Topic: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Vertel hier uw verhaal, nogmaals de vraag: Hoe bent u op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Ik ben Leora! Ik spaar spaanse poppen en ik maak dan een familie! Al die poppen moeten een spaanse naam hebben die begint met ''Ad''. Dit zijn de namen van mijn spaanse poppen: Adora, Adamo, Adelio en Adriano.

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Mijn eerste poppen waren de Ratti's... http://www.welkepopisdat.nl/ratti.html

Maar toen was ik heel klein.
Deze, de Kewpie http://www.welkepopisdat.nl/kewpie.html
was eigenlijk de allereerste "verzamelpop" die ik kocht, en toen was ik ongeveer 2 à 4 jaar ouder dan jij Leora (jij bent bijna 10, ik was 12 / 14.) Daarna heb ik (ook als kind) nog veel poppen gemaakt, daar zal ik ook nog 'ns foto's van maken, want ik heb er nog een stel van over :-) En dat vond ik op een gegeven moment niet leuk meer, toen wilde ik "echte" poppen kopen...
Vandaar...

Maar hoe ik nou op het idee gekomen ben.... Het is langzaam gegroeid. Denk ik.
:-)

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Mijn eerste pop was een wildebras papiermacheepop toen was ik een jaar of 4.
Als kind kreeg ik mer wildebrassen  waar ik er nu dus nog maar 1 van mezelf van heb .was echt een poppenmoedertje .De andere ,kapot ,wegggeven ik zou het niet meer weten .
De eerste verzamelpop die ik kocht was een replica AM pop  ja en toen was het hel van de dam . Teon kwamen er steed meer verschillende poppen bij  van beusen en rommelmarkten en zo .Mijn eerste antieke kocht ik op een poppenbeurs de AM 996. toen was ik helemaal verkocht .
Vanlieverlee kwamen er steeds meer bij heb nu zon 200 poppen denk ik  het is maar goed dat ik zon grote zolder heb .

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Mooi eigenlijk, hoe zo'n interesse kan groeien, een pop kruist je pad, het worden er twee, en meer en meer :-) Poppen laten ook zoveel zien van hun tijd, de idealen, schoonheids-idealen, mode van die tijd, kapsels, -er zit eigenlijk heel veel cultuurgeschiedenis in poppen :-)

Ik heb wel 'ns gehoord van mensen die net iets ouder zijn dan ik, dat papier-machépoppen stuk gingen bij het spelen :-} Bij de schouder- en heup-kommen, de verf eraf, karton-actig materiaal dat vergaat.. Misschien zijn ze wel gewoon stukgegaan ja. (Dat kwetsbare geeft ze nu ook wel iets 'extra's' vindik.)
Wauw, 200 poppen.. :-) Ons huisje heeft helaas geen zolder, maar ik droom er wel eens van om er één op te laten plaatsen... :-) (Verhuizen is makkelijker vrees ik ;-))
Groetjes,
Jolie

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Ja best veel he mijn vader zegt wel eens je kunt wel een museum beginnen;-))
Ik woon in een appartement op de 2 e verdieping dus had ik het geluk een grote  zolder te hebben .
Woon ik al 10 jaar sinds mijn man overleden is .
Mijn poppen zijn mijn kindjes .
Zal bij die van mij ook wel gebeurd zijn heb ik vast eens een goed bad gegeven kunnen ze niet tegen he .
Ja dat is waar ze laten veel zien van hubn tijd en dat is het leuke ervan .
En de verhalen die er soms achter zitten he .
Groetjes Hanny

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Wat erg Hanny, dat je zo jong je man verloor :-( Ja, ik kan me voorstellen dat je dan kleiner/ anders gaat wonen, een gedwongen nieuwe start zeg maar :-/
Hihi, dat een papiermachee-pop niet in bad kan, dat had ik me nog nooit gerealiseerd ;-) Inderdaad een nadeel voor een-pop-als-kinderspeelgoed.

