Topic: Oorloos, eenarmig Kämmer & Reinhardt/Simon Hälbig 115A-popje

Binnenkort krijgen de Kämmer & Reinhardt-popjes hier een broertje :-)

Tussen de bedrijven door, vormgeving voor de Boeken van Arnoud en de korte webvideo over Loveparadeslachtoffer Dennis, ben ik namelijk bezig een zwaar beschadigde Kämmer & Reinhardt/Simon Halbig 115A te restaureren.
Alvast een paar foto's.

Hier zie je hoe hij binnenkwam:

KR-SH-oorloos

Nu is er met een beetje fantasie nog best een aardige pop in te zien, zoals je je kunt voorstellen bij de volgende foto:

KR-SH-oorloos-geenarm

Helaas is hij niet alleen zijn arm en oor kwijt, ook zijn ogen zijn ooit verwijderd. Dat is best jammer, want passende oogbrugjes zijn bijna niet te vinden. En "glastex oogjes", ik heb ze arren moede besteld voor dit popje, staan vreselijk nep bij antieke poppen :-}
Ik zou Verkopers dan ook graag willen oproepen, als het ook maar even kan, de pop samen met de originele oogbrugjes te verkopen. Los erbij: prima! 


Gelukkig was Verkoopster Janny uit Dronten zo vriendelijk om te zoeken naar een oud oogbrugje met ogen die bij het hoofdje pasten :-)
Het brugje zelf was te breed, zoals te verwachten was. Dus dat werd een zenuwslopend priegelwerkje om het brugje voorzichtig uit elkaar te halen, te versmallen, en de oogjes er weer niet-scheel op vast te zetten. 


Foto's dáárvan heb ik ook gemaakt, maar tijd voor een uitgebreid verslag ontbreekt me ;-} Dus voor nu even alleen een enkele foto van de schele blik die je wilt voorkomen, en waarom je nog even doorpriegelt tot de ogen goedzitten ;-)

KR-SH-nieuw-brugje-maken

En eindelijk, na vele uren: oh, wat ben ik blij met die nieuwe blik!

KR-SH-nieuwe-ogen

Z'n ontbrekende arm heb ik gemaakt van kralen en ijzerdraad....

KR-SH-arm

...en daaromheen papiermachee-pasta, daaromheen milliput en daaromheen nog wat plamuur (dat helaas altijd weer veel grover is dan de milliput, en veel schuurwerk vereist):

KR-SH-arm

Helemaal klaar is de arm nog niet, maar na het laatste schuurwerk aan de handjes zal ik hem op kleurbrengen. Hij is best zwaar geworden. Nog meer milliput of plamuur zou het wel 'ns een veel te zware arm voor het lijfje kunnen maken. De barsten in het lijfje heb ik alleen geconserveerd, voorzichtig gevuld en vastgezet, zonder de oude verf te verliezen of te bedekken:

KR-SH-arm

Ook het werk aan het oor en hoofd, bevindt zich inmiddels in een toonbaar stadium :-) Het begon met vrij grof milliput opbouwwerk, dat tijdens het drogen ook weer wat inzakte, en dus in kleine laagjes (telkens laten drogen) moest worden bijgewerkt....:

KR-SH-oorloos

....tot het er zo uitzag:

KR-SH-oorloos

Gisteren heb ik de laatste lagen Milliput aan het hoofdje en het oor aangebracht. Vermoedelijk kan ik die vandaag wel voor de laatste keer schuren. En dan... kan ik de witte plekken in het kopje eindelijk bijwerken, z'n nieuwe slaap-oogjes vastzetten met gips, z'n pruikje restaureren en passende kleertjes voor hem maken :-)

Als de Lezers het leuk vinden, zal ik de "tussenstappen" (het maken van de oogbrugjes etc etc etc) ook nog posten als ik tijd heb om elk fotootje op maat te maken, te uploaden etc :-)

Groetjes,Jolie

2

Re: Oorloos, eenarmig Kämmer & Reinhardt/Simon Hälbig 115A-popje

Dat is behoorlijk knap gepriegel! Kan je enig idee van de maat geven? Zo'n armpje lijkt mij een cm of twaalf of is het eerder twintig? Dan zouden het grote kralen zijn.
Naar die "tussenstappen" ben ik zeker nieuwsgierig.

