Topic: Het (niet-)vermelden van gebreken op Marktplaats: popje van Gea

Van een Poppenvriendin ontving ik vanavond deze advertentie. De advertentie zwengelt twee interessante discussies aan:
waarschuwing

(Inzoomen kan via deze link: Waarschuwing.)

Het betreft opnieuw een pop met heel veel gebreken, die niet in de advertentie zijn getoond, en ook niet in de advertentie zijn vermeld.

Opnieuw is het ook weer een Verkoopster die de pop niet wil terugnemen.

We zijn het daar met z'n allen hier wel over eens, als ik terugdenk aan de discussies hier: beide punten zijn kwalijk.

Mankementen moet je als Verkoper vermelden. Punt. Daar kun je het lang of kort over hebben, maar het komt altijd neer op: vermelden. Foto erbij doen, als het ook maar even kan.

Terugnemen ben je verplicht als je een "webwinkel" bent. En toegegeven: niet iedere Marktplaats-Verkoper gedraagt zich als webwinkel, maar als "veiling per opbod" en inderdaad: dan geldt de verplichting om een aanschaf terug te nemen niet. Zie: Uitzonderingen richtlijn Kopen op afstand, punt 'veiling (bij opbod)'.

Op dezelfde link van rijksoverheid.nl is te lezen dat de consument bij koop of afstand het recht heeft om de koop om welke reden dan ook te herroepen. De enige kosten die de Verkoper daarvoor in rekening mag brengen, zijn de kosten voor het terugsturen van het product.

Met andere woorden: pop terug, geld terug, excl. verzendkosten.

Er zijn Verkopers op Marktplaats die dit doen: ze willen namelijk graag een serieuze, betrouwbare Verkoper zijn. Ze zien Marktplaats als het platform waar zij hun eigen webwinkel mogen runnen.

En eigenlijk zou ik marktplaats zelf ook het liefst zo zien: als een betrouwbaar winkelcentrum, met tal van kleine winkeltjes. Dan betaal ik graag extra voor een pop, liever, dan dat ik een doos openmaak en een loei van een mankement zie, en een pop die ik niet kan terugsturen.

Ik begrijp heel goed dat niet alle Verkopers die service kunnen bieden, van iedereen zal ik het ook echt niet verwachten, maar zelf kijk ik het liefst naar de advertenties van de Verkopers die wel zo professioneel werken, zoals Janny uit Dronten bijvoorbeeld.

Terug naar de pop van...

waarschuwing
Mijn indruk is, (ik heb even alle advertenties van deze Verkoopster bekeken) dat de Verkoopster zelf geen verzamelaar is. Of vergis ik me? Ze biedt bijv. ook een jurkje met Fred Flintstone erop aan, als jurkje voor oude poppen.. *giechel* :-) Het mag hoor, maar eh, ik zie het al voor me, een blozende Simon & Halbig uit 1890 met een jurkje met Fred Flintstone? :-)

Als niet-verzamelaar heeft ze vast niet begrepen dat dit (een geplamuurde arm, been vol barstjes) mankementen zijn, die je moet noemen. En ergens een gave Bärbel-pop gezien, en dacht: 'dat is dezelfde pop.'

Met andere woorden, dit is wel naar, maar het hoeft geen kwade opzet te zijn... Of zie ik het verkeerd?

Als ik zelf het idee heb (en dat heb ik ook door schade en schande geleerd hoor...) dat iemand zèlf geen poppen verzamelt, dan vraag ik extra foto's, extra informatie.

Ook vind ik de pop zelf geen 'ramp', OK, ze is geen 65 euro waard in deze tijd en deze naakte, deels-geplamuurde staat.
Maar niets waard zou ik haar ook weer niet noemen. Misschien ben ik te positief, maar ik vind het tòch een leuk popje. Als de Verkoopster er twee tientjes minder voor gevraagd had, had ik het geen miskoop genoemd.