Ik zou van elke pop die ik koop wel graag willen weten welke verhalen erachter zitten.. Vaak hoor je toch maar weinig -- ook wel logisch gezien de leeftijd. Mijn dochter van 6 wees me erop dat poppen ouder worden dan de eerste eigenaars en zelfs ...dan wij.. "En jij als dan dood ben en ik een oud omaatje, kijkt ze NOG STEEDS zo verbaasd, en daarna, als ik dood ben OOK nog steeds" redeneerde ze bij de blik van mijn Ernest Villain-pop... (ik schrok er een beetje van, maar het is wel waar. Aparte gedachte voor een 6jarige. kMoet de gedachte soms verdringen als ik naar die pop kijk.) Maar het is ook wel mooi dat dingen zo lang mee kunnen gaan.
Groetjes,
Jolie

7 (edited by Durvina 2012-05-02 18:30:26)

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Mijn verzameling hard plastic poppen uit de jaren 50 begon december 2010. Op Marktplaats zag ik een klein Tudor Rose popje. Ze zat op een fruitschaal tegen een sinaasappel, de armpjes en beentjes er los naast. Net zo'n popje als ik als kind had!
Ik kocht haar en zette haar armpjes en beentjes vast met elastiek. Maakte een wiegje van een mandje voor haar en zomer-, winter- en nachtkleding. Ze kreeg de naam Rosemarije, Rose naar  m'n oude popje dat Roosje heette en Marije naar de aardige mevrouw bij wie ik haar kocht, die heette Maria.https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Tudor%20Rose%20(2).JPG

In maart 2011 zag ik weer een popje uit m'n kinderjaren. Een Rosebud, precies als die van mij, maar dan met rechte beentjes. Het elastiek was slap en de naden van haar lijfje zaten zowat helemaal los. Leuk om te repareren! Ik noemde haar Margje, omdat ze in maart kwam. Ze kwam niet uit Nederland maar net over de grens uit Belgie.https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Margje%20met%20kleertjes%20uit%20ong%201949.JPG

In juli 2011 volgde Juultje, weer een Rosebud maar dan met kromme beentjes net als het popje uit m'n kindertijd. Maar Juultje was groter (ze was 29 cm.) en had een iets ander gezichtje. Ook voor Juultje maakte ik zomer en winter kleding. Met haar vorige eigenares mail ik nog steeds en lang niet altijd over poppen.http://i48.tinypic.com/1zqrhw8.jpg

Begin september 2011 volgde Sepke, een Roddy popje dat uit Friesland kwam.https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Sepke.JPG 

Eind september kreeg Rosemarije maar liefst twee zusjes gelijk: Marjolijntje en Anne-Ruth.https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/3%20Tudor%20Rose%20popjes.JPG

Ik had al een schattig Pedigree popje gezien van ongeveer 25 cm. maar vond het te duur. Iedere keer zocht ik haar weer op en opeens was ze verdwenen! Gelukkig maar, dacht ik.
Half oktober was er een Pedigree popje, samen met een popje waar alleen Made in England op stond, in de uitverkoop. Lekker voordelig en één keer verzendkosten! Dat Made in England popje zag er heel stoer uit en wil ik als jongetje aankleden. Ze waren allebei goed vuil en hadden resten lijm en haar plukjes op hun hoofd.http://i48.tinypic.com/nfscc7.jpg
Ze knapten erg op van een schoonmaak beurt! Het Pedigreetje noemde ik Durvina (ik heb een lieve tante gehad die zo heette en het is nu mijn gebruikersnaam). Het jongetje noemde ik Kommer, ook een lekkere ouderwetse streeknaam. Popje Durvina is een echt baby'tje, voor haar breide ik al een rose cape. http://i46.tinypic.com/33uc3m8.jpg
Kort geleden nog een oud Pedigree popje gezien op Marktplaats, meer dan drie keer zo duur als de eerste die ik zag! Deze kon dan ook ja-en-nee knikken. De volgende dag was ze al verdwenen. Niet naar mij hoor!
Mijn boekenplankje aan de wand was nu wel vol. Genoeg poppen dacht ik...........    wordt vervolgd.
Groetjes, Durvina.