Re: Oorloos, eenarmig Kämmer & Reinhardt/Simon Hälbig 115A-popje

Ha BP,
Vanochtend heb ik de arm even gefotografeerd:
maat-arm

De macrostand van het toestelletje maakt er wel méér van, (alsof ik hem "lager dan 0 cm" op de meter gelegd heb, dat is niet zo..) het is m.i. 16 cm :-) (Exclusief kromming, ik denk dat ie dan inderdaad op 20 zou uitkomen..) Het zijn idnerdaad grote houten kralen, groter dan een cm doorsnee.

Ik zou een manier moeten vinden om het nòg lichter te maken.. Mijn moeder vroeg al: 'scheurt de armkom niet, met zo'n zware arm?' En dat had ik mezelf ook al afgevraagd. kZal ze allebei ook 'ns wegen :-) Nu hebben deze K*R-poppen wel heel zware lijven, vergeleken bij andere merken, dus als ik de arm niet al te strak elastiek, zal het wel meevallen.. Zo'n losse arm kopen was ondoenlijk. Krijg je toch iets dat nèt de verkeerd maat is, of overduidelijk een ander merk.

De foto's van de tussenstappen hoop ik snel op maat geknipt te hebben! Gisterenavond heb ik nog uuuuuren op het hoofdje zitten schuren, om de juiste vormen rond het oor erin te krijgen :-)

Fijne zondag!
Jolie

Re: Oorloos, eenarmig Kämmer & Reinhardt/Simon Hälbig 115A-popje

Zo, daar ben ik weer, ik heb de armpjes even gewogen: de originele linkerarm weegt: 67 gram, de nieuwe rechterarm weegt ...146 gram.. ;-} het lijf (de torso zonder armen en benen) weegt 229gram.

Het was heel mooi geweest als het gewicht overeen gekomen had, maar... hoe..? Het papier-machee-kartonpoeder krimpt en wordt heel lelijk bobbelig, dat zit wel om de houten kralen, maar er moest iets van Milliput en plamuur omheen om het glad te krijgen.

Ik zal nog 'ns kijken hoeveel gram ik er nog af kan schuren ;-)

5

Re: Oorloos, eenarmig Kämmer & Reinhardt/Simon Hälbig 115A-popje

Heb je al eens gedacht aan P.U.schuimplaat als basis? Dat materiaal is goed te vormen d.m.v. snijden, raspen of schuren. Daaroverheen Milliput of een epoxie. Iig een stuk lichter! Zoek bij Polyservice, maar die ken je vast wel.

6 (edited by Durvina 2012-07-30 21:27:28)

Re: Oorloos, eenarmig Kämmer & Reinhardt/Simon Hälbig 115A-popje

Wat een schatje Jolie! Wat ben je weer lekker bezig!
Wel leuk als alle foto's er bij staan om het allemaal te volgen! Maar je moet er natuurlijk wel tijd voor hebben.
IJzerdraad en kralen lijkt me wel sterker dan piepschuim voor een armpje. Maar misschien is P.U. schuimplaat iets anders dan ik denk dat het is!
Je hebt nu al een heel leuk armpje gemaakt! Is die Milliput snel echt droog? Als al het vocht er uit is wordt het armpje misschien minder zwaar?
Maar ach hij is nog maar een baby'tje hij staat nog niet, als hij ligt heeft het lijfje niets te dragen en als hij zit kan je het ondersteunen met b.v. een kussentje smile)
Ik heb er ook weer een popje bij, maar dat hoop ik later wel eens te vertellen. Vorige week logees gehad en nu hebben we nog een hondje, een kanarie en 53 guppies! Ik heb die guppies niet geteld hoor, maar de buurjongen waar ze van zijn.
Succes met de kleine knul Jolie!

