Topic: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

Deze SFBJ-301-looppop, van papier-machée, had ik 'ns gekregen bij aankoop van andere materialen.

SFBJ-composiet

Ze zag er afschrikwekkend uit, verkleurd oogwit, bruin-papieren tanden, schadeplekken aan het hoofd (vooral onder de pruik), geen kopdeksel, geen handen, en losse armen.

Maar het loop-mechanisme werkte, net als de Mama-stem - ze leek dan net weggelopen uit een griezelfilm ;-)

[img=SFBJ-composiet]https:/welkepopisdat.nl/afbeeldingen/SFBJ-reparatie/00SFBJ-301.jpg[/img]

Haar neus, kin en mond waren bijgewerkt, met verf die net de verkeerde kleur was, en die de mond asymmetrisch maakte.

De papieren tandenrij bleek zó vies, dat ik bij het schoonmaken al snel door het papier heen ging... :-/

SFBJ-composiet

Wel ontdekte ik bij het schoonmaken dat het ècht om een SFBJ-301 ging, in de nek is te lezen: "11 S.F.B.J. 301 Paris"

SFBJ-composiet

Van buitenaf bleek ik de ogen niet te kunnen schoonmaken. Dus moest ik ze eruit halen.

Daarvoor moest ik het pruikje, dat rechtstreeks, zonder kopdeksel, op het hoofd was vastgelijmd lossnijden met een chirurgisch mesje. Tot mijn verdriet, want het bleek nauwelijks mogelijk zonder kleine scheurtjes in het echtharen pruikje te maken.
Een kartonnen hoofd kun je immers nergens in laten weken om lijm los te krijgen... :-(

SFBJ-composiet

Zodra het oogbrugje eenmaal uit het hoofd was, bleek ik de ogen nòg niet te kunnen schoonmaken.

De halve bolletjes moesten eerst uit het ijzeren brugje. Deze bolletjes bleken van een hard soort plastic te zijn, waardoor ik de pop zelf zou dateren als: uit de jaren vijftig. (SFBJ heeft dit soort poppen gemaakt van de jaren 20 tòt 1957.)

Of bestond dergelijk plastic voor oogbolletjes al voor de oorlog...? Mij is dat in elk geval niet bekend.

SFBJ-composiet

In de bolletjes bleek verkleurd gips te zitten... Maar hoe krijg je dat gips eruit? Weken in water werkte niet, en ik wilde ook het plastic niet aantasten.... Bovendien vroeg ik me af waar de gekleurde iris van gemaakt was...

Na lang dubben en testen met water en gewone ontkalker, heb ik pure "blue wonder" gebruikt, een soort turbo-allesreiniger. En ja, het gips begon een beetje te bruisen, net als met de ontkalker, maar het plastic raakte --gelukkig-- niet aangetast.

SFBJ-composiet

Ik ben telkens blijven kijken en wrikken of het gips al loswilde. Want ik was bang dat de gekleurde iris niet tegen het schoonmaakmiddel bestand zou zijn.

Eindeljk liet het gips los. De resten heb ik met mijn nagel en WC-papier losgekrabd: met een scherper materiaal was ik bang krassen in het plastic te maken.

De iris lijkt wel van vilt... Gelukkig dat die niet is aangetast. (De rode gloed in de foto komt trouwens door het pak Knauf-gips dat buiten beeld staat. In werkelijkheid waren de plastic bolletjes niet rood.)

SFBJ-composiet

De halve bolletjes heb ik opnieuw gevuld met wit gips:

SFBJ-composiet

...en net als de originele, heb ik ze laten harden met een spijkertje als 'verstelhandvat' (vermoed ik):

SFBJ-composiet

Het brugje was makkelijk weer inelkaar te zetten, het lastigste waren eigenlijk de wimpers. Om de gaten in de wimperboog te "vullen" had ik draadwimpers gekocht, maar die bleken heel iel. Meer voor BJD-popjes. Daarvan heb ik er dus wel 3 opelkaar moeten plakken. (Mocht iemand een adres kennen waar je goede poppenwimpers kunt kopen... ik hoor het graag :-))

Het terugplaatsen van het complete brugje was best lastig. Het slaap-oog-gewicht van het brugje had iemand volkomen verbogen, waarschijnlijk bij een reparatie aan het Loopmechanisme, dat met een enorme hoeveelheid giethars of stopverf is vastgeklonken. Zóveel hars, dat het slaap-oog-gewicht klaarblijkelijk ooit verbogen heeft moeten worden om de ogen weer open-en-dicht te krijgen.

De ogen waren daarbij wel scheef en dieplieggend geworden. En op die manier wilde ik de ogen niet terugplaatsen. Dan houdt een pop zo'n "griezelfilm-gezicht."

Uiteindelijk heb ik de ogen 5 x opnieuw geplaatst. Pas na veelvuldig schuiven en verbuigen zaten de ogen zó, dat de pop er niet meer uitzag als een gevaarlijk-doorgedraaide Jack Nicholson in een horror-film ;-)

SFBJ-composiet

Om de tanden re repareren heb ik de regels-van-de restauratie aan m'n laars gelapt.
Die regels eisen namelijk dat je alles herstelt "zoals het ooit geweest is." Dus heeft een pop papieren tanden, dan krijgt ze bij restauratie opnieuw papieren tanden.

En daar had ik geen zin in :-)
Veel te kwetsbaar, veel te snel weer vies.

Ik heb dus tandjes geboetseerd van Milliput, 4 losse tandjes, waarbij de twee middelste tandjes groter zijn dan de twee buitenste. Precies zoals hoort bij de leeftijd die de pop voorstelt (geen baby, maar een meisje.)

Na herstel van ogen en mondje, het weghalen van eerdere restauratieverf van mondje, neusje en kinnetje, zag ze er zo uit... :-) ik was helemaal blij met het verschil!

SFBJ-composiet

Voor ik de armen kon vastmaken, had ze nog nieuwe handjes nodig. Die heb ik gemaakt van zinkdraad, een houtenkraal die in het polsgewrichtje paste, en tweecomponenten epoxy-hars Milliput.

Wat ik daarvan geleerd heb, is dat je bij warm weer géén Milliput moet aanmaken voor 2 handjes tegelijk ;-) Zeker niet als er ook kinderen thuis zijn die je een paar keer wegroepen van je boetseerwerk, want anders dan een paar maanden geleden, was de Milliput nu verrassend snel keihard. Voor het tweede handje moest ik een nieuw bolletje Milliput kneden.

SFBJ-composiet

Bij het op kleur brengen van de handjes, heb ik meteen ook de kale plekken op het neusje en kinnetje aangestipt met acrylverf in dezelfde (vergeelde) kleur als de rest van het gezichtje.

Als voorbeeld had ik de handjes van een SFBJ 60 genomen, — ik kon geen foto's vinden van precies dit type pop, maar de SFBJ 60 heeft elegant gebogen handjes, dus het misstaat haar niet :-)

SFBJ-composiet

Na het elastieken en met een jurkje aan (een synthetisch jurkje, ik wil nog iets nieuws en iets op de juiste mouwlengte voor haar maken) zag ze er toch al beeldschoon uit:

SFBJ-composiet

Dat enge is helemaal uit het gezichtje verdwenen:

SFBJ-composiet

En dat ze nog steeds iets loenst.. Je ziet dat regelmatig bij SFBJ-poppen, misschien heeft ze het wel altijd gedaan :-) Het misstaat haar in elk geval niet meer.