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Jaren-50%20poppen.JPG

Hier wilde ik een foto invoegen van m'n plankje met poppen, maar dat lukt niet. Nu even een woordenboek Engels pakken om te zien hoe ik verder moet!

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Ha Durvina,
Ôh, wat een heerlijke geschiedenis van een opbouwende collectie, die meteen ook méér is dan een "verzameling gezichtjes", alle poppen hebben hun eigen naam...

De Poppetjes die je noemt vind ik ook héél schattig.. (ik heb er zelf maar één, een heel klein Roddy-jongetje zonder arm, hoe ik die nog ns ga maken, geen idee :-))

Gisteren was ik weg, ik zie je Post nu pas :-) ik zal zo snel mogelijk een soort "help-pagina" maken hoe je hier plaatjes kunt invoegen..

Groetjes,
Jolie

9 (edited by Durvina 2012-05-02 19:23:35)

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Dat zou fijn zijn Jolie! Ik heb leuke foto's van m'n poppen. Bedankt!

Die boekenplank die aan de muur van m'n computer- of hobby kamertje hangt, was dus gevuld met leuke jaren-50 popjes.
Vol is vol, maar ik bleef naar oude poppen kijken op Marktplaats. Zie ik daar november 2011 een Rosebud baby van 42 cm. Zo'n grote paste niet op m'n plankje, maar wel in de oude rieten poppenwagen die ik had!
Bieden vanaf € 5,00 stond er bij. Natuurlijk komen daar de verzendkosten overheen. Maar dan nog...
Ik bood 5 euro en vertelde dat ik al een leuke wagen voor hem had. (De pop was toen nog een jongen met een blauw gebreid broekje en vestje aan.)

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Emma%20Nona%201.JPG

Wat ik eigenlijk niet verwachte: ik kreeg de pop voor 5 euro! De verkoper, een man, vond het fijn dat de pop een goed tehuis kreeg en dat hij er mij blij mee maakte! Hij had alleen deze pop te koop, verder nog wat andere oude spulletjes. Misschien is de pop van z'n moeder geweest?

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Emma%20Nona%202.JPG

Het broekje dat de pop aan had zat zo vol met motgaten dat het niet te repareren was. Die paar gaatjes in het vestje kon ik wel dicht mazen. Daarna de halskant van het vestje omgehaakt en daar een koordje door geregen.
Zelf had ik nog een truitje en rokje wat m'n zus in ± 1950 voor mijn pop breide. M'n nieuwe Rosebud paste het precies en werd dus een meisje.

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Emma%20met%20kleertjes%20uit%201950.JPG

Emma, noemde ik haar omdat dat 'de grootste' betekent. Nona, werd haar tweede naam. Nona betekent 'de negende' en er zit ook iets in van november. Emma was het negende hard plastic popje dat ik kocht. Toen ik haar omhoog hielt zei ze: "Mèmm". Lief hè?

Ik ging meteen een luierbroekje, hemdje en sokjes voor haar breien. Handig als je nog een melkbus met resten wol hebt!
https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Kleertjes%20voor%20Emma.JPG

Volgende keer een wonderlijk verhaal over nog een Rosebud popje!

Groetjes van Durvina.

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Ha Durvina,

Wat een heerlijke, beeldende, inspirerende verhalen..!!! Wat ontzettend leuk om te horen dat je kapotte pakjes nog kunt maken met mottengaatjes dichtmazen.. (((ik vrees wel 'ns dat mijn dochtertjes dat niet meer zullen leren, hoe ik ook m'n BEST doe ze te interesseren voor oude technieken, ze staan al snel met hun ogen te rollen.. Misschien komt het nog, ze worden deze maand 7 en 10 :-)))
Wat Ontzettend leuk dat je oude poppenkleertjes, die je zus nog gemaakt heeft, nog hebt!
Ergens in mijn familie zijn als het goed is nog de kleertjes die mijn overgrootmoeder voor mijn oma, haar schoondochter (-in spe) (die ze nl. al vanaf klein kind kende) maakte. Maar waar! ik denk bij mijn tante. Ik hoop dat ze ze evengoed bewaren en een nieuwe bestemming geven als jij..! Wat leuk ook met die namen erbij.. (ik kan daar lang over dubben..)

ik kijk uit naar je volgende verhaal!