Groetjes, Durvina

Re: Oorloos, eenarmig Kämmer & Reinhardt/Simon Hälbig 115A-popje

Ha BP en Durvina! Wat een interessant idee BP, daar had ik nog niet aan gedacht... (Dat krijgt een mens van zo'n gebrek aan 'ruimtelijk' in z'n opleiding ;-)) Dan zal het inderdaad een heel stuk lichter worden en de armkommen niet beschadigen. Er zal dan waarschijnlijk wel iets anders overheen moeten dan Milliput, want ik vrees dat je P.U.schuimplaat kan kapotknijpen? Met Milliput moet je heel erg kneden om het in een goede vorm te krijgen, dus een armpje van schuim zal dan vermoedelijk verhard moeten worden met een andere epoxy..?

Als het "gewone" gelede armen waren, kon ik jou nog vragen of je ze van hout kon draaien BP, want dat zijn eigenlijk gewoon konische cylindertjes :-)

Ja, ik denk dat dat het wordt Durvina, dat armpje zal op een beertje of kussentje leunen :-)
Wat een logees! Daar zul je het DRUK mee gehad hebben!
ik ben heel benieuwd naar het popje, telkens als ik een kleine "Margje,"- "Wilske"- of "Meike"-look-a-like zie, denk ik: Ohhh, zou ik even Durvina mailen..? Maar je zult ze zelf ook wel gezien hebben (en zo niet, ik hèb de advertenties bewaard ;-)) Er zou natuurlijk wel een flink werk inzitten, naden lijmen, ogen rechtzetten.. :-))

Milliput is trouwens ècht heel snel droog, te snel zelfs.. ik heb (met heel warm weer) wel ns teveel aangemaakt, dat ik een klompje moest weggooien voor ik had geboetseerd wat ik wilde :-] Zonde.. Als ik daar nog eens een handig 2-componenten-alternatief voor kon leren kennen.. ik hou me aanbevolen :-)

Groetjes!
Jolie

8 (edited by Durvina 2012-08-01 21:02:58)

Re: Oorloos, eenarmig Kämmer & Reinhardt/Simon Hälbig 115A-popje

Leuk dat je advertenties bewaard hebt Jolie, maar die popjes zijn nu misschien al verkocht. Ik kijk niet iedere dag op marktplaats en wil eigenlijk alleen nog popjes waarvan de oogjes nog glans hebben. Zijn er andere gebreken of moeten er naden gelijmd worden dat vind ik niet erg. Naden lijmen heb ik meer gedaan.
Ik ben niet van plan om nog veel poppen te kopen hoor. M'n man vindt dat ik er eigenlijk wel genoeg heb en dat is ook zo, ik kan nog vooruit met kleertjes maken!
Lief dat je advertenties bewaard heb Jolie, wie weet zit er net dat ene popje bij! Je mag ze gerust mailen hoor, maar dat is natuurlijk wel weer extra werk voor je!

Groetjes!
Durvina

Re: Oorloos, eenarmig Kämmer & Reinhardt/Simon Hälbig 115A-popje

Lieve allemaal, hier kom ik zeker nog op terug! tIs later dan ik had gewild, en er waren wat dingen die onverwacht mn aandacht (en computerwerk) vereisten :-) Dus dit (=de foto's uitknippen en uploaden dan, ik heb nog wel 1 gram van het armpje weten af te schuren (1 gram! zóveel schuurwerk voor 1 gram! ;-))) heb ik even laten liggen...
Groetjes!
Jolie

Re: Oorloos, eenarmig Kämmer & Reinhardt/Simon Hälbig 115A-popje

Popje Ernst ("Philip" zou deze '115a' moeten heten volgens allerlei naslag, http://antiquesimagearchive.com/items/D9752388.html ) zit weer helemaal in elkaar! Z'n oogjes kunnen weer open-en-dicht, en ik ben bezig met de kleertjes: van een versleten katoenen ribbroek maak ik een pakje.. Foto's volgen! :-)

Re: Oorloos, eenarmig Kämmer & Reinhardt/Simon Hälbig 115A-popje

Vervolg: Het op maat maken en plaatsen van de ontbrekende ogen

Allereerst had ik de oogkasjes opgemeten en de gegevens doorgestuurd naar Verkoopster Janny uit Dronten die zo vriendelijk was om te zoeken naar een antiek oogbrugje met passende ogen.