SFBJ-composiet

Nu alleen nog een jurkje op maat, een kopdeksel, en de kleine scheurtjes in het pruikstofje herstellen, en dan mag ze als composiet-pop gerust op mijn 50ies Pastoe-secretaire/kast zitten :-)

2 (edited by Mummyfrom2 2012-07-29 22:25:16)

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

hoi jolie,
wauw zeg erg mooi gedaan, er zit ook zoveel werk in.
het resultaat is echt super.
Ook met de porseleinen dame, zo´n hoofdje herstellen, lijkt me zo moeilijk.
ik vroeg me alleen af hoe je dat met het verf op het gezichtje gedaan hebt van de pop hierboven.
ik heb namelijk ook een papiermache sfbj pop, die behoorlijk wat werkt nodig heeft.
nou vind ik dit niet zo erg maar het is vooral in haar gezicht en dat vind ik toch best eng omdat je als het fout gaat daar toch het meeste naar kijkt.
ook wil ik zeker de uitdrukking van de pop niet veranderen, alhoewel die van mij toch wel heel erg scheel is haha.
ik hoop dat je me wat advies kunt geven.
Ik vroeg me af hoe jij dat nou presies hebt gedaan met dat krakelige lichaam van de simon & halbig restauratie.
Ik vind het echt super dat je overal foto's van neemt, fijn om zo mee te kunnen kijken en wat op te kunnen steken.
Het pruikje is olgens mij niet meer te redden en echt op sterven na dood.
Het is een vast geplakt pruikje zonder netje, alleen is die losgetrokken dus de verf onder het pruikje is van haar hoofd af.

Waar 1 van mn 2 problemen licht omdat ik niet weet hoe ik dit aan moet pakken.
de verf aan de bovenranden van het voorhoofd staat aan de randjes ook iets naar voren, van het lostrekken.
dus nu heb ik het pruikje flink naar voren geschoven en over de kale achterkant een mutsje gedaan zodat het niet heel erg opvalt.
alleen mooi is anders, ik zal voor haar zowiezo een ander pruikje zoeken en de oude in haar hoofdje bewaren, dat zal al een hele verbetering zijn.
verder heb ik uit de binnen zijde van haar hoofd, bij de bovenlip een flinke laag lijm verwijderd dus ik denk dat ze ooit tandjes heeft gehad en mooie rode lippen.
maar goed dat is niet het probleem, het probleem bij deze dame is dat de verf bij haar linker wenkbrauw een beetje bobbelig is en bij de andere wenkbrauw aan het barsten is.

(img)http://i49.tinypic.com/2hed9gx.jpg(img)
(img)http://i47.tinypic.com/e9zuaw.jpg(img)

Ik wil haar hoofdje graag weer een mooie uitstraling geven, maar weet echt niet hoe ik het het beste kan aanpakken.
haar lippen kan ik wel verven maar het voorhoofd vind ik toch wel heel eng.
Als je de wenkbrauwen licht over zou doen en je doet het fout verander je de hele uitstraling, laat staan als ik ze helemaal overnieuw zou moeten doen.
ik heb ondertussen wel papiermache pasta en een paar soorten lijm en flink wat verf maar goed het blijf voor mij toch aftasten en proberen.
ik hoop dat je me een goede tip kunt geven want ik heb ook nog een papiermachee baby hoofd die de nodige liefde behoeft.
Die ziet eruit alsof ze er met schuurpapier op somigge plekken over heen hebben gewreven.
Haar babytandjes kwam ik tegen toen ik het hoofdje losmaakt om eens goed te kijken.

(img)http://i48.tinypic.com/2ly65y1.jpg(img)
(img)http://i46.tinypic.com/54uj2a.jpg(img)

ik zal wat foto's bijvoegen dan is het misschien wat duidelijker dan alleen mijn gebrabbel.
ik zal het sonneberg popje ook meteen toevoegen dan kun je zien wat ik bedoel.
Als ik die straks ga doen dan ben ik alleen al 2 dagen bezig met alle sport tape verwijderen die ze er als reparatie maar op hebben geplakt, ik weet niet hoeveel lagen.
Het lijkt wel een luiertje van tape.

(img)http://i48.tinypic.com/2ziy34y.jpg(img)
(img'http://i46.tinypic.com/2eyyjif.jpg)img'

ach wel een leuke uitdaging dacht ik zo.
wil straks het boek poppen restaureren gaan kopen, dat zal denk ik wel van pas gaan komen.
ik vind het wel durf van je hoor want het blijft toch allemaal een beetje op de tast.
Echt jammer dat die oude ambachtsvakken eigenlijk niet meer te leren zijn.
Ik heb gehoord dat in nijmegen een goede zit, ik zou het wel eens willen vragen, of ze het niet iemand willen leren.
Zal trouwens straks een een foto plaatsen in de andere rubriek van de replica.
Vind het leuk om ook bij andere mensen hun poppen te kunnen bekijken.
Om te zien welke soorten  poppen hun voorkeur hebben en hoe hun ze aankleden en op de namen komen.
Als ik bij iemand een oude pop door het raam zie staan dan vraag ik me ook altijd af of het een verzamelaar is of iemand die gewoon een oude jeugdpop heeft staan.
wat voor een pop het is en hoe oud ze is.
Maar goed ik ga weer verder anders wordt het weer veel te laat.
groetjes en tot snel. mieke
Jammer dat ik er niet meer tijd voor heb soms.

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

Ha Mieke,
Wauw, dat zijn inderdaad uitdagingen, (maar wel te doen volgens mij!) ik heb ook wel even (lang) zitten denken, -en weet niet of ik de goede antwoorden heb hoor :-)
Zelf heb ik de barsten in het papiermachee-lijf (in verschillende zelfs :-)) vastgezet met een beetje papiermacheepoeder-aangemaakt-met-water, als ik dat er héél voorzichtig inwrijf (in de "ravijnen" die de barsten zeg maar zijn) en het heel voorzichtig met keukenrol en water weghaal van de delen waar het niet aangetast is, dus weghaal van de verf, dan droogt het stevig op, en zitten de "schilfers" niet meer los.
Hele grote gaten zijn wel lastiger, daarin krimpt dat papiermachee-spul (Iets als dit bijvoorbeeld: http://www.create4fun.nl/a-10123492/pap … -1-000-gr) nogal, en dan sluit het na drogen niet goed aan, en moet je het (bijv.) nòg een keer vullen.

Dat is het enige wat ik met het K*R-lijfje gedaan heb, overschilderen heb ik nog niet besloten: ik zou het liever niet doen. Maar dan blijft het papiermacheespul zichtbaar omdat het beige-wit is... (Misschien ga ik het met een dun penseeltje wat bijwerken..) :-)

Aan de gezichtjes zou ik verder zo min mogelijk doen! De staat van je SFBJ-UnisFrance-301 is beter dan de mijne hoor! :-) ik heb alleen de overgeschilderde stukjes eraf gehaald, schoongemaakt, en daar een heel klein beetje verf opgedaan dat aansloot bij de (vergeelde) omgeving.
Bij jou zijn haar wenkbrauwen verder nog heel mooi in tact.. (Misschien is de barsten vastzetten met een penseeltje met Houtlijm ook een optie..?) (Houtlijm is op waterbasis, dat kun je wegwassen wat je er teveel op smeert, eventueel.. :-))
Mondje zou ik ook niet bijschilderen, zowiezo alleen met iets dat er gemakkelijk weer af kan.
De ogen zijn zo te zien al vervangen, want meestal zie je de plastic-ogen die ook in mijn pop zitten in deze hoofdjes (tenminste, ik heb er nog een liggen, zwaargehavend, ook plastic ogen, niet de glazen ogen die jouw pop heeft.. :-))
De lijmresten bij de hoofdrand zou ik heel voorzichtig weghalen, en de stukken waar de verf bij de hoofdrand ontbreekt, zou ik misschien bijschilderen met een watergedragen verf (acryl bijv) die zoveel mogelijk is afgestemd op het licht-vergeelde gezichtje.. Bij de Baby-popjes zou ik dat ook zo doen: ik zou het maar een héél klein beetje bijwerken, zodat je de karaktervolle beschadigingen niet verliest.. Die Bijgeplamuurde naad, bovenop het hoofd, krijg je er misschien nog wel af (ik heb er ook één die zo was, daar heb ik de vieze, donkere, stopverfachtige plamuur erafgehaald, en waar het echt noodzakelijk was, het weer gevuld met papiermachée-pasta. Maar er blijkt soms onder de "stopverf" nog gewoon de originele verf.
Dat Sonnebergertje krijg je ook vast wel weer goed... ik twijfel zelfs een beetje of het het originele lijfje is.. Maar misschien líjkt ie "wat te klein" door de deuken. Waarschijnlijk zou ik die met dat papiermachée-pasta opvullen, zodat ie in z'n oorspronkelijke model blijft.. Het lastigste daarvan is de krimp, het spul krimpt, en dan kan de vorm veranderen.. Maar die pasta sluit het beste aan bij het karton, je kunt het er naadloos aanvast "kneden."