En... naar je foto's! Hier staat de "Handleiding".. ik hoop dat je ermee uit de voeten kunt, ik heb van elke stap een screenshot gemaakt — het lijkt ingewikkelder dan het si (hoop ik ;-))

http://poppenforum.nl/topic/39/uitleg-h … cht-tonen/


Hartelijke groetjes,
Jolie

11 (edited by Durvina 2012-05-02 00:38:42)

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Ha Jolie!

Verder lukt het even niet met de foto's. Moet nodig gaan slapen denk ik en morgen afmaken. Maar er staan er wel al zes op. Nemen ze niet te veel ruimte in beslag?

Ja, de kinderen handwerken tegenwoordig niet meer zo als vroeger.
Een kleindochter heb ik leren breien toen ze bij ons logeerde. Gezellig! Ze ging een poppendasje maken, maar of ze het af gekregen heeft betwijfel ik. Ze hebben zoveel anders aan hun hoofd.

Ik heb dan wel leren breien, maar geen Engels geleerd. Toch wel erg lastig tegenwoordig! Maar ja, ik had ook geen taalknobbel.

Nog bedankt voor de "Handleiding" Jolie! Andere keer hoop ik verder te gaan.

Hartelijke groeten van Durvina

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Ha Durvina,

Wat een ENIGE foto's... Zo expressief, ze vertellen een heel verhaal.. Zo mooi ook, die handgemaakte kleertjes, — en al het verpakkingsmateriaal / de dozen nog op de achtergrond: heel beeldend!! Prachtig met dat blije gezichtje van Sepke temidden van het papier en karton! Het gebreide pakje van Juutje vind ik ook erg mooi trouwens! Bedenk je die patroontjes zelf..?
Leuk gedaan ook met de "gestempelde" achtergrond bij de 3 zusjes :-) Grappig dat je dat zegt van dat poetsen, dat heb ik vaker gehoord, en ik herken het zelf ook :-)

Inderdaad, kinderen hebben zóveel te doen.. type-cursussen, werkstukken, —en geduld is ook 'minder getraind' denk ik wel ns. (Dat is natuurlijk mijn schuld als moeder, maar toen ze heel klein waren knutselde ik wèl veel met ze.. Straks maar weer ns proberen: tis vakantie tenslotte :-)) Engels krijgen ze nu al op de lagere school ja..(maar gelukkig is http://translate.google.nl/ ook heel behulpzaam :-))

De foto's worden niet snel te groot, maar mòcht de pagina voor sommige mensen langzaam gaan laden van foto's, (voor mij in elk geval niet), kan ik dat altijd nog oplossen, dus zet ze er gerust op hoor! Dankjewel voor het meegenieten van je enige foto's!

Hartelijke groetjes,
Jolie

13 (edited by Durvina 2012-05-03 22:05:51)

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Nu dan de geschiedenis van m'n laatste Rosebudtje.

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Wilske.JPG

Hoewel, m'n laatste? Het kopje kreeg ik al in 1997 van een vriendin, m'n vroegere buurvrouw Wil. 
Ik had al eens een tijdje poppen gemaakt met een kop van zeemleer of van boetseerklei met een piepschuim bol er in. (Zoals in het boekje "Poppenkraam" van Kittie Markus.)
Wil wilde ook poppen met zeemleren kopjes maken en kwam een dag naar me toe om het te leren.
Ze bracht een oud rosebud poppenkopje mee. "Dat kan jij misschien nog wel gebruiken om een pop te maken", zei ze. Ik was blij met het kopje omdat ik vroeger net zo'n popje had.
Om het met die haak er aan op een lappen lijfje te zetten was nog niet zo eenvoudig. Het kopje bleef jaren in een doos met poppenmaakspullen liggen.

