Topic: Voorstellen :-)

Inderdaad, dat is een goed idee, het topic 'Voorstellen' openen... :-)

Mijn naam is Jolie (bedacht door mijn ouders, vreselijk vond ik dat als kind ;-])

Zelf heb ik jarenlang op/aan het web gewerkt om "websites voor Anderen" te maken :-) En onlangs dacht ik ...Hmmm, waarom maak ik over de dingen die ik voor mijn plezier doe eigenlijk geen forum..? Op http://welkepopisdat.nl/contact.html is meer over mij te vinden, en hier staan foto's van mijn poppen: http://welkepopisdat.nl/mijnpoppen.html

In elk geval, van Harte Welkom, en als je het leuk vindt om iets over jezelf, je poppen, je geschiedenis of werk met poppen te vertellen, ik lees het graag!

Groetjes,
Jolie

Re: Voorstellen :-)

Wat leuk, een poppen forum. Wij (mijn man/vriend en ik) houden ons bezig met verzamelen, verkopen, kleding maken en restauratie van poppen. Zelf vind ik heel veel poppen mooi als ze maar een leuk snoetje hebben. Cathie Bella (marion pop) vind ik leuk omdat je daar van die leuke kleding voor kunt maken. Wildebras, en dan vooral de papier machee poppen,  hebben een streepje voor omdat mijn allereerste pop een wildebrasje was met de naam Ineke. Ik heb haar jammer genoeg niet meer maar ik kan mij de geur nog als de dag van gisteren herinneren. Zo nu en dan kom ik nog een wildebras tegen met die geur en dan smelt ik helemaal.

Re: Voorstellen :-)

Ja, zo kijk ik ook naar poppen: allereerst moeten ze een leuk snoetje, aansprekend gezichtje hebben. Het kan nog zo'n duur merk zijn, een pop met een stuurs, verveeld of geërgerd gezichtje zal ik niet snel in huis halen :-)

Voor mijn werk zie ik al genoeg vormgeving die heel serieus of informatief is, Poppen en hun vormgeving, uitstraling kunnen een stuk vrolijker en speelser zijn.

Grappig dat je ook de geur noemt Maranty :-) :-) Vroeger hadden we van die duimzuig-popjes met grote strohoeden, een beetje zoals deze: http://www.antiquedollhouseofpatterns.c … s_id=13293  en als ik ze uit de doos haal, ruik ik altijd even aan hun hoofd: zo'n typische vinyl-geur :-)

Re: Voorstellen :-)

Nou hoi,

Ik heb nog niet eerder een echt Nederlandse poppen forum mogen zien dus vandaar dat ik me dan zojuist heb aangemeld.

Ik ben een beginnende verzamelaar van poppen en heb er pas 9 in het bezit, Al ben ik er nog niet zolang mee aan de gang vind het erg leuk. Vooral het zoeken naar de juiste en alles daarom heen wink

Heb een beetje mixje van alles want het moet me wel aanspreken natuurlijk... Al zijn er wel wat mensen die het apart vinden dat ik me deze hobby heb aangemeten.

Dat is wel zo even wat ik me kan bedenken smile

Groetjes

''Dolly''

Re: Voorstellen :-)

Hoi Dolly,

Heel leuk van je te horen. Grappig dat je dat zegt, dat mensen het apart vinden, dat merk ik ook vaak. Mijn poppen zitten dan ook niet "heel pontificaal" in de huiskamer (op een paar na) want ik ben wel 'ns bang om "vreemd aangekeken te worden."

Aan de andere kant, de tijd dat ik Bij Alles dacht "Wat zouden psychologen hiervan vinden" heb ik een beetje achter me kunnen laten ;-) Mensen zonder "aparte dingen" bestaan niet, of ze zijn verschrikkelijk saai :-)

Wat voor poppen spreken jou aan? Vinyl popjes, of juist veel oudere? Of net als bij mij een mengeling van vinyl, 'el cheapo' plastic, papier maché en porselein?

Groetjes,
Jolie

Re: Voorstellen :-)

Hey Jolie,

Die van mij zitten gewoon gezellig in de huiskamer samen met alles erom heen wat ik nog meer verzamel,  Men kijkt er wel van op vooral als ze nog nooit een stap binnen in mijn huis hebben gezet.

Juist wat je zegt over ''Wat zouden psychologen ervan vinden'' Heb ik ook achter me gelaten en dat met wel meer dingen smile

Over de poppen?