Jaaaaa, dat lijkt me ook echt iets :-)) kunnen meekijken bij een echte poppen-restaurateur! Zonde dat het zo'n uitstervend beroep is. (Is dat trouwens echt zo, of blijven ze altijd wel bestaan, alleen steeds minder..?)

Ik zit nog te denken (werken aan) een stukje over "het melden van alle gebreken bij verkoop.." (een zwaargedeukte pop... het blijft Bizar!)
Dan trek ik het iets breder, naar "hoe kun je prettig iets verkopen..?" (Want ik erger me soms ook Groen en Geel aan malle verkopers, terwijl er ook héél vriendelijke, welwillende, aardige zijn.)  Maar ik wil niet zo 'belerend' klinken, dus ik ben nog even op zoek naar de goede toon :-))

Groetjes,
Jolie

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

P.S., Mieke, ik heb je Gedeukte Popje hier http://poppenforum.nl/topic/51/tips-bij … rktplaats/  genoemd/getoond in een stukje met "Tips  voor Marktplaats-Verkopers" - het is een duidelijk voorbeeld van "Vertel de gebreken in de advertentie." :-)
Groetjes!

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

hoi jolie,
Echt heel erg bedankt voor je tips, ik kan er iniedergeval eenhoop mee.
Als ik binnen kort mn kids weereens uit besteeds heb eaan mn lieve opa en oma zal ik er eens goed voor gaan zitten.
houtlijm is inderdaad een goede optie, en als dat niet werkt zal ik papier machee poeder proberen.
Ik zat te denken om de lippen misschien met een zacht rood potlood te doen, ik heb er hier wat liggen.
Ik houd van tekenene en schilderen en die zijn heel zacht en makkelijk weer te verwijderen van gladde oppervlaktes.
Ik wil haar ook zoiezo haar tandjes terug geven, ik ben ergens met zoeken een soort gelijke pp tegen gekomen met het zelfde nummer en bouw en wil de vrouw eens vragen of ze me foto's van het gezichtje door wil mailen.
daar heeft ze namelijk tandjes en dan kan ik de ogen eens goed bekijken.
Ze mogen ze misschien vervagne hebben, de stand laat behoorlijk wat te wensen over haha.
ik denk dat ik dat misschien nog eens voorzichtig over zal doen.
en wat ze met mn onbekende babypopje gedaan hebben, inderdaad van die dikke stopverf lijkt het wel.
Ik heb nog heeeeeeeeeel fijn schuurpapier liggen misschien dat ik het heel voorzichtig kan proberen te verwijderen, misschien ook handig voor de lijm resten van de sfj.
Het lijkt wel of ze het hoofdje eerst hebben gelijmd en daarna hebben geverfd.
Ik vraag me ook af wie de maker is, ik kan er wel wat achter op lezen maar het is erg onduidelijk.
Het lijkt wel of er heel klein armand op het achterhoofdje staat maar er is mij niet bekend dat hij ooit als merk zijn hele naam op een poppenhoofdje heeft geschreven dus ik weet het niet.
Er staat ook nog iets onderin de nek, nummers of leter, jammer dat het zo onduidelijk is geworden.
Ik vind het wel echt een dotje en hoop echt dat ik haar haar vroegere charme kan terug geven.
Ik wil haar tandjes zoiezo van milliput gaan maken zodat ze mooi wit zijn.
Ik heb al zitten denken of airbruschen een mooi effect zou geven als ik het verwijderd heb maar ik ben daar helemaal onbekend mee.
volgens mij moet je dat wel heel veel geoefend hebben wil je daar echt goed mee zijn.
maar voor overgangen van verf naar huid (ik weet niet of ik het goed uitleg)
soms vervaagd het gelijdelijk aan, zou het wel heel mooi en presies kunnen zijn lijkt me.
maar goed ik weet ook niet of je daar elke soort verf voor kunt gebruiken.
En binne kort komt er ook een vera scholz pop voor me binnen, daar is niks mee dus ik ben benieuwd.
Ze heeft wel een mooi geleed lichaam en kan nu al niet wachten tot ze er is.
Geduld is een schone zaak he.
Oja ik zal trouwens ook eventueel ook even een berichtje doen met betrouwbare verkopers van wie ik een pop gekocht heb.
zo fijn dat die er ook nog zijn, daar houd ik dan mooi aan vast.
maar mn typen gaat steeds minder dus ik moet mn bedje maar eens in.
weltruste voor vanavond iedereen.
groetjes mieke

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

Hallo Jolie, je hebt mij gevraagd of ik dit hier wilde popste, het is eigenlijk afkomstig voor de lezers van een marktplaats advertentie die ik tijd geleden had geplaatst in de hoop dat men een kapotte kop niet zo maar weggooit of totaal gaat repareren als een soort replica wat vak het geval is!
We kunnen best wat van elkaar leren hier en waarom niet!
Ik ben al jaren een bewonderaar van de Jumeau poppen en ik denk dat dat eigenlijk komt doordat sommige poppen van die prachtige ogen hebben, je verdrinkt erin!
Ik had al een pop met open mondje die ik in heel veel stukken, groot en klein heb gekocht, niet wetend of alle stukjes er waren op de verzamelaarsbeurs.
Er mist wat van haar lip en een paar kleine stukjes onder haar mondje.
Het was niet makkeleijk maar ik heb haar zelf gerestaureerd zo goed en zo kwaad ik kon.
Helaas had ik geen foto's gemaakt van alle losse stukjes zoals ze was toen ik haar kocht.
Het resultaad is niet perfect maar ze is nog steeds origineel en niet over geschilderd maar dat vindt ik juist het mooie aan de oude poppen.
Ik kon op marktplaats een pop kopen in dezelfde situatie alleen had ik het geluk dat de scherven niet zo erg klein waren en alles vrij goed paste.
De pop is vroeger ook al eens gerestaureerd en leuk was om te zien dat ze een stuk leer gebruikte om het oog op de plaats te houden.
Alles was nog origineel aan de pop, de elastic is totaal touw geworden en dat moet ik nog vervangen , zo ook een handje dat helaas weg is.
De pruik was een grote klittenbos van mohair en origineel met het kurken deksel.
Ik ben voorzichtig begonnen de oude lijm weg te halen met water, het was zo schoon en de stukken gelijmd.
De pruik voorzichtig haartje voor haartje uitgeplozen, een uur bezig geweest en er zat heel veel los haar tussen wat erg vuil aanvoelde.
Uiteindelijk hield ik een vrij schone pruik over die makkelijk te borstellen was met baby borsteltje.
Het glimd zelfs een beetje!
Ik ben zo blij met de poppen, leuk is dat ze ongeveer dezelfde maat hebben, en tegenover gesteld haarkleur met oogkleuren.
Het zijn 2 mooie meiden geworden en het leuke vindt ik dat als, als het zou kunnen de eigenaar (het kind) wat er ooit mee gespeeld heeft haar eigen poppen nog zou herkennen.
Ik ga proberen of ik de foto's kan plaatsen hier!


