Topic: Tips bij Verkoop op Marktplaats

U wilt een oude of antieke pop ter verkoop aanbieden op Marktplaats.

Een paar tips waarmee u de verkoop zo goed en makkelijk mogelijk kunt laten verlopen.

A) Neem zoveel mogelijk informatie op in uw advertentie. De maten, het materiaal, de leeftijd als u die bekend is, eventuele merktekens of nummers. Ook gebreken willen kopers graag van te voren weten.

B) Zorg dat uw prijsgegevens kloppen. Wilt u minimaal 80 euro voor een pop hebben? Stel "bieden" dan ook vanaf 80 euro in.

C) Reageer op vragen. Vragen kunnen ook behulpzaam zijn. Soms ontvangt u dankzij de gestelde vragen informatie die bijv. uw beeld van de waarde van de pop kan bijstellen, ja, zelfs kan verhogen.

D) Accepteert u een bod, geef dit dan zo snel mogelijk aan in uw advertentie, met: "Gereserveerd." Wijzigt u desnoods de tekst of de titel van de advertentie, wanneer u de reservering nog niet geheel vertrouwt, maar laat andere bieders weten waar ze aan toe zijn.

E) Wees helder over de verzending. Mocht Verzending weken in plaats van dagen gaan duren, maak daar dan bij de verkoop duidelijke afspraken over.


Bij A: Alle informatie is welkom. Heeft een pop geen merk? Geen probleem, ook merkloze antieke poppen kunnen waardevol zijn: maak in elk geval een foto van het nummer in de nek. Ook de  mindere punten van een pop moet u noemen: welke mankementen heeft u ontdekt? Pas was het hier nog te lezen: Mf2-Mieke kocht een Composietpopje met een platgedrukt lijf dat met pleisters aan elkaar hing. Ze zou het popje ook gekocht hebben als ze het geweten had, maar.... hield er wel een nare smaak aan over. Terecht, ik zou bij een Verkoper die zo'n mankement niet meldt ook geen tweede keer iets kopen:

MiekesPopje

Bij B: Kent u het volgende? Pop wordt aangeboden voor 50 euro. Bied je die gevraagde 50 euro, krijg je van de Verkoper een mailtje: "Nee, ik moet er 80 euro voor hebben."
Ja echt, het komt voor.
Prima, wilt u als Verkoper een plaats op mijn grijze lijst, dan kunt u met deze methode rekenen op een plek tussen de "Onbetrouwbare Verkopers." Terwijl ik uw pop wellicht gekocht had, als u gewoon meteen 80 euro had ingevuld als vraagprijs. Wij als digitale kopers, kunnen niet zien of u verder eerlijk bent. Misschien bent u héél eerlijk. Maar als u zo begint, maakt u een slechte indruk. En dat is funest, omdat op internet een slechte eerste indruk een slecht vervolg belooft.

Bij C:
Vragen beantwoorden kan u, als Verkoper ....geld opleveren. Soms neemt een antwoord twijfel weg, of blijkt een pop van een andere leeftijd, materiaal of merk dan u dacht. En heeft een koper er meer geld voor over.

Krijgt u zóveel vragen dat u ze niet kunt beantwoorden? Antwoord dan tòch, maar met een standaardzin die u telkens kopieert: "Sorry, ik heb zóveel vragen gekregen, ik kom niet aan een persoonlijk antwoord toe, maar zal extra informatie in de advertentietekst zetten."

Wees ook niet te snel boos wanneer een potentiele koper een mankement in uw pop meent te ontdekken. (U moest eens weten hoe spinnijdig verkopers kunnen reageren, zoals ik soms lees in de geforwarde mails die ik soms ontvang:  klantvriendelijkheid kan ver te zoeken zijn op Marktplaats.) Waarom maakt u niet gewoon een nieuwe foto die het mankement verklaart, of, als het mankement er helemaal niet is: zeker dan is een nieuwe foto beter dan één waarop een pop stuk lijkt.

Behalve die ene persoon die durft te mailen, zijn er namelijk altijd andere potentiele kopers die het (vermeende) mankement óók zien, maar die uw advertentie gewoon wegklikken. En voor u het weet, blijft uw pop maandenlang onverkocht. U kunt kortom, iemand die u een (vermeend) mankement in een foto durft te mailen, beter bedanken - dan bedreigen of uitschelden. (Ja ja, het komt voor.)

Bij D:
Lieve mensen, wat komt hetvolgende vaak voor. De Verkoper kiest een willekeurige bieder, mailt die persoon: "U heeft een Deal" en... meldt niet in de advertentie dat hij of zij accoord is gegaan met een bod.
Vervolgens gaat het bieden op de advertentie nog ....dagenlang door. De Verkoper reageert al die tijd niet op vragen. En onderneemt al helemáál niets om de bieders op te hoogte te brengen van het feit dat het object verkocht is.

We kunnen alleen maar raden waarom Verkopers dit doen, maar zelf zou ik het niet doen: zelf meld ik ook metéén dat ik een object verkocht heb en bel of mail ik de overige bieders. Die mensen steken tijd in mijn advertentie, denken na over vervoer bijv. en hebben alle recht om te weten dat de advertentie gereserveerd is.