Het is nu iets minder dan een jaar begonnen met een spaans popje, Toen kwamen er een aantal porseleinen popjes. Toen ik me echt er in ging verdiepen vond ik de nieuwere Vinyl poppen heel mooi, Na lang zoekwerk
kwam ik daarin mijn eerste tegen en die heb ik dan ook gekocht...

En dus heb ik er daar inmiddels al 5 Vinyl poppen al moet ik wel zeggen ze moeten me aanspreken dus echt iets hebben dat ik ze graag in huis wil hebben.

Uieindelijk heb ik zelf nog 2 porseleinen poppen staan, Een goedkope en een die eigenlijk onbekend is waar hij vandaan komt, Dan nog Robby van Kidz N Cats en het spaanse popje waar het allemaal mee begonnen is.

Dus mijn ogen zijn gericht op de vinyl popjes dat is duidelijk smile

Groetjes

Dolly

Groetjes

Dolly

Re: Voorstellen :-)

Ha Dolly,
Het klinkt gezellig :-) Verzamelen schijnt trouwens ook iets te zijn dat diep in de menselijke genen zit (gelukkig maar, anders had de mensheid nooit een winter of een ijstijd kunnen overleven ;-))

Bijzonder dat je een Spaans popje noemt.. Spanje lijkt wel eens een heel eigen poppencultuur te hebben, met eigen merken en fabrieken, en poppen die je hier helemaal niet tegenkomt (ik niet tenminste :-) Hier bijv. staan zoveel soorten poppen waar ik nog nooit van gehoord heb.. http://mariquitayamigas.com/  ) Onbekende poppen zijn ook altijd heel intrigerend.. En Robby van Kidz N Cats is beeldschoon!
:-)
Groetjes,
Jolie

Re: Voorstellen :-)

Hallo Jolie,

Wat een goed idee om een poppenforum op te richten. ook goed om zo vragen te stellen en antwoorden te krijgen en met elkaar te praten.
Bij mij is het poppenvirus begonnen toen mijn huis is afgebrand. Ik was altijd al een verzamelaarster en had heel veel oude/antieke spulletjes. Ik dacht dat de poppen (schildpad vinyl 60er jaren) uit mijn jeugd verbrand waren en begon te zoeken op ebay en marktplaats. Gelukkig heb ik later mijn poppen terug gevonden in een doos bij  mijn ouders op zolder. Als het bij mij vol was, gingen de dozen naar mijn ouders. De rest was ik kwijt maar gelukkig heb je altijd de beelden in je hoofd nog.
Ik kon een poppen- speelgoedverzameling 2000 stuks overnemen en begon met het verkopen van poppen. Het waren er teveel om te houden. Dat was voor mij een goede therapie na de brand. Ik begon met het verzamelen van Wildebras poppen en OK Kaderpoppen. Ze staan in mijn poppenkamer en ik ben nu overgestapt naar celluloid poppen van de merken Minerva, Cellba. Het zoeken op rommelmarkten enz. vind ik heerlijk. Dat doe ik samen met mijn vriendin. Heel af en toe wat kopen als ik de andere popen verkoop. Het is voor mij ook erg leuk om te zien dat tussen de Ratti poppen een pop zit ( met het donkere paarse pakje aan) die je bij mij een keer hebt gekocht.
Ik zal nog veel op je forum kijken. Groetjes Plieneke

Re: Voorstellen :-)

Hallo, ik ga me ook eventjes voorstellen wink Ik ben Leora en moderator van het topic: babbel, praat.
Ik ben de oudste dochter van Jolie En dus 9 jaar wink Poppen vind ik wel schattig <3

Ik ben Leora! Ik spaar spaanse poppen en ik maak dan een familie! Al die poppen moeten een spaanse naam hebben die begint met ''Ad''. Dit zijn de namen van mijn spaanse poppen: Adora, Adamo, Adelio en Adriano.