Jumeau-Poppenmoedertje

Jumeau-Poppenmoedertje

Jumeau-Poppenmoedertje

Jumeau-Poppenmoedertje

Jumeau-Poppenmoedertje

Jumeau-Poppenmoedertje

Jumeau-Poppenmoedertje

Jumeau-Poppenmoedertje

Jumeau-Poppenmoedertje

Jumeau-Poppenmoedertje

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

Ôh, wat leuk dat je je Jumeau-reatauratie-stuk hier hebt willen plaatsen, Dankje Poppenmoedertje!
Ja precies, daarom vroeg ik het: we kunnen er weer van leren, en het is zó bemoedigend om te zien dat anderen dezelfde dingen tegenkomen: ontbrekende stukken, het liefst niet willen overschilderen (om de echte originele porselein-laag zichtbaar te houden) die vervuilde pruikjes en ook die oude lijmresten, zó herkenbaar!
Ook vind ik het leuk als kapotte poppen toch weer een nieuw leven krijgen, het is dat we aan ruimtegebrek lijden, anders kocht ik er wel meer ;-) (Oóit wil ik enkele gerepareerde poppen wel gaan verkopen of weggeven, maar nu nog even niet, wil ik eerst nog wat meer voor geleerd hebben :-))

Mocht het niet lukken met de foto's mail ze gerust, dan plak ik ze erbij.
Hartelijke groetjes,
Jolie

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

Ha Conny, het duurde even, (verjaardagen enz enz :-)) maar de foto's staan er onder! Een heel mooi verslag, (en twee beeldschone poppen met een prachtige, serene uitstraling!) dat eigenlijk een eigen "topic" verdient!

Als je het goed vind, probeer ik het stuk vandaag of morgen een eigen adres onder "reparatie" te geven, ik denk dat anderen er ook weer moed uit kunnen putten!
Groetjes,
Jolie

9 (edited by Mummyfrom2 2013-04-09 16:28:46)

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

hoi allemaal,
sorry ik moest het even kwijt hier want mn vrienden en famillie snappen me toch niet als het op mn poppen aankomt maar:

IK HEB VANDAAG MN 1STE JUMEAU TER
RESTAURATIE KUNNEN KOPEN!!

ik loop nu de hele dag al op een roze wolk en besef het nog niet helemaal, maar ik ben als een kindje met sinterklaas zooooooooo blij!!!!
heb vanmorgen echt eventjes staan huilen van blijdschap haha, mn vriend vond me gestoord daarom.
dus deze verslagen zullen me straks zo helpen, al durf ik haar nog niet te doen, eerst goed oefenen!
o jubel jubel, wat ben ik blij!!!
nou laat donderdag maar aanbreken ik kan zo niet wachten!!!
het is echt een droom die uitkomt!! zo dat was het eigenlijk wel hihi, moest het even met jullie delen! groetjes en liefs van hier,  groetjes mieke!

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

Goed Nieuws!! ***GEFELICITEERD*** MIEKE!!! :-)

Niet bang zijn hoor, als je voorzichtig werkt, kan het ook weer uit elkaar :-)

ik zal m'n kiekjes van mijn Jumeau-restauratie hier snel 'ns posten, daar ben ik, wanneer was het, vorig jaar oktober aan bezig geweest, het gezichtje is nog niet af, ik heb het een paar keer uit elkaar gehaald :-) daardoor weet ik hoe je dat doet ;-)

Hopelijk is ze er beter aan toe dan de mijne! Dat was eigenlijk meer een lijf met een incomplete berg scherven ;-)
Maar PRECIES wat je zegt, daar was ik ook HEEEL blij mee ;-) :-)

Liefs en groetjes,
Jolie (die zo ff naar de vergadering van de ouderraad race-t :-))

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

O, wat is er toch veel te lezen op het poppenforum! Jolie die alles zo duidelijk uitlegt en Mieke die een traantje laat van blijdschap om een mooie pop. Gefeliciteerd hoor!!!
En net wat Jolie zegt: ga maar lekker beginnen met die restauratie. Jij kan het, dat hebben we wel al gezien!

Eind van de middag werd het tweelingbroertje van Bertje al bezorgd. Zaterdagavond gekocht en dinsdag al in huis. Sneller kan niet! Binnenkort hoop ik een kaartje te maken, ben vandaag druk geweest en ga op tijd op een oor.

Veel groetjes en goede nacht (nog fijne avond zou Mieke zeggen) ;-)
Liefs, Durvina

12 (edited by Mummyfrom2 2013-04-09 22:39:19)

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

hoi jolie,
dankjewel! wil zo graag mn blijdschap eventjes delen met mensen die het wel snappen.
stom he dat je misschen nu nog wel blijer kunt zijn met een pop dan dat je vroeger als kind was.
tenminste ik heb nooit een traantje gelaten om een pop vroeger.
ik wil haar zoiezo even op het schap zetten zodat ik eerst van haar kan genieten voor ik haar uitelkaar puzzel.
voor zo ver ik kon zien zitten de scherven er bijna allemaal bij en het lijf is ook in vrij goede staat, dus dat scheelt weer.
maar ik zat vandaag toevallig net op MP toen ze verscheen en toevallig had ik net de centjes binnen van mn mantelzorg, al zijn die nu in 1 keer op haha.
maar dat maakt niet uit, ik ben zo blij met haar en dat ik haar mocht kopen.
want ik heb meer geboden als er in eerste instantie bij stond zodat ze haar voor zou willen resereveren en gemaild met mijn verhaal.
ze had de pop al toegezegt aan me en kreeg daarna een overstroming van mailtjes.
wat ik natuurlijk al aan had zien komen, want deze poppen zijn vaak zo vergeven/verkocht.
ik heb er al meer voorbij zien komen maar wordt bijna altijd overboden of ben 2des omdat de pop al weg was.
maar het was ment 2 be want ik had gisteren geboden op een prachtige grote sfbj 230 (als ik me niet vergis uit een jumeau mal) en was hoogste bieder als sinds de middag tot later in de avond.
ineens was de advertentie gereserveerd, dus ik baalde ontzettend en heb haar ook gemaild daarover.
maar een vriendin van haar was boos geworden dat ze niet had gezegt dat ze de pop verkocht en heel begrijpelijk dat ze haar dan aan haar vriendin verkocht, daar ben je vrienden voor toch?
dus ik heb haargemaild dat ik het begreep en blij was dat het niet zonder te zeggen/weten naar een bieder per mail was gegaan.
ik vind (doe het zelf ook zo op MP) bieder op marktplaats wel zo eerlijk.
dan kan iedereen zien wat het hoogste bod is en weet iedere bieder waar hij of zij aan toe is en heeft iedereen eerlijke kans.
maar blijkbaar moest het zo wezen want toen ik vanmorgen deze dame zag zat mn hart letterlijk in mijn keel.
een halfuur lang heb ik rond gelopen en als een kettingroker de ene peuk na de andere opgestoken en mn mail elke minuut gechecked hihi.
maar toen ze zei dat ze hem voor een x bedrag wel wou reserveren sprong ik echt een gat in de lucht en was blij dat het presies het bedrag was wat ik van als mantelzorg compliment had gekregen.
dus meteen geld overgemaakt en de hele dag het gevoel gehad dat ik in een onwerkelijke wereld leef, echt vreemd.
ik denk dat het pas echt werkelijkheid wordt als ik haar in mn handen heb.
een beauty van 71 cm groot.
heb de foto's (want dat kan nu wel op MP, foto/afbeelding opslaan van de advertentie) maar even bij geplaats al had je haar misschien al wel gezien.
weet niet of je nog steeds mp boycot hihi, maar snap je wel hoor.
heb er zelf ook wel eens aan gedacht maar ik kan niet kopen via ebay, geen eigen rekening nummer door de bewindvoering.
dus bij deze de foto's van de dame in westie, oooo was het maar donderdag.
geduld is niet bepaald mijn sterkste kant haha.
http://i48.tinypic.com/dd1200.jpg
wel op somigge plekken al geschilderd op de breuk plekken.
http://i45.tinypic.com/ta4yrk.jpg
en zo leuk, ik houd zo van die oorbelletjes bij antieke poppen, he is geen must maar wel erg mooi.
http://i45.tinypic.com/ilwuo7.jpg
alleen gemerkt met een simpele 12
http://i45.tinypic.com/k3st1i.jpg
totaal plaatje
http://i45.tinypic.com/ipm98j.jpg
volgens mij het orginele lijf in zeer goede staat en leuk met die vrij bekende draadjes met een blauwe en roze kraal voor mama en papa.
(handjes weet ik door de kleur niet zeker)
http://i45.tinypic.com/nzpy0g.jpg
maar volgens mij heb ik een delfde soort jumeau op MP gezien/gevonden van emile jumeau en ze heeft een bijna identiek gezichtje behalve dan dat deze is perfecte staat is.
al weet ik zelf nog niet hoe ik kan zien wie haar gemaakt heeft of hoe oud ze is.
dus ik heb de foto's daarvan ook opgeslagen zodat ik weet hoe ze er ongeveer uit moet zien in goede staat, en dat is deze.
http://i46.tinypic.com/qqtxzk.jpg
ze zal een andere maat zijn (10) maar het leek me handig deze foto op te slaan als voorbeeld.
en ik houd ook zo van de bruine ogen, op 1 of andere manier vind ik bruine ogen warmer en mooier bij de oude poppen.
behalve bij de jumeau's, daarbij vind ik juist die heldere blauwe ogen wat mooier, omdat de donkere rand om de ogen er beter bij uitspringt.
maar prachtig blijven ze hoedan ook in welke kleur dan ook.
al zijn de jumeau ogen helemaal geweldig!! welke kleur ze ook zijn, ze zijn net als cony zegt zooo speciaal en mooi.
nee voel me echt als een klein kindje, ben helemaal op van de zenuwen.
maar ben ook blij dat deze voor mij betaalbare dame voor bij kwam op presies het juiste moment.
en dat conny ( no hard feelings hoor, want ik meende wat ik zei, het is voor mij echt een troost als ik weet dat ze bij jou komt i.p.v. een handelaar) me nu een keertje niet voor was hihi.
nee mijn hele week is goed! ik ben hotel de botel en duik nu mn bedje in een poging mn zenuwen te overwinnen en te slapen haha.
weltrusten voor iedereen!! groetjes en liefs van hier! mieke

