Topic: wie weet meer over deze pop

Deze pop zou ik willen restaureren (nieuwe beentjes en voeten, haar en oren) maar ik weet niet hoe hij/zij er oorspronkelijk uitzag. Kan iemand daarmee verder helpen met plaatjes of bouwtekeningen van de oorspronkelijke pop? We denken dat het een Oost-Europese pop is van voor WOII. En waartoe dient het knopje op de rug? ALvast bedankt!

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/AndriesFotos/20190408_140533.jpg

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/AndriesFotos/20190408_140543.jpg

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/AndriesFotos/20190408_140555.jpg

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/AndriesFotos/20190425_102026.jpg

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/AndriesFotos/20190425_102035.jpg

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/AndriesFotos/20190425_102047.jpg

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/AndriesFotos/20190425_102109.jpg

Re: wie weet meer over deze pop

Welkom op het Forum Andries!

Wat een mooi oud popje, —het gezichtje is nog steeds heel fijn beschilderd, zo leuk dat je kunt zien waar de oortjes zaten! En het, —als ik het goed zie— nieuwe laklaagje zal de kwetsbare originele verf goed beschermen. Het wollen jasje is ook nog heel mooi van kleur... Misschien is het een idee om het, als je restauratie klaar is, achter UV-beschermend glas te zetten...?

Dit type/deze vorm handjes heb ik wel eens gezien bij een Marionnette, al zijn deze armpjes, zo te zien, niet aan touwtjes bevestigd geweest.
Het knopje op de rug *zou* heel misschien een bevestiging van een touwtje of stokje geweest kunnen zijn, — misschien dat het popje ooit toch een soort rol in een poppentheater heeft gespeeld. Het houten binnenwerk lijkt ook te wijzen op scharnierende beentjes, en heb ik vaker bij Marionnetten gezien. (Maar dit is maar een eerste ingeving, misschien is er een betere verklaring voor, ik zou het eens kunnen navragen als ik "Koos" spreek van http://www.kooskneus.nl/praktisch/theater/ :-))

Als ik iets meer heb kunnen vinden/achterhalen laat ik het weten!

Hartelijke groetjes,
Jolie

Re: wie weet meer over deze pop

Hier heb ik een website gevonden over een Britse poppenmaker: http://www.pelhampuppets.uk.com/how-it-all-began/  De armpjes van jouw pop zijn duidelijk anders — het gezichtje trouwens ook, maar hier kun je vast zien waarom ik aan het Poppentheater dacht :-)
Groet,
Jolie

Re: wie weet meer over deze pop

Bedankt voor je meekijken. En je verwijst naar leuke interessante sites. Met google had ik al de volgende links gevonden naar houten popjes die op de mijne lijken: marktplaats   
poppenwinkel
Even kogelvormige hoofdjes en even fijn beschilderde ogen en op dezelfde wijze  gevormde handjes lijken te bevestigen dat het Oost-Europees is, alleen het knopje op de rug ontbreekt. En ik kan niet onder de kleding kijken hoe de beentjes precies bevestigd zijn.

Re: wie weet meer over deze pop

Ha Andries,
Daar ben ik weer..!
We hadden hier een op-hol-geslagen-rookmelder, en bij het (proberen) uit(te)zetten ervan de aardlekschakelaar uitgezet, met als gevolg dat de computers problemen kregen ;-}
Het forum is maar een uurtje down geweest, maar mijn computer bijna een hele week ;-}
Van Lezers Mies kreeg ik per mail een reactie op je bericht: ze vermoedt dat de pop een soort Pinokkio geweest is.
Zie, bijv:
https://t4.ftcdn.net/jpg/00/85/24/53/24 … DYKRU7.jpg

Ook zie ik de gelijkenis met de Poolse popjes; ik heb er daar ook een van; de handjes hebben dezelfde vorm, maar de beentjes zijn anders bevestigd. Met elastiek, en de (lijf-)aanzet is zoals bij speelpoppen: met een schuin-afgekant bovenbeen. Knop op de rug is er inderdaad niet. Het neusje is zoals bij de popjes op de Marktplaatslink en op de (Poppenwinkel)site van Heleen Boxma: twee stipjes.
Groet,
Jolie