Of ben ik te positief? Of heb ik een verkeerd prijsbesef? Hoe denken jullie hier over..?

Groetjes,
Jolie

Re: Het (niet-)vermelden van gebreken op Marktplaats: popje van Gea

Uit betrouwbare bron heb ik gehoord dat de Verkoopster aanbiedt om de Koper een bedrag terug te sturen, vanwege de mankementen.

Dus dan zou ik dit als opgelost beschouwen, toch....?

Want echt, ik zou het Popje geen 'ramp' willen noemen: het is een èrg leuk model met die twee gemodelleerde vlechtjes, en dit soort plamuur-'opknap'-werk en beschadigingen zie je vaak bij oude poppen.

Het verval en de beschadigingen zijn minder erg dan bijv. bij dit Heubachje, maar daar had Verkoopster Wies dan ook èrg voor gewaarschuwd, zowel in haar advertentie als bij de acceptatie van mijn bod. (Dat overigens ook lager was dan het genoemde bedrag van deze pop.)

Ook kwam het popje uit de Antiekwinkel, heb ik begrepen. En ja, daar liggen de prijzen hoger dan op Marktplaats: huur van een Winkelpand enz enz. We verwachten op Marktplaats ook wel vaak meevallers, al zou ik zelf Marktplaats liever zien als een Winkelcentrum met kleine winkeltjes, zonder die torenhoge huurkosten waarmee Winkeliers in binnensteden vaak geplaagd worden.