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

Ha Mieke,
Dat begrijp ik METEEN! Ja, gefeliciteerd, dat is echt geluk, een verkoper die je bod-boven-de-vraagprijs accepteert en niet allerlei slagen om de arm heeft van 'misschien komt er nog een hoger bod' (tuurlijk, dat mag, maar je wil zo graag antwoord, einde aan de onzekerheid..) En...?? is ze vandaag bezorgd...??
Ze lijkt me ook een pop met veel 'restauratie-mogelijkheden', ik zie dat er verf op zit, die kan er vast af met zeep, en ja, die handjes, andere kleur, zou inderdaad vervangen kunnen zijn, heb dat vaker gezien met (waarschijnlijk) vervangen handjes.. Maar als ze mooi zijn, en bij de pop passen....?
Ben ik met je eens, de (bruine) ogen zijn prachtig...! Ook bij Jumeau's hoor, vindik.

Ze is zo te zien in een veel betere staat dan de mijne :-) Die (een nr. 11 met rood stempel en open mond,) heb ik gekocht als "lijf." Idee was: "zonder hoofd," want dat was "TE beschadigd." De verkoper wilde de scherven er eigenlijk niet bijdoen, als ik het goed begreep. Zie hier, zo kwam ze vorig jaar binnen (ze ligt in de foto te weken:)
jolieJumeau

Eigenwijs als ik ben, dacht ik "TE beschadigd, dat maak ik zelf wel uit, zolang er scherven zijn.... is er hoop ;-)" Nu waren er bij mij inderdaad niet alle scherven meer, waardoor ik een deel opnieuw heb moeten opbouwen:
(De volgende foto is een tussenstadium, ik ben (na 2 x plakken en losweken van het deel van de scherven dat er wèl was) begonnen een tegenmal te maken, voor in het hoofd, waar ik de delen milliput op kon laten rusten. Zo kon ik het hoofd opnieuw opbouwen, zo dat ik er ogen (gekocht in Duitsland bij http://kanis-augen.eu/ want ze had nog maar 1 oog..) in zal kunnen plaatsen... (Als het hoofd heel massief wordt, kan dat niet.. De ogen liggen er voor de foto even tijdelijk in, goed zitten ze hier nog niet)
jolieJumeau

Inmiddels is ze al wel weer verder bijgewerkt, het gezicht is in deze foto nog erg grof, ze moet wel weer zo symmetrisch worden als ze was... Bij mijn pop blijf je de breuken en ontbrekende delen waarschijnlijk wel zien.. Tenzij ik nog iets bijleer: een techniek waarmee ik zo'n vreselijke beschadigde pop acceptabel-verhuld kan heropbouwen.. Of me dàt lukt.... Het zal vast een meer-jaren project worden ;-)
Maargoed, MIJ maakt dat niet uit :-) Als ik er niet aan was begonnen, was de pop als "lijf" verkocht geworden, zonder de scherven. Misschien was dat ook de moeite waard geweest, maar met mijn poging heeft de pop misschien nog een allerlaatste kans.
Dus... ik begrijp je meteen Mieke!! Als ik vorig jaar al zo blij was met dit 'poppenrestantje' dan kan ik me HELEMAAL voorstellen dat je met veel plezier en voorpret uitkijkt naar dit mooie project!!!
Groetjes en liefst uit H'sum,
Jolie

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

hoi jolie,
ik zit helemaal in spannign, ze is vandaag aangetekend verstuurd en ze moet volgens de track and trace morgen binnen komen.
de dame cst op MP had bieden vanaf 150,00 er neer gezet dus had ik dat al meteen geboden en als toelichting geschreven dat ik er al een jaar van droom maar dat mn droom nog uit moest komen.
mocht ze mn bod nog te laag vinden of er een bedrag was waar ze haar voor mij bij wou resereveren.
en kreeg het antwoord dat ze daat voor 200,00 wel wou doen, dus ik heb meteen ja gezegt natuurlijk.
want die onzekerheid daar kan ik helemaal gek van worden.
okk als mensen bijvoorbeeld geen richtrpijs willen geven, verschrikkelijk!
maar de overschrijving was naar een andere bank als wij hadden dus het duurde een dag voor het bijgeschreven was.
maar ze is dus onderweg dus ik sta morgen om 8 uur stipt naast mn bed om voor het raam naar haar uit te kijken haha.
en dan is ze nog vrij vlot hier, op mn unis france met toddler lijf wacht ik nu al sinds donderdag maar ze moet een goede doos zien te vinden.
dus ik wacht dan met liefde liever een week dan dat ze onvakundig verpakt wordt opgestuurd.
ik hoop dat ik de verf er met weer af kan krijgen maar dat is even afwachten, ik hud mn vingers gekruis en ga anders op zoek naar iets wat de orginele verf niet aantast maar die lelijke geplamuurde verf wel.
er moet toch vast ergens iets op de wereld zijn, ook voor dit soort restauraties.
maar jee jolie wat een klus jou jumeau, maar ik begrijp heel goed dat je dacht, dat bepaal ik zelf wel.
een pop is bijna altijd te restaureren.
en iets is altijd beter als niets toch?
maar wel jammer dat ze dat grote stuk scherf gemist hebben, tenminste ik neem aan dat het niet in flinterkleine scherfjes was, maarja weet je maar nooit.
het had je een boel werk gescheelt.
en mocht ik haar pas over een jaar durven doen dan ook goed, weg doen nee, het is mn eerste jumeau dus ik ben ontzettend blij.
maar vind het wel ontzettend knap dat je al zover bent met jou pop en dat het je met zulke scherven zo goed gelukt is.
want het deel wat er wel zit is erg mooi geworden.
al ben ik wel heel benieuwd naar hoe je een tegenmal maakt, want met dat probleem zat ik met de vera scholz pop die ik had.
het lijf heb ik nog voor het oefenen met lakken en lijmen.
maar het probleem is dat het even duurt voor de lijm goed droog is, en zodra je het stukje los laat valt het er weer af naar binnen of naar buiten.
dus ik had ook al gedacht, iets van kleding er in ofzo.
maar wist er nog geen oplossing voor.
ik ben ook heel benieuwd hoe ze er straks met het ontbrekende deel uit komt te zien.
vraag me af wat je presies bedoeld met massief worden en dan de ogen niet meer kunnen plaatsten, want dat euvel wil ik straks natuurlijk wel voorkomen voor ik aan de mijne ga beginnen.
wat mij vooral moeilijk lijkt is de fijne schildering van de wenkbrauwen en wimpers presies na bootsten.
maar als ik je andere restauraties zie komt dat zeker weten goed.
soms zie ik zelfs een klein beetje groen haha, benijd je omdat je al zoveel weet durfd en doet.
maar goed, nu toch echt bed tijd aan het worden dus morgen kom ik er op terug als ze hier een warm welkom heeft gehad haha.
zal dan nog wat betere foto's plaatsten want die zij had staan flitste teveel.
dun poppensokje voor de flits en de foto's zijn een stuk duidelijker te maken.
dus tot morgen!!! groetjes en liefs van hier!