Re: Voorstellen :-)

Ha Plieneke, wat leuk om van je te horen! Ja, toen ik je bericht begon te lezen, dacht ik "waar ken ik haar ook weer van...?" En aan het eind van je bericht wist ik waarvan, van de mooie grote Ratti :-) (Ja, ze heeft haar gehaakte kleertjes aangehouden, ik vond ze te mooi om te vervangen door "kleertjes van stof" :-))

Wat lijkt dat me vreselijk traumatisch, een brand meemaken en alles kwijtraken... Heel fijn dat je poppen net toevallig nog bij je ouders stonden :-) Ja, inderdaad, het beeld in je hoofd blijft (al heb ik van mijn ene ooit op mn vierde gestolen Ratti geen helder beeld meer, mar dat geeft me ook weer een excuus om ze 'allemaal' te verzamelen ;-) ;-)

We zijn net thuis van een Poppenbeurs en een verjaardag, kga nu eerst de dametjes (6 en 9) in bed leggen, de zitten hier mee te kijken :-))
Groetjes,
Jolie

Re: Voorstellen :-)

Ik zit niet meetekijken ik zit op de computer in de kamer hiernaast -,-

Ik ben Leora! Ik spaar spaanse poppen en ik maak dan een familie! Al die poppen moeten een spaanse naam hebben die begint met ''Ad''. Dit zijn de namen van mijn spaanse poppen: Adora, Adamo, Adelio en Adriano.

Re: Voorstellen :-)

Hallo Jolie,

He he eindelijk een poppensite naar mijn zin gevonden .
En nog wel eentje waar je  ook nog heerljk mee kunt babbelen .
Laat ik me ve voorstellen : Ik ben Hanny ,59 jaar  en verzamel al een jaar of 20 poppen .
Mijn grootste passie zijn de Armand Marseille poppen maar verder heb ik ook een Heubach,wildebrassen schildpadpoppen enz .
Groetjes van Hanny.

Re: Voorstellen :-)

Ha Hannie,
Wat ontzettend leuk om te horen!
20 jaar, lijkt me heerlijk om zoveel kennis en ervaring te hebben opgedaan! Armand Marseille-poppen zie ik ook erg graag.. Ze hebben zulke bijzonder lieve Poppengezichten, niet dat "stuurse" wat sommige antieke (en moderne..) poppen ook kunnen hebben :-)
Enfin, hartelijk welkom!
Groetjes,
Jolie

Re: Voorstellen :-)

Hallo Jolie ,

Ja dat is ook heel erg leuk hoor ik ben dan ook heel trots en bij met mijn verzameling .
Ja je hebt gelijk de Am poppen hebben een mooie en lieve uitstraling  mooier als veel andere poppen .
Trouwens jou Kewpie die hier afgebeeld staan is een snoepie hoor .
dank je wel voor je welkom hoor.

Re: Voorstellen :-)

Ook ik zal me even voorstellen.
Ik heet Nicoline en ik ben 52 jaar.
Ben nu een jaar of 3 aan het verzamelen.
Heb nu 5 grote poppen( 50 cm en groter) en 5 kleintjes.
Er zullen er echt nog wel meer bij komen.

Re: Voorstellen :-)

Ha Nicoline, welkom!
Wat een mooie verzameling, 5 grote en 5 kleinere poppen..! Heb je ze in een kast staan, of in standaards op een tafel? (Zelf heb ik de meeste poppen achter glas, toch iets veiliger met kinderen (2) en katten (2) smile)
Groetjes,
Jolie

Re: Voorstellen :-)

Alles staat hier lekker in de huiskamer.
4 poppen zitten op een lage kast en 4 er voor.
De andere 3 staan in standaards op een andere kast.

Re: Voorstellen :-)

Allemaal zonder glas lijkt me ook wel het leukste, Nicoline :-) Nu heb ik er in de woonkamer maar 3 zonder glas, de Anger&Möchling-pop, de Ernest Villain en het Unicaatje —oh en natuurlijk hier boven rond mijn beeldscherm nog 5 poppen (zeg ik 5? ik zie er meer ;-) rare pieppoppetjes uit het antiquariaat enzo ;-)) Maar in de woonkamer "ziet mijn man me aankomen." Hij vindt die 3 al erg veel ;-]

Re: Voorstellen :-)

