Topic: Kent u dat? Pop zoekgeraakt op weg naar koper :-(

Lezer Bo mailde me over de Antieke Pop die ze op Marktplaats gekocht heeft en die, ondanks de Track&Trace-code van TNT/PostNL, deze week is zoekgeraakt.

De eerste dagen werd ze door de Telefoniste van TNT/PostNL nog aan het lijntje gehouden van "Mevrouw, dat Pakje komt wel." Inmiddels is het pakje 5 werkdagen niet bezorgd, en geeft de Track&Trace-code aan dat het "ONBEKEND" is waar het pakje zich bevindt.

Natuurlijk, Bo weet het zelf ook: Ze had bij de Verkoper moeten aandringen dat die de antieke pop AANGETEKEND zou versturen. In dat geval is de pop verzekerd.

De Verkoper wil er nu "niets meer mee te maken hebben." Die zegt, ik stuur de bon wel naar je toe (mag dan wel aangetekend, zou ik zeggen, straks is de Verzendbon van TNT óók nog kwijt) en je zoekt het maar uit."

Ik heb daar even het Boek "Webwinkels - deskundig en praktisch juridisch advies" door Arnoud Engelfriet en Steven Ras (internetjuristen) uit mijn boekenkast op nageslagen, en daaruit blijkt dat het risico bij de Verkoper, niet bij de Koper ligt:

"Het risico van verzending ligt bij u. Als uw vervoerder het product dus kwijtmaakt of verkeerd bezorgt, dan moet u uit eigen zak een vervangende levering doen. Zorg dus dat u in ieder geval bij kostbare verzendingen de kosten kunt verhalen, hetzij op de vervoerder, hetzij op een verzekering. Het is echter wettelijk verboden het risico bij de klant te leggen, tenzij de klant zelf expliciet om een bepaalde vervoerder vraagt. Wat overigens niet hetzelfde is als dat de klant een vervoerder uit een door u opgesteld lijstje kiest. [..]."
(Meer over het boek:)
http://ictrecht.nl/boeken/webwinkels/

Mijns inziens (en ik ben géén jurist natuurlijk ;-)) ligt het er wel aan of de verkoper een Webwinkel is, òf een Particulier. Voor een Particulier zullen waarschijnlijk de Marktplaatsvoorwaarden gelden.

Overigens zie ik dat Marktplaats niet lijkt te adviseren dat Kostbare Produkten aangetekend verzonden worden:
http://statisch.marktplaats.nl/html/pos … index.html
alleen hier, in een popupvenster, dat ook niet iedereen zal zien:
http://marktplaats.custhelp.com/cgi-bin … faqid=1199
Eerlijk gezegd vind ik dat een tekortkoming: de informatie van Marktplaats is vaak een Doolhof. Ik ben op 24 Sub-pagina's van Marktplaats geweest voor ik 1 regel tekst vond over "Het product is later geleverd of kwijtgeraakt/beschadigd tijdens verzending." En dan ben ik iemand die in 1994 al de allereerste webpagina's bekeek, aan mijn ervaring ligt het niet.

Naar de informatie-ordening op de site van Marktplaats zou best 'ns een web-usability-expert mogen kijken, zoals andere bedrijven, Banken bijvoorbeeld, wel laten doen.

Maargoed, daar heeft Lezer Bo nu NIETS aan.

Een mogelijke oplossing voor 'kwijtgeraakte produkten' noemde Marktplaats er niet eens bij.

Wat is jullie ervaring met dit soort situaties?

Mijn ervaring: mijn vader heeft op 1 dag eens 3 verjaardagscadeautjes gestuurd, via TNT/PostNL, waarvan er niet één is aangekomen. Iemand die de 70 ruim gepasseerd is, wil niet uren in de rij staan voor iets dat "door de brievenbus past." Dat begrijp ik. Heel treurig vind ik het wel. Van TNT bedoel ik.

Aan de andere kant was een onaangetekend door-de-brievenbus-passend-pakje van mij eens ruim een week "onderweg" — en kwam het tòch nog aan.

Dus ik blijf duimen voor Bo...

Groetjes,
Jolie

Re: Kent u dat? Pop zoekgeraakt op weg naar koper :-(

De afgelopen jaren heb ik duizenden pakjes verstuurd en ik heb nog maar 1x mee gemaakt dat een pakje is zoek geraakt. Dit betrof een pakje uit Engeland wat ik zelf had gekocht. Wat het pakje van Bo betreft, dit heb ik ook wel mee gemaakt. Je moet altijd 3 weken wachten en dan gaat het pakje retour afzender. Meestal gebeurt het volgende, het wordt niet goed gescand, een letter of cijfer verkeerd in het adres, het wordt wel aangeboden, afzender is niet thuis en vervolgens gaat het pakje weer mee naar het postkantoor waar er drie weken niks mee wordt gedaan voor het retour afzender wordt gestuurd. De bezorger behoort een briefje in de bus bij de afzender te doen waar het pakje kan worden afgehaald of wanneer het opnieuw wordt aangeboden. Dit laatste gebeurt dus echt heel vaak en dan weet niemand waar het pakje is. En zelfs tracktrace of verzekerd vervoer helpt dan niet. Maar nog even terug te komen op het pakje van BO, de reactie van de verkoper is ver beneden alle peil. Gewoon weg onfatsoenlijk. Ik vind het niet meer dan normaal dat je contact met elkaar houdt om het pakje weer boven water te krijgen en elkaar op de hoogte houden welke acties er worden gedaan om het voor elkaar te krijgen.