15 (edited by Mummyfrom2 2013-04-12 21:25:44)

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

hallo,
zoals beloofd even een berichtje want ze is aangekomen om half 11 smorgens.
en ze is echt een beauty om te zien, zelf met de slechte restauratie.
wat fijn om eindelijk een jumeau echt in mn handen te hebben en te kunnen zien, voelen en bewonderen.
ze heeft verder geen stempels of rode/zwarte vegen en is alleen gemerkt met 12.
dus ik heb geen idee van wie of welke leeftijd ze is.
haar handjes zijn inderdaad vervangen dus ik ga op zoek naar andere handjes.
op zich geen ramp, ze is er voor mij niet minder om maar de handjes zijn wat klein en los, dus ga ik op zoek naar goed passende of ik ga ze zelf maken.
en zelfs de kraaltjes voor mama en papa werken nog!
ze heeft eenzelfde lijf als mn unis franse van 75 cm, alleen die heeft dan geen kraaltjes.
ik vind het zo grappig die duidelijk gevormde tepeltjes op die lijven haha, alsof ze het een beetje koud hebben.
maar ze heeft op haar voorhoofd een metalen/ijzeren korreltje zitten wat ik niet kan plaatsten.
http://i45.tinypic.com/24vr8qu.jpg
misschien als ik haar straks losweek dat het me dan duidelijker wordt.
en wat een geluk dat de barst/reparatie precies haar wenkbrauw mist!
ik hoop alleen dat ik de verf kan verwijderen zonder de orginele verf te beschadigen straks.
maar voor nu geniet ik 1ste even van haar, want ik vind haar zo mooi!
ik heb er even een foto bijgedaan van hoe ze er nu gezellig bij zit.
ik heb 1 unis franse, die met het vreemde lijf die heeft een wat rozer gezicht, maar mijn 2 grote die ik laatst heb mogen kopen hebben allebei een vrij bleek gezicht en en zelfde soort lijf dus ik heb haar bij hun gezet zodat ze niet zo bleek zou lijken bij mn andere poppen.
ze staat ook beter bij hun en haar jurkje is ook in dezelfde tinten, echt perfect!
http://i49.tinypic.com/xljuci.jpg
ja ik ben heel erg blij, en wordt steeds vrolijker van mn steeds mooier worden de verzameling met vooral veel franse dames.
nog 1 grote dame in een doos wachten op restauratie van haar lijf, ook een aparte waar ik de maker niet van weet.
maar als ik haar af heb zal ik haar plaatsen met het verslag.
en oja, ook mn unis france van 70 cm met toddler lijf is binnen gekomen
en ze is echt REUZE groot en ook heel erg zwaar.
heb nog nooit een pop gezien met zón groot hoofd haha.
ik had verwacht dat haar hoofd totaal gerestaureerd zou zijn wanthet stond in de advertentie, maar dat viel ontzettend mee, 1 haarlijn aan de achterzijde die ze hebben gerepareerd en 1 scherf is van het voor hoofd geweest, maar het zou ook een haarlijn kunnen zijn geweest.
van buiten zie je er nisk van, dus echt mooi gedaan.
en het bleek dat ze oorbellen had, dus voor mij een leuke verassing.
daar ga ik straks nog eens lekker mee tutten want haar kleertjes stonden niet bepaald bij mn andere poppen.
ik heb haar nu neergezet en ze springt er echt uit kwa formaat van hoofd haha.
maar ze is wel erg mooi.
nee ik ben helemaal blij.
nog 1 grote pop te gaan, die staat in de wacht waar ik mn andere dames naats de foto's ook heb gekocht en daar spaar ik nu hard voor door.
dan heb ik straks een heleboel verschillende unis france poppen zo leuk!
zelfde merk maar toch totaal anders als elkaar.
ik laat zeker nog weten hoe het me vergaat met dejumeau als ik zover ben.
maar zal daar een aparte topic voor plaatsten.
een hele fijne avond, heel veel liefs en groetjes mieke

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

Gefeliciteerd Mieke!! Wat een schat van een pop, wat een mooie groeiende klassieke verzameling! Je hebt gelijk, zie is zelfs met die gekke verf prachtig! MOCHT het "deurverf" zijn (ja echt, dat zat op de pop van mijn vriendin, en.. dat had iemand er ooit geprobeerd vanaf te halen.. met een schuurpapiertje.. Waardoor die pop haar wekbrauwen mist) een tip: gebruik aceton, dat bleek bij de pop van Marina de deurverf (op oliebasis) van het porselein te krijgen, zònder het porselein aan te tasten. (Marina's pop is helemaal gaaf, geen idee waarom die met deurverf be(mis)handeld was.)

Waarschijnlijk heeft bij jouw pop een vroegere eigenaars gedacht: als ik over de hele pop heenverf, zie je de gelijmde breuken ook niet meer.. Maarja, dat hele mooie perzikkenhuidje ook gevlekt :-/

Het lukt je VAST om er een hele mooie pop van te maken!!

(Ga ik nu snel naar bed, want het is telkens te laat geworden hier ;-))
Eeen goeie nacht en liefs,
Jolie

17 (edited by Mummyfrom2 2013-04-16 22:32:21)

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

nou jolie,
vandaag is het boek poppenrestauren binnen gekomen heb al druk zitten lezen en ben er helemaal blij mee.
gezien alle poppen in de kast die nog in de wacht staan leek het me een zeer bruikbare investering en wat een prachtig boek en mooie illustraies.
goed lezen en dan ga ik met oefenen beginnen!
al staat er dat porseleinen poppenhoofden met secondelijm gedaan moesten worden.
het leek mij wat vreemd opmdat ik weet dat het af en toe een wittige aanslag na laat maar het zal.
ik ga dr zo in bed me eens even heel goed in verdiepen.
maar ik zag al wel dat het een erg duidelijk boek is en kan elke liefhebber van poppen met gebreken het aanraden.
nou gaan sparen voor z ón verfspuit met compressor, ze zullen vast niet goedkoop zijn.
weltrute alvast iedereen en tot snel!
groetjes mieke

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

Ja, goed punt Mieke, van de secondenlijm! het is vaak erg onhandig spul, vindik, als je het dun aanbrengt, met de variant met het kwastje, droogt het soms sneller dan je de scherf kunt vastdrukken, breng je het iets dikker aan, dan is er al snel 'druipgevaar', gebruik je de variant die iets dikker is, en minder druipt, dan is er weer het gevaar dat je de naad een micrometer te dik maakt..
Het grootste voordeel is misschien wel dat het weer losgeweekt kan worden (al kan dat lastig zijn..)
Ja... die verfspuit-compressor...! Voor ik  dààr aan begin.. (ik schilder nu niet (geen hoofden althans) over, maar kan me voorstellen dat het voor lijven tòch wel handig kan zijn.)
Een fijnedag en groetjes!
Jolie