Hallo allemaal, ik ben Frewi en ben net aangemeld op deze site. Erg leuk lijkt me dat om met mede poppenverzamelaars wat ervaring uit te wisselen. Ik verzamel zo`n 30 jaar antieke poppen. in het begin kocht ik alles wat oud was en betaalbaar maar in de loop der jaren ga je je toch ergens op richten. In mijn geval zoek ik diversiteit, ik verzamel poppen van ca. 1850 tot ca.1930. maar ook allerlei meisjesspeelgoed uit die tijd die leuk staan als accessoires.
Soms verkoop ik iets om weer duurdere aankopen te kunnen doen. Poppen moeten wel uitstraling hebben voor mij. Ik heb poppen die kapot zijn er tussen zitten, maar die hebben zo`n uitstraling dat ik ze nooit weg zal doen. Ik heb in de loop van de tijd veel boeken aangeschaft en ik vind dat je veel moet lezen en kijken naar antieke poppen voor dat je tot aankoop over kan gaan. Ik lees op deze site ook over teleurstellende aankopen op marktplaats. Een tip: vraag altijd meerdere detailfoto`s via de mail, zodat je kunt inzoomen. Vraag ook altijd of er gebreken zijn. Ook bakfoutjes moet je op foto vragen, want vaak betreft het wel degelijk breuken. ik ben ook wel eens teleurgesteld en weet zeker dat dat nog wel eens zal gebeuren, maar soms moet je gokken en ik leer er ook weer van. het beste kun je naar de verkoper gaan en de pop in handen nemen, maar vaak is de afstand te groot. Ik kan nog uren door letsen over het verzamelen van poppen maar vanavond wordt dat veel te laat.
Tot ziens en groetjes,
Frewi

Re: Voorstellen :-)

Ha Frewi, van harte welkom!
Ja, dat kan ik me zó goed voorstellen, in de loop van de jaren ontwikkel je specifieke voorkeuren... Wat de mijne precies zijn of zullen worden weet ik zelf nog niet zo goed, soms denk ik heel lang "daar begin ik niet aan", maar dan kom ik tòch een pop tegen met een bepaalde uitstraling/uitdrukking en dan breid ik m'n bescheiden collectie uit in een richting die ik niet kende.

Dankje voor je goede tips!! Zelf vind ik mezelf te onervaren om het goed te kunnen zien: echte breuken en haarlijnen kan ik wel herkennen, maar soms zie ik de lijn waar de malhelften tegen elkaar aan zaten, en het gietmateriaal een soort "randje' heeft.. aan voor een breuk.. En zie ik pas met een lampje "Oh, dat is helemaal geen breuk.. Tenminste.. -*twijfel*- zó zie ik hem niet meer" :-)
En ik vergeet dingen te vragen als "Is het pruikje vastgelijmd?" (Niet altijd een goed voorteken.)
En sommige popjes heb ik gekocht ondanks vreselijke mankementen die ik In Real Life vooraf had gezien, dus waarvan ik wist waaraan ik begon. Schade kan soms zo mooi 'de leeftijd' tonen, soms spreekt het me meer aan dan poppen die er als een replica zo onbeschadigd uitzien.

Misschien kun je een keer aan de hand van detailfoto's laten zien hoe je breuken bij bakfouten kunt herkennen, Frewi? Van bakfouten heb ik helemaal geen verstand... (dan mijn eigen ervaring met klei, waar bijv. luchtbellen in kunnen zitten, waardoor een deel van het baksel ontploft bij het bakken) — maar van bakfouten en barsten bij poppen weet ik nul-komma-niets :-)
Groetjes,
Jolie

Re: Voorstellen :-)

Hallo Jolie,
een bakfout is een fout die tijdens het bakken ontstaat. Tijdens het bakken ontstaat een status van krimp en uitzetten dus je kunt je misschien voorstellen dat tijdens het bakproces een scheurtje ontaat. maar dat scheurtje vervormdt zich: het wordt bv wijder of trekt ongelijk. de kans dat het later verder scheurt is gering. Een haarscheur daarentegen gebeurt door bv stoten. dit kun je het duidelijkst zien dmv een lamp of als hij wat ouder is komt er vuil in en wordt het zwart. zo`n lijn kan verder trekken door de geringste spanning op het materiaal en zo kan een breuk omtstaan. een breuk loopt door naar de volgende rand. Neem een schotel die je stoot (vaak een haarscheur)en later weer stoten, dan valt ie in tweeen ( een breuk) Dus bij een haarscheur wijkt het materiaal nauwelijks. Ik hoop dat ik dit zo een beetje duidelijk uileg. Groetjes,
Frewi

Re: Voorstellen :-)