Re: Kent u dat? Pop zoekgeraakt op weg naar koper :-(

Dankjewel voor je reactie Maranty! Dat is heel hoopgevend.... Want je zou als Koper bijna denken dat alle Verkopers zo reageren, of dat bij TNT alles maar kwijtraakt..

Als ik het Goed heb begrepen, is dit Popje terecht... Wat was er gebeurd....? De Adressticker/het adresvel is van de doos afgeraakt... (Zelf ben ik zo'n type dat een halve rol doorzichtig verhuisplakband over de Sticker heendoet, om te voorkomen dat het Adres of de Afzender erafgaat en een pakje kwijtraakt...)

Maargoed, dàt is er dus gebeurd, -en ergens onderweg is het pakje (dus inderdaad, zoals je al voorspelde Maranty :-)) teruggestuurd naar de Afzender, die nog wèl te achterhalen was.

Wij krijgen hier op ons adres ook heel veel post voor anderen.. En onze buren post voor ons.. (Zo hebben onze Buren wel eens per ongeluk onze rekeningen betaald, omdat onze, lieve Oude Marokkaanse Buren zelf de rekening niet goed gelezen hadden :-) Gelukkig kwamen we daar achter en hebben we het kunnen rechtzetten/terugbetalen :-))

Bo, de Koopster, neemt nu geen risico meer en gaat het persoonlijk ophalen.

Ja, dat had de Verkoopster beter anders kunnen aanpakken, ook op het moment dat de Koper in paniek opbelde van, het is al zo-enzo-lang onderweg en het wordt maar niet bezorgd.. Zo'n "ik wil hier niets meer mee te maken hebben"-reactie is niet heel erg professioneel :-/

Maargoed, gelukkig had dit een goed einde :-)

Groetjes,
Jolie

Re: Kent u dat? Pop zoekgeraakt op weg naar koper :-(

Slechte verkoopster zeg .Lekker makkelijk ze heeft het geld mooi binnen en dan handel je dat zo af  nee dat klopt niet .
Zo hoor je dat niet af te werken .
Ik heb het ook een keer gehad mijn pakje kwam ook maar niet .
De verkoopster is er toen zelf achteraan gegaan gebeld verscheidene keren  met tnt enz enz
Uiteindelijk heb ik het toen wel gekregen .
Het scannen gebeurt op het postkantoor en als dat niet klopt weet je dat meteen  had ik ook dus moest  rhuis kijken en zag dat ik een foutje had gemaakt.Opnieuw opgeschreven toen was het okee.
Ik doe ook altijd tape over het adres heen  ook als het eens nat weer is kan de inkt niet uitlopen he .

Re: Kent u dat? Pop zoekgeraakt op weg naar koper :-(

Hallo allemaal, op Marktplaats heb ik een leuke pop gekocht, betaald en verder niks. Verkoper reageert niet op mailtjes, bellen etc. Na enig speurwerk kwam ik bij de Marktplaats politie. Je kunt daar gegevens invoeren en op deze manier verkopers nagaan. Deze meneer/mevrouw staat hier dus bekend als oplichter maar staat nog wel met zijn/haar advertenties op marktplaats. o.a een bella pop met verfijnd gezicht. Wij gaan dus wel verdere stappen ondernemen want ik zou toch graag mijn geld terug willen hebben. Bah, zulke mensen verknallen dus weer iets wat zo leuk kan zijn, groetjes Maranty

Re: Kent u dat? Pop zoekgeraakt op weg naar koper :-(

Ha Maranty, Ôh wat erg..... :-(

Van mij mag je best de link naar die Verkoper noemen (kheb net even zitten zoeken, maar het lukt me niet, ik zie 236 Bella Poppen — maar misschien heeft de Verkoper de tekst "verfijnd" alweer weggehaald, die komt niet uit de zoek-resultaten..) Op zich is het geen "smaad" want het is maar een anonieme link (en evt. kan ik de link altidj weer verwijderen.)

Wel goed dat je stappen onderneemt...!

Re: Kent u dat? Pop zoekgeraakt op weg naar koper :-(

hoi hoi, ik wil de link best doorgeven maar er is nu een vervolg omdat er een reactie is na een telefoontje met marktplaats. groetjes Maranty

Re: Kent u dat? Pop zoekgeraakt op weg naar koper :-(

Ha Maranty, ja, wat een goede ontwikkeling, ik snap het, dan is het beter eerst even af te wachten...

Per mail heb ik ook vragen gekregen van Lezers die met je meeleven, en zo'n Verkoper graag op een zwarte lijst zouden willen zien, maar ik begrijp dat dat niet kan als er (gelukkig!!) nog ontwikkelingen zijn...

Het beste is denk ik als iedereen bij aankoop àltijd het rekeningnr. checkt... (Maar ik moet bekennen dat ik dat eerlijk gezegd ook niet altijd doe... :-})

ik ben heel benieuwd naar het vervolg en hoop op een Goede Afloop!!