In januari dit jaar had ik zin om er nu echt eens een pop van te maken. Pop Margje had net zo'n kopje, bij haar kon ik de maat van het lijfje en de ledematen opmeten. Ik verzon een manier om de haak van het hoofdje stevig vast te zetten aan een stoffen lijfje. Daarvoor gebruikte ik elektradraad. Deed dat om de haak van het hoofdje en maakte er een stang met onderaan een lus van. Onderaan de binnenkant van het lijfje kon ik die lus dan vast maken en daarna het lijfje stevig opvullen. Ingewikkeld verhaal, maar ik heb er een foto van.  Klei had ik nog voor handjes en voetjes, een huidkleurig lapje en vulling ook. Het maken van de pop kon beginnen...https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Wilske%20(1).JPG

Maar wat kwam ik daar tegen op Marktplaats? Een rosebudlijfje met een heel ander kopje er op! Een lief fris, maar veel te groot kopje. Het stond er ook bij dat het kopje 'S 32' gemerkt was en het lijfje 'Rosebud made in England 667906. Dat nummer stond ook op Margje haar rug, de goede maat dus voor m'n kopje! Toen dat vreemde popje nog op Marktplaats stond heb er er een foto van gemaakt.https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/adv.%20hoofd%20Wilske.JPG

Het lijfje kocht ik voor een redelijk prijsje en de verkoopster kon het leuke kopje nog weer te koop zetten. Zo kreeg Margje dus op 25 januari 2012 een tweelingzusje! Dat zusje noemde ik Wilske Yvonne. Wilske naar de vriendin waar ik het kopje van kreeg en Yvonne naar de verkoopster! De verkoopster mailde ik wat foto's. Ze vond het prachtig om te zien hoe een rosebudpop er uit hoort te zien.  En dat ze vernoemd was daar werd ze helemaal koud en warm van schreef ze!https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Wilske%20(2).JPG

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Wilske%20(3).JPG

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Wilske%20(4).JPG

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Wilske%20(5).JPG Wilske zit nu nog in haar hemdje en broekje. Ik breide van restjes grijze en donkerrode wol een jurkje voor haar. Maar dat grijs was toch te flets bij haar bleke toetje. Sepke, het roddy popje, heeft het jurkje nu aan, die heeft meer kleur.

Wil hoopt binnenkort weer eens een dagje te komen. Hoe zal ze reageren als ze haar oude popje weer ziet met lijf en ledematen? Als ze het weer graag terug wil, mag ze het hebben. Dan kan ze er zelf kleertjes voor breien, met wol van haar schaapjes.
Dat was dus het verhaal van het ontstaan van Wilske!https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Wilske%20(6).JPG


Na Wilske kwamen er nog drie poppen: 9 februari een Pedigree, 27 maart een Schildpad en 14 april een Roddy. Die hoop ik een andere keer te laten zien. Voor mei is er nog geen besteld hoor! Voorlopig kan ik nog vooruit met kleertjes maken! Ja Jolie, die kleertjes verzin ik zelf. Als ik ze naai knip ik het eerst uit een oud laken of sloop, als dat past knip ik het uit de goede stof. Met breien maak ik eerst een proef-lapje om te kijken hoeveel steken ik op moet zetten voor een bepaald aantal centimeters. Ik probeer de kleertjes in de jaren-50-stijl te maken. 

Veel poppengroetjes van Durvina.

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Ha Durvina, wat een mooi, bijzonder en poppeliefdevol verhaal, wat een Schitterende foto's...!