Ha Frewi, dankjewel, dat is heel helder! Dan begrijp ik daaruit dat haarlijnen (die in advertenties vaak wat "vergoeilijkend" omschreven worden) eigenlijk erger zijn dan ik dacht.
Bij het kijken naar foto's in advertenties, heb ik vaak gedacht "hoezo haarlijn, dit lijkt wel gewoon een barst." Maar eigenlijk zou je het dus ook wel even link als een barst kunnen noemen omdat het materiaal op die plek zó kwetsbaar geworden is..
In elk geval goed om te weten!
Groetjes,
Jolie

Re: Voorstellen :-)

Hallo Jolie,
Via Marian Buijs kom ik op je site terecht. Ik ben Elza Wingelaar en ook al jaren (met tussenpozen) met poppen in de weer. Leuk initiatief deze site, vooral doordat je de laatste tijd zo vaak hoort; "antieke poppen? die zijn toch niets meer waard". Het doet me dan ook goed zoveel poppen verzamelaars en liefhebbers aan te treffen op je site. Er g leuk ook om je restauraties te volgen, ben heel benieuwd naar nieuwe foto's. Ik kom zeker vaker langs.
Hartelijke groeten, Elza

Re: Voorstellen :-)

Hallo Elza, wat *ontzettend leuk* om van je te horen! Je maakt zùlke mooie dingen, ik vind het een hele eer!

Ja, inderdaad, dat hoor je "Die markt is ingestort" of "Tegenwoordig wil men 'reborns'" en wat voor mij DE druppel was, was de opmerking die iemand maakte: "Het gezicht van mijn moeder sprak boekdelen, toen ze met haar poppen bij de veiling was geweest.. Ze zeiden 'dat verkoopt niet meer mevrouw, dat is uit..'" Terwijl die verzameling, zo vertelde de dochter, ook een beetje het pensioentje van de moeder was. Dan breekt je hart toch.

Terwijl, als ik het onderwerp zo af en toe ter sprake breng, er nog héél veel mensen, jong en op leeftijd, zijn met veel kennis van en liefde voor poppen. Dat mag best gekoesterd worden, zeg maar :-) Antieke poppen zijn er over 200 jaar nog, maar 'reborns' zijn dan vast vergaan door de vinyl-rot/vinyl-sweat.

(Enfin, ik ben een beetje grieperig/koortsig, dan ben ik al snel bang dat ik zit te 'raaskallen' ;-))

Hartelijke groeten,
Jolie

25 (edited by Durvina 2012-05-09 13:38:29)

Re: Voorstellen :-)

Dag allemaal. Er staan al veel foto's van m'n poppen op dit forum en ik heb me niet eens voorgesteld! Dat die mogelijkheid er is zag ik later pas. Mijn naam is.......Ja daar begint de moeilijkheid al. Ik had voor een gebruikersnaam gekozen. Forum-terughoudendheid schijnt dat te heten.

Mijn gebruikersnaam is Durvina. Dat is dus niet m'n echte naam, maar ik begin er al aardig aan te wennen!
Ik ben geboren in 1940 op een warme zomernacht rond 12 uur, op een boerderij tussen de Flakkeese korenvelden. Mijn grote halfbroers en zussen zaten toen buiten naar de vliegtuigen te kijken. M'n zusjes van 1, 2 en 3 jaar zullen wel lekker geslapen hebben. En dat is allemaal niet verzonnen.

Als kind was ik altijd al met poppen bezig. Ik wilde ze in bad doen en verzorgen als een echte baby. Een echte baby was natuurlijk nog veel mooier. M'n jongste broertje werd geboren toen ik 7 was. Ik was altijd met hem aan het tuttelen.
Toen ik 13 werd vond ik me echt te groot voor poppen, maar heb voor m'n Janneke nog wel klederdracht kleertjes gemaakt.
Later toen we zelf dochters kregen vond ik het leuk om hun poppen aan te kleden. Ook de beren van de zoons!
Op m'n 50e werd ik oma van onze eerste kleindochter. O heerlijk, weer een baby en weer poppen aankleden!

Intussen had ik ook zelf poppen gemaakt.

Onze jongste kleindochter is nu al 13, toen ze een jaar of 10 was dacht ik: dat poppentijdperk is wel voorbij! Ik ging meer schilderen of borduren.

December 2010 zag ik zomaar het kleine Tudor Rose popje uit m'n kindertijd op Marktplaats! Het hele poppengevoel kwam weer terug!
En nu dit poppenforum van Jolie! Heel herkenbaar al die verhalen! Gaan jullie ook foto's plaatsen? Anders durf ik niet meer hoor!

Groetjes van "Durvina het Polderkind".