Blijkt uw koper onbetrouwbaar, dan komen de andere kopers heus wel bij u terug als u de eerder gereserveerde pop opnieuw ter verkoop aanbiedt. Uw koper was dan immers onbetrouwbaar, niet u als verkoper.

Het trieste is vaak ook nog, dat Verkopers die heel snel met zo'n opkopersbod in zee gaan, een veel te laag bedrag voor hun pop ontvangen. Die poppen zie je een paar dagen later weer op Marktplaats.

Bij E:
Gelukkig heb ik hetvolgende al heel lang (een jaar?) niet meer meegemaakt: je komt tot een overeenkomst, maakt geld over, en vervolgens hoor je helemaal niets meer, of krijg je smoes na smoes waarom het pakje niet verstuurd is. Niet doen. Elke koper kan weken wachten: zolang u het eerlijk vermeldt.

Eigenlijk staan al deze dingen ook in de Marktplaats Manieren, maar kennelijk dringen die tot niet alle Verkopers door ;-|

Natuurlijk zal er met Kopers ook een hoop mis zijn, en gelukkig zijn er ook bijzonder aardige, betrouwbare Verkopers. Zoals in elk geval de Verkopers in hetvolgende lijstje , bij wie ik zelf wel eens poppen of materialen gekocht heb :

http://verkopers.marktplaats.nl/630340
http://verkopers.marktplaats.nl/618
http://verkopers.marktplaats.nl/2225
http://verkopers.marktplaats.nl/15732063
http://verkopers.marktplaats.nl/22634
http://verkopers.marktplaats.nl/8856888
http://verkopers.marktplaats.nl/1505658
http://verkopers.marktplaats.nl/11783623
http://verkopers.marktplaats.nl/17683501
http://verkopers.marktplaats.nl/10717283
http://verkopers.marktplaats.nl/14028076
http://verkopers.marktplaats.nl/7820934
http://verkopers.marktplaats.nl/11233071
http://verkopers.marktplaats.nl/1753279
http://verkopers.marktplaats.nl/13984817
http://verkopers.marktplaats.nl/6178889
http://verkopers.marktplaats.nl/3055529
http://verkopers.marktplaats.nl/11066729
http://verkopers.marktplaats.nl/4412712
http://verkopers.marktplaats.nl/240382
http://verkopers.marktplaats.nl/17168867
http://verkopers.marktplaats.nl/10913466
http://verkopers.marktplaats.nl/88809
http://verkopers.marktplaats.nl/7350852
http://verkopers.marktplaats.nl/64438
http://verkopers.marktplaats.nl/1895873
http://verkopers.marktplaats.nl/15026736
http://verkopers.marktplaats.nl/18467198
http://verkopers.marktplaats.nl/4849867
http://verkopers.marktplaats.nl/2145351
http://verkopers.marktplaats.nl/16725543
http://verkopers.marktplaats.nl/1873351
http://verkopers.marktplaats.nl/2891072
http://verkopers.marktplaats.nl/14305018
http://verkopers.marktplaats.nl/19513874

Materialen, koordelastiek, transfer-ogen, milliput etc:
http://verkopers.marktplaats.nl/13993875

De lijst met Favorieten is trouwens langer, maar niet alle Verkopers uit mijn bewaarde Favorieten hebben op dit moment een Marktplaats-aanbod.

En.... soms is een Verkoper nauwelijks terug te vinden! Op naam zoeken kan immers niet binnen Marktplaats, en zodra de advertentie is weggehaald, kun je de Verkoper alleen terugvinden als je ooit z'n "verkopers-link" bewaard hebt. En bijv. Plieneke (naschrift: Gevonden!) uit Noord-Holland, een heel betrouwbare verkoopster, kon ik voor dit lijstje niet meer terugvinden ;-} En (naschrift) onze Mieke heb ik inmiddels ook gevonden :-)

Het zegt dus niets als een naam niet in dit lijstje staat ;-)

En-eh, ten overvloede: NEE, een "grijze" of zwarte lijst ga ik niet toevoegen. Dat kan niet. Is niet netjes.

Re: Tips bij Verkoop op Marktplaats

P.S.: Punt F: Zorg voor een goede, degelijke, schokbestendige verpakking zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn, maar blijkt het helaas niet :-/ zie het treurige bericht van Mf2Mieke: http://poppenforum.nl/topic/52/verpakki … erzending/

Petra Bochove schreef op haar site ooit een handleiding, -zie Het object opsturen per pakketpost- hoe je poppen verpakt.

Nog een concreet voorbeeld. Zoals veel professionals, verpakt ook poppenmaakster Bärbel Wenk haar poppen in een dubbele doos:
verpakking

De pop is dan in bubbeltjesplastic/noppenfolie in een kleinere doos verpakt, en die  kleinere doos zweeft als het ware in een grotere doos, die is gevuld met houtstro.