Je zou EIGENLIJK gewoon een eigen website moeten hebben... :-))) Neehoor, ik voel me zéér vereerd dat wij als lezers hier ervan mogen genieten!!!!! (Toen ik deze forumsite bedacht, ervan wakker lag, maakte, had ik niet durven drómen dat er zulke bijzondere reacties op zouden komen...)

ik geniet er enorm van, zit heerlijk van de tekst naar de foto's terug te springen ("Ohja, daar is het grijs-met-donker-rode jurkje dat Sepke draagt..." "Daar is de roze baby-cape..") Je hebt het prachtig verhalend weten te fotograferen...! Geestig toeval ook, dat woord "kop" op de krant, dat zo toepasselijk in beeld is, maar het is ZO duidelijk dat het niet geënsceneerd is, het is puur toeval, mooi dat het in beeld is :-)

Ik heb helemaal zin om nog even aan een poppenmutsje te gaan haken!

Veel poppengroetjes terug!
Jolie

15 (edited by Durvina 2012-05-18 19:38:38)

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

http://i45.tinypic.com/20f8d2v.jpg

Van het ene onderwerp ga ik weer naar het andere onderwerp. Of van de ene topic na de anderen topic. Zo zie je, nooit te oud om nog wat Engels te leren!
Jouw gehaakte mutsje zal nu wel af zijn Jolie. Of je haakt het van hele dunne wol voor een grote pop!
Ik ga nog even verder over m'n poppen verzameling. Op 9 februari 2012 werd Madelief bezorgd, een meisjespop van zo'n 41 centimeter lang. Net als Durvina een Pedigree. Een mooie pop met flirt-oogjes. Ik ging meteen een hemdje (borstrokje of wolletje noemden we dat vroeger), broekje en jurk voor haar breien. Kousjes maakte ik van het boord van een oude sok. Ze moesten dun zijn anders pasten haar schoentjes niet. Toen ze kwam had ze een zomerblousje en -rokje aan, dus zit ze al aardig in de kleren.

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Madelief%20(1).JPG

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Madelief%20(2).JPG

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Madelief%20(3).JPG


Op 27 maart 2012 kwam er een schildpad popje zonder armen. Ik kreeg haar dan ook voor een klein prijsje van Joke! Ze heeft nu een paar kunst-armen. Ik noemde haar Nicoline en maakte een soort dirndljurk voor haar. Eigenlijk wil ik nog een hoed met pompoentjes voor haar maken, dan krijgt haar kleine hoofdje misschien wat meer volume. Joke gaf me een link naar de site van Jolie. Nou Joke, ik ben er zoet mee hoor. Nog bedankt voor de tip!

http://i46.tinypic.com/x5s93n.jpg

http://i47.tinypic.com/t5nf37.jpg

http://i49.tinypic.com/1zjl2p.jpg

http://i45.tinypic.com/5y81w.jpg

http://i50.tinypic.com/r8b5ud.jpg

http://i47.tinypic.com/2h52umo.jpg

http://i47.tinypic.com/20paepz.jpg


https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/poppenhoek%20(1).JPG

Op het opgeklapte logeerbed zitten Hanneke en Laura ook nog. Dat zijn geen jaren-50 poppen. Ik maakte Hanneke in 1990 en Laura in 1978. Over Hanneke's kleren, die wel in de jaren-50 gemaakt zijn, hoop ik later te vertellen. Dat hoort bij het onderwerp: "Poppenkleren"!

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/poppenhoek%20(2).JPG

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/op%20de%20commode.JPG 

Nu is het Roddy looppopje Hettie aan de beurt! Zij staat naast Sepke, ook een Roddy popje.

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Hettie.JPG

Hettie werd 14 april 2012 bezorgd. Precies honderd jaar na het vergaan van de Titanic. Ik had me nogal verdiept in die geschiedenis en dacht het popje Titia te noemen. M'n man had het over de kleine Hettie. Ja, ook leuk dat hij mee denkt. Hettie...Titia...Hettie...Titia...Hettitia... Hettitia! Een nieuwe naam verzonnen dacht ik. Even ingetypt bij Google en het bleek een al bestaande naam te zijn! Nu heet het popje officieel Hettitia, maar haar roepnaam is Hettie!
Hettie komt bij Maranty vandaan. Ergens las ik dat Maranty al haar poppen goed schoon maakt en dat klopt! Er viel niets lekker schoon te poetsen aan Hettie. Het witte vochtige doekje dat ik gebruikte bleef hagel wit! Ook haar mohair pruikje zat keurig!