Enfin.. Een zonnige dag verder!
Jolie

Re: Het (niet-)vermelden van gebreken op Marktplaats: popje van Gea

hoi jolie,
ik heb de advertentie inderdaad ook gezien gisteren en nagedacht of ik haar een mail wou schrijven hier over, de persoon van de advertentie die de beschadigde pop ontving.
ik moet eerlijk zeggen ik vind het eigenlijk best meevallen, ja het was netjes geweest als de verkoopster had vermeld, het lijf is in redelijk bespeelde staat.
maar ik denk niet bewust kwade opzet.
maar ik heb stukken erger gezien (weet je mijn sonneberg babypopje nog met het vertrapte lijfje), en moet zeggen dat ook met dit lijf ik de pop de 65,00 wel waard vind.
misschien had ze er dan 10,00 minder voor gekregen en dan was het wel eerlijker geweest, maar de verkoopster had ook kunnen aanbieden een deel terug te storten, bijvoorbeeld 10,00 of 15,00 of idd de pop terug te nemen en de betaling terug te boeken exclusief de verzendkosten.
maar het is ook: hoe mail je de verkoopster hier over, vriendelijk, verdrietig of heel boos.
zo kreeg ik laatst een kapot bezorgde pop en heb ik haar terug gestuurd en van de vrouw een andere gekregen.
wel betaal ik dan 14,00 verzendkosten boven op de prijs, maar de vrouw had ook een verlies van 7,00 omdat zij mij weer een pop terug stuurde.
het is en blijft een risico om bij een onbekende wat te kopen, maar ik vraag als het om een redelijk bedrag gaat ook om foto's van het lijf naakt.
al hebben poppen van deze leeftijd altijd wel enigszins schade, en zijn die in puntgave staat bijna niet te vinden en erg duur.
wel vind ik nog steeds de verhouding van de benen erg vreemd ogen, maar goed misschien ligt het aan mij, maar ze lijken ook wat meer te glimmen.
ook is het natuurlijk verstandig even te kijken of de persoon ook andere poppen verkoopt.
de ervaring leert dat als dat niet het geval is, de verpakking vaak slecht is al zeg je het ze nog, zo had ik er vandaag ook weer 1 binnen.
godzij dank dat ze heel is, maar ik had de verkoper nog duidelijk gezegt hoe de pop te verpakken.
gelukkig is ze nog heel maar anders was ik zeker verhaal gaan halen.
daarbij doe ik alleen nog aan aangetekend versturen.
maar goed even terug naar het onderwerp,
ook ik heb zelf wel eens een fout gemaakt.
laatst nog met mijn unica,
ik had haar verkocht voor 50,00 wat toch echt niet heel duur is voor een pop als zij was.
mede omdat ze geen prachtige pruik had en omdat ik wist dat het gezichtje verbleekt was en de handjes gerestaureerd.
dat heb ik ook duidelijk vermeld en op de foto gezet in de advertentie.
ik denk dat je wel weet dat er ondertussen aardig wat poppen van mij op MP staan.
de pop heb ik goed verpakt, haar hoofdje goed gevuld met papier en naar onder gericht in de doos gedaan.
toen ik daarna de mail kreeg dat ze ontvangen was maar haar slaapogen niet dicht gingen kon ik mezelf wel voor het hoofd slaan.
ja dat was ik dus inderdaad vergeten te vermelden, ik herinderde het me pas toen ze het me mailde.
het is gelukkig iets wat je alleen ziet als je haar neer legt en deze poppen leg je eigenlijk nooit in een platte positie.
de vrouw vond het echter heel jammer, dus ik heb haar aangeboden de pop terug te nemen en het geld terug te storten.
dis wou ze ook niet dus prima, dan houd het voor mij eigenlijk wel op.
ik was  wel blij dat ze er een zachte prijs voor had betaald en er een antiek mooi kanten jurkje bij zat zodat ze niet een gigantische miskoop had gedaan.
maar inderdaad, als iemand echt ontevreden is is het wel zo fijn als je het artikel terug kan sturen en je je geld terug krijgt.
ja dan ben je de verzendkosten kwijt, maar beter dat als een heel groot bedrag zoals de dame met het popje van 375,00
ik heb ook wel eens gehad dat iemand niet tevreden was omdat hij/zij de tekst in de advertentie niet had gelezen.
dan voel ik me wel heel schuldig en rot, maar aan de andere kant denk ik dan, lees de tekst dan ook zorgvuldig.
dat doe ik ook bij elke aankoop, hoelang de tekst ook mag zijn.
en dan ga ik ook niet aanbieden de pop terug te nemen.
nou vermeld ik zoveel mogelijk alle gebreken en staat er bij somigge beschadigde poppen een tekst ter grote van een A4.
nadat me het voor een 2de keer gebeurde heb ik de teksten bij mn advertenties veranderd en met 2 spaties tussen elke alinea gemaakt zodat het overzichtelijker is voor iedereen.
ook zet ik de poppen nu altijd naakt op de foto als het lijf niet 100% in orde is.
het blijft geven en nemen.
en conflicten op marktplaats houd je toch.
of omdat je een te laag bod niet accepteerd, of omdat je een bod verwijderd.
ik heb erg veel advertenties en ben heel simpel en rigoreus geworden door alle onzin bieder en onbegripvolle mensen.
na 48 uur geen reactie dan wordt per direct het bod verwijderd.
mensen die daar geen begrip voor hebben, daar heb ik sinds kort echt geen boodschap meer aan.
voor mij is het echt mn inkomen en ik ben er klaar mee om meer tijd kwijt te zijn aan onzin bieders en het constant achter na mailen daarvan.
dus heb ik nu echt mn grens getrokken, en jammer voor de personen die me dan onredelijk vinden of dat niet kunnen begrijpen.
ik heb nu veel verkopers mee gemaakt en de 1 is erg geduldig en vriendelijk, een ander wat minder en de ander ronduit onbeschoft.
we kunnen pech hebben op marktplaats, helaas vaker pech als geluk.
en soms neem je een risico of gokje en dan is het som s wel geluk hebben.
zo ben ik vandaag in het bezit van een gok pop zoals ik dat noem gekomen.
de foto's waren van veraf en erg onduidelijk.
het pruikje erg lelijk en sythetisch en de verkoper wou me geen richtprijs geven.
uiteindelijke heb ik 50,00 geboden op de gok omdat ik vermoede dat het een echt antiek frans popje was.
en vandaag kwam ze binnen, ze bleek een kammer und reinhardt simon und halbig 117n te zijn.
1 flinterdunne haarlijn op het achterhoofd en 40 cm lang.
echt een schatje!
ik wou dat ik haar kon houden, maar mijn pc is echt aan het sterven en valty 15 keer per dag uit.
zonder pc geen geld en ook geen poppen dus zal ik er waarschijnlijk een aantal in de verkoop moeten doen om nieuwe onderdelen voor mn pc te kunnen kopen.
maar het vrij dure gokje, bleek dus achteraf een goedkope zeer leuke verassing.
nou haar nog mooi schoonamken en een waardig pruikje geven.
en dan het moeilijkste, kiezen welke van mn andere poppen ik ga verkopen.
wat ik eigenlijk niet wil want de poppen die ik nu heb staan en niet in mn advertenties staan vind ik eigenlijk allemaal zoooo mooi!
dat ik ze iegenlijk stuk voor stuk niet kwijt wil, maarja.
ik zal toch iets moeten.
we zullen zien, iniedergeval een fijne avond en hopeljk gaat het geweten van deze verkoopster nog knagen en doet ze alsnog een voorstel.
fijne avond, groetjes mieke