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

Mummyfrom2 wrote:

hoi jolie,
wauw zeg erg mooi gedaan, er zit ook zoveel werk in.
het resultaat is echt super.
Ook met de porseleinen dame, zo´n hoofdje herstellen, lijkt me zo moeilijk.
ik vroeg me alleen af hoe je dat met het verf op het gezichtje gedaan hebt van de pop hierboven.
ik heb namelijk ook een papiermache sfbj pop, die behoorlijk wat werkt nodig heeft.
nou vind ik dit niet zo erg maar het is vooral in haar gezicht en dat vind ik toch best eng omdat je als het fout gaat daar toch het meeste naar kijkt.
ook wil ik zeker de uitdrukking van de pop niet veranderen, alhoewel die van mij toch wel heel erg scheel is haha.
ik hoop dat je me wat advies kunt geven.
Ik vroeg me af hoe jij dat nou presies hebt gedaan met dat krakelige lichaam van de simon & halbig restauratie.
Ik vind het echt super dat je overal foto's van neemt, fijn om zo mee te kunnen kijken en wat op te kunnen steken.
Het pruikje is olgens mij niet meer te redden en echt op sterven na dood.
Het is een vast geplakt pruikje zonder netje, alleen is die losgetrokken dus de verf onder het pruikje is van haar hoofd af.

Waar 1 van mn 2 problemen licht omdat ik niet weet hoe ik dit aan moet pakken.
de verf aan de bovenranden van het voorhoofd staat aan de randjes ook iets naar voren, van het lostrekken.
dus nu heb ik het pruikje flink naar voren geschoven en over de kale achterkant een mutsje gedaan zodat het niet heel erg opvalt.
alleen mooi is anders, ik zal voor haar zowiezo een ander pruikje zoeken en de oude in haar hoofdje bewaren, dat zal al een hele verbetering zijn.
verder heb ik uit de binnen zijde van haar hoofd, bij de bovenlip een flinke laag lijm verwijderd dus ik denk dat ze ooit tandjes heeft gehad en mooie rode lippen.
maar goed dat is niet het probleem, het probleem bij deze dame is dat de verf bij haar linker wenkbrauw een beetje bobbelig is en bij de andere wenkbrauw aan het barsten is.

(img)http://i49.tinypic.com/2hed9gx.jpg(img)
(img)http://i47.tinypic.com/e9zuaw.jpg(img)

Ik wil haar hoofdje graag weer een mooie uitstraling geven, maar weet echt niet hoe ik het het beste kan aanpakken.
haar lippen kan ik wel verven maar het voorhoofd vind ik toch wel heel eng.
Als je de wenkbrauwen licht over zou doen en je doet het fout verander je de hele uitstraling, laat staan als ik ze helemaal overnieuw zou moeten doen.
ik heb ondertussen wel papiermache pasta en een paar soorten lijm en flink wat verf maar goed het blijf voor mij toch aftasten en proberen.
ik hoop dat je me een goede tip kunt geven want ik heb ook nog een papiermachee baby hoofd die de nodige liefde behoeft.
Die ziet eruit alsof ze er met schuurpapier op somigge plekken over heen hebben gewreven.
Haar babytandjes kwam ik tegen toen ik het hoofdje losmaakt om eens goed te kijken.

(img)http://i48.tinypic.com/2ly65y1.jpg(img)
(img)http://i46.tinypic.com/54uj2a.jpg(img)

ik zal wat foto's bijvoegen dan is het misschien wat duidelijker dan alleen mijn gebrabbel.
ik zal het sonneberg popje ook meteen toevoegen dan kun je zien wat ik bedoel.
Als ik die straks ga doen dan ben ik alleen al 2 dagen bezig met alle sport tape verwijderen die ze er als reparatie maar op hebben geplakt, ik weet niet hoeveel lagen.
Het lijkt wel een luiertje van tape.

(img)http://i48.tinypic.com/2ziy34y.jpg(img)
(img'http://i46.tinypic.com/2eyyjif.jpg)img'

ach wel een leuke uitdaging dacht ik zo.
wil straks het boek poppen restaureren gaan kopen, dat zal denk ik wel van pas gaan komen.
ik vind het wel durf van je hoor want het blijft toch allemaal een beetje op de tast.
Echt jammer dat die oude ambachtsvakken eigenlijk niet meer te leren zijn.
Ik heb gehoord dat in nijmegen een goede zit, ik zou het wel eens willen vragen, of ze het niet iemand willen leren.
Zal trouwens straks een een foto plaatsen in de andere rubriek van de replica.
Vind het leuk om ook bij andere mensen hun poppen te kunnen bekijken.
Om te zien welke soorten  poppen hun voorkeur hebben en hoe hun ze aankleden en op de namen komen.
Als ik bij iemand een oude pop door het raam zie staan dan vraag ik me ook altijd af of het een verzamelaar is of iemand die gewoon een oude jeugdpop heeft staan.
wat voor een pop het is en hoe oud ze is.
Maar goed ik ga weer verder anders wordt het weer veel te laat.
groetjes en tot snel. mieke
Jammer dat ik er niet meer tijd voor heb soms.

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

Mummyfrom2 wrote:

hoi jolie,
wauw zeg erg mooi gedaan, er zit ook zoveel werk in.
het resultaat is echt super.
Ook met de porseleinen dame, zo´n hoofdje herstellen, lijkt me zo moeilijk.
ik vroeg me alleen af hoe je dat met het verf op het gezichtje gedaan hebt van de pop hierboven.
ik heb namelijk ook een papiermache sfbj pop, die behoorlijk wat werkt nodig heeft.
nou vind ik dit niet zo erg maar het is vooral in haar gezicht en dat vind ik toch best eng omdat je als het fout gaat daar toch het meeste naar kijkt.
ook wil ik zeker de uitdrukking van de pop niet veranderen, alhoewel die van mij toch wel heel erg scheel is haha.
ik hoop dat je me wat advies kunt geven.
Ik vroeg me af hoe jij dat nou presies hebt gedaan met dat krakelige lichaam van de simon & halbig restauratie.
Ik vind het echt super dat je overal foto's van neemt, fijn om zo mee te kunnen kijken en wat op te kunnen steken.
Het pruikje is olgens mij niet meer te redden en echt op sterven na dood.
Het is een vast geplakt pruikje zonder netje, alleen is die losgetrokken dus de verf onder het pruikje is van haar hoofd af.

Waar 1 van mn 2 problemen licht omdat ik niet weet hoe ik dit aan moet pakken.
de verf aan de bovenranden van het voorhoofd staat aan de randjes ook iets naar voren, van het lostrekken.
dus nu heb ik het pruikje flink naar voren geschoven en over de kale achterkant een mutsje gedaan zodat het niet heel erg opvalt.
alleen mooi is anders, ik zal voor haar zowiezo een ander pruikje zoeken en de oude in haar hoofdje bewaren, dat zal al een hele verbetering zijn.
verder heb ik uit de binnen zijde van haar hoofd, bij de bovenlip een flinke laag lijm verwijderd dus ik denk dat ze ooit tandjes heeft gehad en mooie rode lippen.
maar goed dat is niet het probleem, het probleem bij deze dame is dat de verf bij haar linker wenkbrauw een beetje bobbelig is en bij de andere wenkbrauw aan het barsten is.