Een precies-passend brugje, met oogjes in de juiste stand, dat komt bijna niet voor.. Dus, dit brugje was te breed. Ik moest het uit elkaar halen.

Dat uitelkaar-halen van een oogbrugje is een ZENUWSLOPEND klusje :-} Stel je 2 bolletjes voor, zo fijn als glazen kerstballetjes, die —oh horror— op twee ijzerdraadjes gemonteerd zijn, die het halsje van het "kerstballetje" inlopen (!) Waar die draadjes precies lopen is nooit helemaal zeker: het brugje is (uiteraard) afgewerkt met een stevige pasta die er vorm aan geeft.

Die harde (antieke) pasta heb ik erafgehaald met een zaagje en chrirugisch mesje, tot ik een idee had waar de ijzerdraadjes liepen. Ondertussen werd ik overvallen door angstgedachten als "Oh hemel... Straks moet ik Janny mailen en zeggen... De oogjes zijn gebroken... Heb je misschien nog een paar in die maat...?"

Wonder boven wonder ging het goed, lieten de oogjes na uren gepeuter en gezenuw los zonder breken :-)

Om de juiste positie (dus niet scheel ;-)) in de oogkasjes te bepalen, en het ijzerdaardje met het gewichtje goed te kunnen terugplaatsen, heb ik eerst kneedgum in het hoofdje geplakt, en daarmee de oogjes in de juiste stand in de kasjes gezet:

KR-SH-oorloos

Telkens voorzichtig controleren aan de kant van het gezichtje, zodat je zeker weet dat de oogjes goed zullen zitten:

KR-SH-oorloos

Daarna heb ik het ijzerdraadje met gewichtje in de goede stand op de oogjes gelegd en met Milliput (2 componenten epoxy-hars) een brugje gekleid zodat de glazen oogbolletjes weer aan het ijzerdraadje / gewichtje kwamen te zitten:

KR-SH-oorloos

Terwijl dat lag uit te harden op een veilige plek, heb ik de barsten in de benen en in het lijf heel voorzichtig gevuld met papiermachee-pasta:

KR-SH-oorloos

De resten papiermachee kun je eenvoudig weghalen met een vochtig watje. Meer heb ik niet aan het lijf gedaan: ik wilde het niet overschilderen om zoveel mogelijk de originele staat van de pop te behouden.

KR-SH-oorloos

De rechterarm (gemaakt van Milliput en houten kralen, zie hierboven) en het bijgeboetseerde deel van het hoofd in de juiste kleur krijgen was eerlijk gezegd ook weer best lastig. Ik gebruik altijd véél verf, zit eindeloos te mengen, een beetje medium / vernis erbij om de juiste glans te krijgen, breng het aan, keur het af, meng het opnieuw, en breng het opnieuw aan. Enz enz enz: in herhaling ;-}

Soms zou ik dolgraag 'ns bij een hele goede poppendokter in haar atelier willen meekijken, om te kunnen leren hoe ik dat nu het beste kan doen. Bij mijn weten is er geen opleiding, en dat is eigenlijk heel jammer.

KR-SH-oorloos

Op een zeker moment heb ik tegen mezelf gezegd: ik verklaar de kleur nu "acceptabel." Tot mijn ergernis bleef de kleur òf de glans namelijk telkens nèt een beetje afwijken. Ook is het Milliput-oppervlak net niet even glad te krijgen als het porselein: met schuren beschadig je het originele porselein bij de aansluitingsranden en dat wilde ik niet.