Re: Het (niet-)vermelden van gebreken op Marktplaats: popje van Gea

Gefeliciteerd Mieke, wat een ontzettende leuke aankoop, een K*R/SH117n! dat is inderdaad geluk hebben (en een goed oog! :-))
Ja, mensen die de advertentie niet lezen en dan teleurgesteld zijn... Er zit toch ook een voorleesknop op sommige computers en tablets? (OK, ik gebruik het nooit, maar heb het even opgezocht, in mijn systeem zit zoiets als "tekst naar spraak", ....Oh, die doet geen nederlands, alleen engels, handig.. geen optie dus.)

Wat ik gehoord heb, is dat de Verkoopster een bedrag heeft teruggestort. Dat is toch echt ook sympathiek. In elk geval heb ik ook uit de screencapture de naam van beide (Ver)koopsters gehaald, anders dan zouden ze misschien nog nadeel van de discussie kunnen hebben.

Ga ik eerst maar ns snel aan het werk (m'n vrijwilligers-project 'kunstgeschiedenis voor kinderen van 12") anders komt het niet af vandaag ;-)

Groetjes,
Jolie

Re: Het (niet-)vermelden van gebreken op Marktplaats: popje van Gea

hoi hoi,
ik heb ook vernomen dat de verkoopster in kwestie een net bedrag heeft terug geboekt, heel erg netjes van haar.
daar kun je niks van zeggen, want zoals ik al zei, zelfs in deze staat vind ik 65 euro nog geen belachelijk groot bedrag.
hoop dat beide parijen nu een beetje tevreden zijn en de verkoopster er verder geen last van onder vind.
en betreft mn advertenties, ik probeer ze nu zo duidelijk mogelijk te maken en vermeld de gebreken in een parate alinea zodat het hopelijk voor iedereen duidelijk en makkelijk zichtbaar is in de tekst en op de foto's.
en mn kleine 17n was inderdaad een heel leuk popje, bij nadere inspectie 3 haarlijnen, 1 lange en 2 kortere gelukkig heel flinterdun en bijna onzichtbaar, je ziet ze eigenlijk alleen met een lamp.
en ze zitten op het achterhoofd, maar het maakt ook niet uit want ze is voor mij het geld nog steeds dubbel en dwars waard en echt een schatje om te zien met haar leuke snoetje.
ook fijn een wat kleiner maatje erbij te hebben tussen al die lange dames.
jeetje jolie, wat ben je ook  een bezig bijtje, maar wel lief vrijwillgers werk.
lijkt me leuk met kinderen te werken, hopelijk krijgt je het af of heb je het al af.
een fijne avond gewensd, liefs en groetjes van hier!