(img)http://i49.tinypic.com/2hed9gx.jpg(img)
(img)http://i47.tinypic.com/e9zuaw.jpg(img)

Ik wil haar hoofdje graag weer een mooie uitstraling geven, maar weet echt niet hoe ik het het beste kan aanpakken.
haar lippen kan ik wel verven maar het voorhoofd vind ik toch wel heel eng.
Als je de wenkbrauwen licht over zou doen en je doet het fout verander je de hele uitstraling, laat staan als ik ze helemaal overnieuw zou moeten doen.
ik heb ondertussen wel papiermache pasta en een paar soorten lijm en flink wat verf maar goed het blijf voor mij toch aftasten en proberen.
ik hoop dat je me een goede tip kunt geven want ik heb ook nog een papiermachee baby hoofd die de nodige liefde behoeft.
Die ziet eruit alsof ze er met schuurpapier op somigge plekken over heen hebben gewreven.
Haar babytandjes kwam ik tegen toen ik het hoofdje losmaakt om eens goed te kijken.

(img)http://i48.tinypic.com/2ly65y1.jpg(img)
(img)http://i46.tinypic.com/54uj2a.jpg(img)

ik zal wat foto's bijvoegen dan is het misschien wat duidelijker dan alleen mijn gebrabbel.
ik zal het sonneberg popje ook meteen toevoegen dan kun je zien wat ik bedoel.
Als ik die straks ga doen dan ben ik alleen al 2 dagen bezig met alle sport tape verwijderen die ze er als reparatie maar op hebben geplakt, ik weet niet hoeveel lagen.
Het lijkt wel een luiertje van tape.

(img)http://i48.tinypic.com/2ziy34y.jpg(img)
(img'http://i46.tinypic.com/2eyyjif.jpg)img'

ach wel een leuke uitdaging dacht ik zo.
wil straks het boek poppen restaureren gaan kopen, dat zal denk ik wel van pas gaan komen.
ik vind het wel durf van je hoor want het blijft toch allemaal een beetje op de tast.
Echt jammer dat die oude ambachtsvakken eigenlijk niet meer te leren zijn.
Ik heb gehoord dat in nijmegen een goede zit, ik zou het wel eens willen vragen, of ze het niet iemand willen leren.
Zal trouwens straks een een foto plaatsen in de andere rubriek van de replica.
Vind het leuk om ook bij andere mensen hun poppen te kunnen bekijken.
Om te zien welke soorten  poppen hun voorkeur hebben en hoe hun ze aankleden en op de namen komen.
Als ik bij iemand een oude pop door het raam zie staan dan vraag ik me ook altijd af of het een verzamelaar is of iemand die gewoon een oude jeugdpop heeft staan.
wat voor een pop het is en hoe oud ze is.
Maar goed ik ga weer verder anders wordt het weer veel te laat.
groetjes en tot snel. mieke
Jammer dat ik er niet meer tijd voor heb soms.

Dag Jolie en Mieke, ik was aan het struinen op de site en zag het popje voorbij komen met de tape verpakking als bipsje. Nou kreeg ik dit popje bij een mooi poppenhoofd van Mieke. En zag er meteen de uitdaging in. Het popje kwam zonder armpjes en het hoofdje had haar oogjes niet meer, helaas. Maar ik vond het een scheetje en ben aan de slag gegaan. Ze is mooi geworden, al zeg ik het  zelf. Ik ga proberen om een foto te plaatsen zodat jullie haar kunnen zien. Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie haar vinden. Kan wel vertellen dat ik aan haar gezichtje niks heb gedaan, dat vond ik jammer. Alleen oogjes geplaatst, bruine. Ik zie nu op de foto dat ze blauwe oogjes had. Maar op de een of andere manier vind ik de bruine oogjes beter passen bij haar gezichtje. Ik hoop dat ik een foto kan plaatsen, want ik lees steeds dat het een heel gedoe is.  Groetjes Kaatje

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

Hallo Kaatje, wat leuk om op deze manier een update over een popje te lezen! Het is inderdaad een heel schattig Sonneberg-babypopje. Jammer dat de oogjes eruitgevallen / verdwenen zijn, — al was die blik zo omhooggericht ook een beetje eng, ze zal er vast op vooruitgegaan zijn met warmbruine ogen!
Ik ben heel benieuwd hoe ze geworden is! Het zal een hele klus geweest zijn om haar weer 'uit te deuken' en nieuwe armen te vinden!
Groetjes,
Jolie

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

Het was inderdaad een heel werkje, Jolie. Maar ik had niks te verliezen en dan wil je nog wel een rigoureus te werk gaan. Ze is ook mee geweest naar mijn werk. Ik werkte toen op een pg-afdeling(dementerende) en ze is van hand tot hand gegaan. Zo leuk.  En nu staat ze achter glas. Het was mijn eerste opknap popje, onbetaalbaar geworden voor mij. Als ik er niet aan uitkom om een foto te sturen via deze site mag ik hem dan naar jouw mail sturen? Ik vraag gewoon hè. Ik zal eens kijken of ik nog foto's kan vinden hoe ze opgeknapt werd. Misschien ook wel leuk, ook voor willemiekje. Ik vind de site super en kijk ook regelmatig naar de nieuwe reparaties, zo knap allemaal. Maar het vinden en reageren en zo is voor mij iedere keer weer een hele opgave. Maar hee, aldoende leert men.  Heel erg bedankt voor al dat moois.  Groetjes, Kaatje

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

Ik weet niet of het lukt want ik ben een echte a-technisch computer mens. Niks is vanzelfsprekend en ik weet echt niet hoe het werkt. Het is allemaal op goed geluk. Ik wil foto's delen met iedereen van het popje wat bij een bestelling zat. Zie de foto's van Mieke en kijk hoe ze is geworden. Mijn trots.

SP-popje_aankomst

SP-popje_armpjes

lijfje_uitgedeukt

SP-popje_Ogen

SP-popje_compleet

SP-popje_gekleed

SP-popje_MOOI

Of dat het zo goed is? Geen idee. Ik ga nu op de knop enter drukken en dan zullen we zien of het klopt. Veel kijk plezier, Groetjes Kaatje

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

Jaaaaaa, ze zijn er. Pfffffff. En nou ben ik natuurlijk razend benieuwd op reacties. En de armpjes heb ik gemaakt van formo klei, een kleisoort op papier basis. Omdat het popje voor de sier is kan dat. Om mee te spelen zou ik voor iets anders kiezen. Het was speurwerk naar de originele armpjes om zoveel mogelijk het origineel te  bewaren.  Let wel, ik had geen armpjes erbij, ze zijn gemaakt naar voorbeelden op foto's van dezelfde popjes. Het is misschien niet helemaal de juiste gang van zaken, maar hee, ik vind ze er goed bij passen.  Bedankt Jolie dat je me zo geholpen hebt om de foto's op de site te krijgen. Heel lief van je en hartelijk dank hiervoor. Groetjes Kaatje

Re: Kleine restauratie, groot verschil: SFBJ-301 papiermachée-pop

Ha Kaatje,
Wat een KUNSTWERK van een restauratie!!!
Ze oogt weer helemaal autentiek, maar met een lievere warmere uitdrukking dan met die weggedraaide oogjes, héél knap hoe je alle vormen opnieuw hebt gemaakt, die armpjes, handjes.... dat lijfje... Zo knap!!!! Petje af!!
Wat een goed idee ook om Fimoklei te gebruiken... Een erg goede tip om te onthouden, gladder dan boetseerpoeder als Papydur.. Dat zo bobbelig krimpt, en waar hoedanook weer een (kwetsbare? plamuur?) laag overheen moet.. Dat heb je hiermee slim kunnen voorkomen!
Haar kleertjes vind ik ook èrg mooi, helemaal een geheel en zo'n lieve kleur glansgaren, echt een totaalplaatje om trots op te zijn!

Ook bijzonder dat je haar hebt meegenomen naar de PG-afdeling, dat zal meer herkenning hebben betekend dan een moderne pop, heel attent van je..
Dankjewel dat je deze mooie restauratie en dit bijzondere vervolgverhaal van het triestgedeukte popje hebt willen delen!
Groetjes,
Jolie