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Hettitia%20Roddy%20(1).JPG

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Hettitia%20Roddy%20(2).JPG

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Hettitia%20Roddy%20(3).JPG

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Hettitia%20Roddy%20(4).JPG

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Hettitia%20Roddy%20(5).JPG

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Hettitia%20Roddy%20(6).JPG

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Hettitia%20Roddy%20(7).JPG

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Hettitia%20Roddy%20(8).JPG   

Dit was het verhaal van Madelief, Nicoline en Hettitia!

Heel veel poppen groetjes, Durvina.

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Ha Durvina,
Dankjewel voor je mooie verslag!
De schoonheid van de Pedigree-popjes.. daar was ik eigenlijk vrijwel onbekend mee, maar wat staat dat blauwe jurkje mooi bij Madelief, en wat leuk om te zien dat je haar ook een heel 'antieke uitstraling' kunt geven met de zeeuwse kleertjes van Hanneke, een heel ander popje is ze dan ineens. Het blauwe jurkje past wel het beste bij haar: heel vlot en de stijl van de '50ies" - Wat leuk die kinderfoto van jezelf erbij!

Zoals je de armpjes voor Nicoline-het-Schidlpadopje hebt gemaakt, kan ik misschien mijn Roddy popje ook weer aan een armpje helpen... Laatst zag ik bij Riekie op Marktplaats een Roddy-"thumbs-up"-armpje, maar het bleek een linkerarmpje, en mijn Roddy-popje mist het rechter. Maar zelf maken is ook wel zo leuk.
Prachtig ook het Dirndl-jurkje, hoe krijg je het zó netjes voor elkaar! (Mij valt bij poppekleertjes zo snel op dat ik een naadje wel 'ns bobbelig naai, -toen ik zelf m'n bruidsjurk zat te naaien, van kilometers gordijnstof ;-), had ik ook wel 'ns een scheef naadje, maar bij iets heel groots valt het niet op, bij iets kleins helaas wel... Daar moet ik nog ns flink op oefenen..!)

Heel leuk ook het Looppopje Hettie... Leuk dat je aan popjes kunt zien dat ze door dezelfde makers gemaakt zijn, en in dezelfde tijd... Je hebt de foto's ook bijzonder leuk gemaakt, met dat mooie Grace Dayton-achtige kleedje als ondergrond, heel smaakvol en sfeervol!

Ho wacht, zou ik BIJNA op "Submit reply" drukken, en het gehaakte mutsje vergeten... :-)

onbekend

Het is gehaakt van halve stokjes (op 1 cirkel stokjes vlak voor de rand na) van nogal onregelmatig garen: katoen/linnen, met naald 2,5. Misschien is het garen nèt iets te grof / onregelmatig voor poppenmutsjes. Het popje dat het mutsje draagt heb ik vorig jaar zomer in Belgie op een brocante-markt gekocht, het is een oud Unikaatje. (Of Polleke een passende naam voor het popje is, daar twijfel ik nog een beetje over ;-))
De grote ErnestVillainForchies-pop achter Polleke heet trouwens Minette/Minetje, ze kreeg de verfranste naam van haar vorige eigenaresse :-)

Enfin,
Hartelijke poppegroetjes!
Jolie

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Hoi, leuk van al die foto's en verhaaltjes van de poppen ! Leuk (van iedereen) om te horen hoe ze erop kwamen !

Groetjes,
Leora

P.S. Korte reactie, ik probeer ze zo kort mogelijk te houden smile

Ik ben Leora! Ik spaar spaanse poppen en ik maak dan een familie! Al die poppen moeten een spaanse naam hebben die begint met ''Ad''. Dit zijn de namen van mijn spaanse poppen: Adora, Adamo, Adelio en Adriano.