In deze daglichtfoto kun je zien dat de kleur en oppervlaktestructuur bij het bijgeboetseerde linkeroor nèt even afwijkt van het echte porselein. Je ziet daar ook nog twee beschadigingetjes in het porselein die witter zijn dan de rest van zijn slaap:

KR-SH-oorloos

Mocht ik ooit een betere methode kennen, dan kan ik dit hoofdje altijd verbeteren, zei ik tegen mezelf. Deze acrylverf kan er in elk geval weer af, met een beetje water en wat poetswerk.

Dus op dat moment heb ik het oogbrugje met 2 schepjes aangemaakt gips in het hoofd teruggeplaatst, zodat het popje ook weer slaapoogjes heeft:

KR-SH-oorloos

Daarna heb ik alle onderdelen van het lijfje ge-elastiekt:

KR-SH-oorloos

En omdat zijn kopdeksel ontbrak, heb ik tijdelijk, van papiermachee met een ballonnetje, een nieuw kopdeksel gemakat, dat ik later op de juiste maat geknipt heb:

KR-SH-oorloos

Daarna mocht Ernst naast de naaimachine zitten wachten op zijn nieuwe kleertjes :-)

KR-SH-oorloos

Met zo'n dik peuter-buikje vereist zo'n jasje wel veel coupnaadjes :-)

KR-SH-oorloos

Oh en natuurlijk ook even laten zien dat zijn slaapoogjes echt werken:
(ik ben trouwens nog altijd op zoek naar was voor de oogleden.... Wie weet waar ik die kan kopen..?)

KR-SH-oorloos

Zijn kleertjes zijn nog niet klaar, zijn petje is alleen nog geknipt, maar zo zit Ernst K*R Philip 115A nu alvast tussen de andere poppen:

KR-SH-oorloos

Hey Mama! zei Rosalie de ochtend nadat ik Ernst had geelastiekt: Heb je een nieuwe pop!? en dat vond ik een enorm groot compliment! :-) :-) :-)

Veel poppegroetjes,
Jolie

Re: Oorloos, eenarmig Kämmer & Reinhardt/Simon Hälbig 115A-popje

Nou Jolie, volgens mij ben jij een hele goede poppendokter! Wat is Ernst weer mooi geworden! Wat staan z'n ogen goed!
Ik ben benieuwd wat voor petje hij krijgt. Heb zelf al verschillende petten van m'n man bestudeerd, maar ben er nog niet toe gekomen om er een na te maken. De naaimachine van je buurvrouw doet het nog goed. Prachtige naden heeft Ernst in zijn jasje!

Poppengroetjes van Durvina.

Re: Oorloos, eenarmig Kämmer & Reinhardt/Simon Hälbig 115A-popje

Dankje Durvina!! Ja, met die naaimachine van onze lieve Buurvrouw ben ik èrg blij, met m'n andere Buurvrouw hebben we het nog vaak over haar, het leeftijdsverschil was groot, 'toch' was ze een geweldige vriendin (zeker voor de andere BV die er al lang woont en dagelijks langsging.)
Ik zal de lapjes van de pet fotograferen, en laten zien hoe ik deze maak.. Heel perfect geknipt ging niet: er was vrij weinig stof, maar ik heb er zelf jarenlang één gedragen dus ik hóóp dat deze ondanks het stofgebrek evengoed zal uitpakken :-)
Een goed weekend en hartelijke groetjes,
Jolie

Re: Oorloos, eenarmig Kämmer & Reinhardt/Simon Hälbig 115A-popje

Prachtig! Geweldig dat je dit met zoveel overgave en liefde doet en deze popjes behoudt en weer toonbaar maakt! Ik lees dit met veel plezier!

Re: Oorloos, eenarmig Kämmer & Reinhardt/Simon Hälbig 115A-popje

hij is echt heel mooi geworden met z'n dikke peuter-buikje! wink heel mooi gedaan!

Hoi, ik ben Bente en ik spaar Porseleinen Poppen!

Re: Oorloos, eenarmig Kämmer & Reinhardt/Simon Hälbig 115A-popje

Dankjewel Bente en Margo!!

Hij is ook echt een van mn favorieten :-)

Oeps, ik ga rennen, met Rosa naar de Dansles :-)

Groetjes!
Jolie