In plaats van houtstro kun je hiervoor natuurlijk ook krantenproppen of vulmiddel als luchtkussenplastic gebruiken, maar welk vulmiddel je ook kiest: de dubbele doos is echt aan te raden.

Tenslotte is een paket al voor 500 euro (!) verzekerd, zodra je kiest voor aangetekend verzenden: dit kost bij PostNL 8,05 euro.

Bij DHL kon ik de prijzen van verzekerde pakjes ook na 13 keer doorklikken niet vinden :-} ik dacht dat de prijs zo rond de 4,50 lag en een pakje voor dat bedrag al verzekerd kon zijn. Maar terugvinden lukte me dus niet ;-}

In èlk geval is het de moeite waard om te kiezen voor een goede verpakking en een verzekerde verzending.

Groet,
Jolie

Re: Tips bij Verkoop op Marktplaats

hoi hoi,
ik klaag veel als me iets erg dwars zit maar vind ook dat het gemeld mag worden als er dat iets juist goed gaat.
Ik heb deze week een pop gekocht bij riet uit houten en ben echt ontzettend blij met haar.
Het is mijn eerste echt dure aankoop en ze was helemaal vakkundig verpakt en  bleek presies zo te zijn zoals de advertentie en foto's hebben vermeld.
Ik ben ontzettend blij met de verkoopster en dat heb ik haar natuurlijk ook laten weten. 
Ik weet niet of andere mensen al iets bij haar gekocht hebben en wat hun ervaring is maar ik kan deze verkoopster zeker aan raden.
zo dat was het weer, groetjes mieke

Re: Tips bij Verkoop op Marktplaats

Hallo,
Ik wil jullie allemaal erop attent maken als een porseleinen pop niet goed verpakt wordt en ook al neem je aangetekende post dat je niet zondermeer de verzekering hebt dat de pop ook vergoed gaat worden.
Let op, je neemt zelf het risiko om breekbaar materiaal op te laten sturen.
Stuur nooit een pop op zaterdag weg maar doe dit altijd in de week zodat de Post de volgende dag kan leveren. Laat een pop nooit in een weekend ergens in opslag staan.
Pak de kop in een pamper en dan bobbeltjes plastic erom gewikkeld. Neem luchtkussentjes en zorg dat de pop de zijwanden niet kan aanstoten. Leg de pop op haar buik erin en slaapogen geopend met een klein stukje tape vastplakken. De kop vul je ook bijv. met zacht toiletpapier zodat de ogen niet naar achteren kunnen vallen. Vul de doos helemaal goed vol zodat de pop niet kan gaan schuiven. Stuur het op met een gerust hart want het zit goed.
Aangetekend.... het is niet zaligmakend !
Groetjes

Re: Tips bij Verkoop op Marktplaats

Hoi Doll,
Ja, je hebt helemaal gelijk!
Ik zeg het vaak ook tegen verkopers: "stuur de pop liever pas na het weekend..' Inderdaad, de opslag kan funest zijn, zeker als je bedenkt dat ze er soms dozen bovenop stapelen :-/

Een enkele keer heb ik een (antieke) pop ontvangen die ......niet goed verpakt was. Ja: in de eigen antieke doos, zonder bubbeltjes plastic, zonder pamper, zonder dubbele doos, hoofdje niet gevuld. Noem maar op: alles wat fout was, was er aan de hand. Ondanks mijn nadrukkelijke vragen. Mijn maag draaide om toen ik het pak zag en openmaakte.

Toch kwam deze pop goed aan, die had kennelijk een beschermengel. Maar er had niets hoeven gebeuren en dit was anders afgelopen. Dat heeft me NOG voorzichtiger gemaakt, en doet me NOG nadrukkelijker vragen of verkopers alsjeblieft.....
Aangetekend is zeker niet zaligmakend, maar het is wèl een bescherming tegen kwijtraken. Er zijn ook verzamelaars die meemaken dat een pakje op een andere plek terechtkomt, waar het geopend wordt, en verkeerd weer dichtgeplakt wordt, en teruggezonden... Met alle schade-gevolgen van dien.
Dan helpt aangetekend wèl.
Maargoed, zaligmakend is het echt niet.. Zelf denk ik vaak: voor die 1,35 extra, laat ik het liever aantekenen..
Groetjes!
Jolie

Re: Tips bij Verkoop op Marktplaats

Zo kon Zwiertje veilig door de bievenbus.

http://i58.tinypic.com/166itxl.jpg

http://i57.tinypic.com/ru87wo.jpg

http://i60.tinypic.com/307q4qx.jpg

http://i62.tinypic.com/ws7cer.jpg

http://i61.tinypic.com/25ui4d5.jpg

http://i62.tinypic.com/fo14sn.jpg

Hier even laten zien hoe handig Zwiertje (Ari popje van 8 cm.) in een gewone envelop verpakt was.

Dat het popje opnieuw gelijmd en geëlastiekt moest worden wist ik al.

Zo kwam ze dus verder onbeschadigd door de brievenbus. Netjes verpakt hè?

Groetjes Durvina.