Durvina .
Bij de poppen  verkoop  staat een Rosebud popje  van Erik en Hazel Smith.Komt dit popje jullie ook bekend voor .het staat in mijn het eindeloze poppenboek van Caroline Goodfello op blz 110.
Hart groeten van Mies.

Re: Een merk vraag voor Durvina

Durvina en Jolie, heel hartelijk dank voor alle informatie.
Nu ben ik weer wat wijzer geraakt in de wereld van poppen.
Vanmiddag heb ik de koop gesloten van mijn eerste Tudor Rose popje 21 cm.
Ergens volgende week komt ze. Spannend.

Durvina, ik heb het boek British Dolls of the 1950's gezien bij bol.com (als ik dat hier mag vermelden) voor €18,99

Hartelijke groet, Marianne

Re: Een merk vraag voor Durvina

Ja Mies, dat popje zag ik op jouw foto. Die zijn er inderdaad ook nog: de zogenaamde rubberen of vleespopjes van Rosebud. Of die na, voor of gelijk met de hardplastic poppen kwamen zou ik niet weten. Daar heb ik er twee van: Lucy en Pim. Het popje in jouw boek heeft een pruikje en Lucy en Pim hebben gestileerd haar.

Leuk Marianne, dat dat Tudor Rose popje naar jou gaat. Ik zag haar op marktplaats met een pruikje op en een jurkje aan. Ze is net zo groot als Diederik, die ik als matroosje aankleedde. Mijn andere Tudor Rose popjes zijn 16 centimeter lang. Altijd spannend als er weer zo'n kleintje op komst is :-)
Dat het boek British Dolls of the 1950's bij bol.com te koop is zag ik inmiddels ook. Ik vind het nogal prijzig, misschien kom ik het nog eens tweedehands tegen!

Ook bedankt voor het "meezoeken"!

Allemaal hartelijke groet van Durvina

Re: Een merk vraag voor Durvina

Hallo Durvina,  vandaag is mijn Tudor Rose popje aangekomen.
De haren zijn een stuk wol wat op het hoofd gelijmd zit. Het is niet meer zo mooi. Eronder zit gemodelleerd haar dat kan ik zien. Is het ook mogelijk om dit eraf te halen? En hoe verwijder ik de lijmresten zonder het popje te beschadigingen?  Ik vraag het maar aan u omdat u veel verstand heeft van deze popjes.

Hartelijke groet, Marianne

Re: Een merk vraag voor Durvina

Hallo Marianne, ik heb nog geen Tudor Rose popje gehad met een pruikje.
De hoofdjes van Kommer en Fientje (ook hardplastic popjes) zaten ook erg onder lijm en plukken haar. Ik heb eerst geprobeerd de lijm zacht te maken met warm water. Er moest zelfs een scherp aardappelschilmesje aan te pas komen om het er af te krabben! Daarna de bolletje glad geschuurd met fijn schuurpapier. Ze zijn goed opgeknapt, maar het is wel te zien dat er een pruikje op gezeten heeft. De structuur van de originele gestileerde haartjes is deels verdwenen. Als je haar een nieuw pruikje wil geven heb je wel weer een mooi schoon bolletje om het op te plakken. Je maakt er vast iets moois van!

Hartelijke groet, Durvina

Re: Een merk vraag voor Durvina

Ha Marianne, Wat fijn dat het Tudor Rose-popje aangekomen is..! Ja, dat zou ik ook aan Durvina vragen :-) Met Bisquit-porseleinen poppen kun je nog wel oplosmiddel gebruiken, zoals bij Paula de A. Hulß-pop... Maar bij hardplastic is de kans dan groot dat het plastic oplost :-/
Onze kringloopwinkel plakt vaak plakband over de prijsstickers, en zelfs de lijm van het plakband beschadigt soms het plastic al, dat je de doffe vlek er nooit meer af krijgt. (Tenminste: ik niet ;-})
Ja, wat Durvina zegt: je maakt er vast iets moois van! ik ben beneiwud naar de foto's!
Hartelijke groet, Jolie

Re: Een merk vraag voor Durvina

Ik heb inmiddels het pruikje verwijderd. Het idee van een aardappelmesje vond ik niet aantrekkelijk. Dus ik heb nog even op internet gespeurd.
De tip van olie leek mij wel wat. Ik heb het hoofd meerdere keren ingesmeerd met kroonolie.
Een gouden tip want de dikke stukken lijm die erop zaten lieten los.
Daarna nog met afwasmiddel gemasseerd en afgespoeld.
Het is niet 100% geworden maar wel veel beter dan het was.

Je hebt gelijk Jolie lijm beschadigd echt. Dit hoofdje heeft ook beschadigingen door de lijm.
Jammer dat er ooit een pruikje opgelijmd is want er zat al gemodelleerd haar op wat heel leuk is.
Foto's volgen nog, die moet ik nog even verkleinen.

Hartelijke groet, Marianne

Re: Een merk vraag voor Durvina

Dan nu de foto's van mijn Tudor Rose popje.
Ik noem haar Jill.
Zo zag ze eruit toen ze aankwam:
https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/AlmaresareFotos/Tudor%20Rose.jpg

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/AlmaresareFotos/Tudor%20Rose2.jpg

En na het verwijderen van het pruikje en lijm, en lekker gewassen:
https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/AlmaresareFotos/Jill.jpg
Vooral aan de voorkant beschadiging door de lijm
En dit is de achterkant:
https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/AlmaresareFotos/Jill2.jpg

Natuurlijk krijgt Jill nog kleertjes. En ik denk een mutsje op haar hoofdje.

Re: Een merk vraag voor Durvina

De naam Jill pas goed bij haar. Nu nog een Jut erbij! Haar bolletje is mooi schoon geworden Marianne.
Op de hoofdjes van Fientje en Kommer was geen verf gespoten, daardoor valt het minder op dat de lijm er afgeschuurd moest worden. Niet alleen bovenop maar ook de achterkant zat vol lijm. Ze voelen nog een beetje ruw. Het voordeel is dat hun gebreide mutsjes niet zo gauw afglijden:-)

Ja een mutsje, dat zal de beste oplossing zijn.
Overigens werden er in de jaren 50 ook hardplastic poppen nieuw met of zonder pruikjes verkocht. Als er een pruikje op moest, werd er (zo te zien) geen verf op gespoten. Jouw Jill is echter de eerste Tudor Rose die ik met een pruikje zie! Ze heeft een prachtig gespoten bolletje...

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Fientje%20en%20Kommer.jpg

Hartelijke groet van Durvina

Re: Een merk vraag voor Durvina

Wat is Jill een leuk klassiek Engels popje, gefeliciteerd Marianne! Waarom zouden ze toch voor opgeplakte haartjes gekozen hebben.. Misschien ooit vanwege klederdracht? Tja, het blijft giswerk natuurlijk. Dat het niet oorspronkelijk geweest zal zijn, lijkt me ook, gezien het kleurgespoten haar. Wat een goed idee, die olie... ik zou het niet geweten hebben, maar inderdaad, het kan zeepachtig-oplossend werken. Een mutsje zal ook goed helpen voorkomen dat de beschadigingen erger worden. Ze wordt vast heel mooi!
Hartelijke groet,
Jolie