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Ha lieve Leoor, wat leuk dat je er weer bent! (En kort hoeft niet hoor, lang mag ook  :-)) xxx Naan

19 (edited by Durvina 2012-05-23 14:42:44)

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

http://i50.tinypic.com/dcg2eh.jpg

Hier komen weer wat foto's Leora. Ik ben benieuwd of die van jou gelukt zijn! Jouw Adora vind ik ook een schatje!
Nog even wat over Hanneke uit m'n poppenhoek. De kleertjes die ze aan heeft maakte ik in 1953 voor m'n pop Janneke. Die pop had een lijf van gaas, gevuld met houtwol. Ook haar armen en benen waren van stof. Toen ik 13 was kreeg ze voor Sinterklaas een nieuw hoofd. Ik was toen klederdracht kleertjes voor haar aan het maken. Mijn moeder vertelde hoe die genaaid werden en hoe het "door-de-weeks" mutsje gehaakt werd.
Janneke heb ik lang bewaard. Toen onze oudste er in de box mee mocht spelen was de pop gauw helemaal versleten!

http://i47.tinypic.com/2q24ghd.jpg

http://i48.tinypic.com/nn6ujm.jpg

http://i45.tinypic.com/2iufaj5.jpg

http://i47.tinypic.com/oqd2tw.jpg

http://i49.tinypic.com/xsvw4.jpg

http://i48.tinypic.com/2ywd341.jpg

http://i46.tinypic.com/9u3mlc.jpg

http://i47.tinypic.com/msox3d.jpg

http://i50.tinypic.com/2zfn51v.jpg

http://i45.tinypic.com/2rho16s.jpg

http://i47.tinypic.com/2ynh4id.jpg

http://i45.tinypic.com/331iq0p.jpg

http://i45.tinypic.com/2jed85t.jpg

http://i48.tinypic.com/1zq93tg.jpg

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Wat een mooie foto's Durvina!! Zo'n mooi, fijngevormd en -beschilderd gezichtje, en wat een enige foto met die (voor hedendaagse begrippen :-)) oude auto (hij lijkt op een Traction Avant, maar de neus is anders..?), met de pop op spatbord, en wat leuk met die 2 vlechten en zo'n vrolijk schort! Enig!! Hartelijke groeten, Jolie

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Ôh en de kleertjes..... (De foto's verschenen pas toen ik op "submit" klikte :-)) Wat een mooie, fijne details.....!!
Van mijn Oma Lieze is me verteld dat ze zó mooi kon handwerken dat mijn vader als dreumes in damesladen gestaan heeft: mijn Oma haakte en breide de kleertjes voor de patronen in die bladen en dan maakte men foto's, die in het blad verschenen.. (Helaas heb ik er geen voorbeelden van :-]) Maar wat ik wilde zeggen was....: Je kleertjes en fijne haakwerk zou zó in een blad kunnen!!

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Hihi :-) we zijn tegelijk online Durvina.. En NU zie ik pas dat mooie mutsje, de Keuvel.. (ik wist niet dat die zo heette, weer wat geleerd!) ..en het patroontje daarvoor.. Dat wil ik ook 'ns proberen, zo'n mutsje.. Ik ben heel benieuwd hoe het bij het popje staat!

23 (edited by Durvina 2012-05-23 22:07:18)

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Hè hè Jolie, eindelijk staan de foto's er allemaal op! Grappig die berichtjes van jou er tussendoor en ik maar gewoon door gaan met opladen!
Nu die krullen nog voor de keuvel. Ik heb een hele handige zwager, zal hem eens lief aankijken!
Je laatste berichtje kwam voor de laatste foto's van mij er opstonden. Nu kan je zien hoe de keuvel past!
Hartelijke groeten, Durvina

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/Krullen.JPG

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

Het resultaat is *bijzonder mooi* geworden Durvina! het lijkt me heel erg leuk om het op basis van je foto's ook 'ns te proberen... (Van een vriendin heb ik eens twee (!:-)) koffers vol stukjes kant gekregen, die ze had gevonden in het huis van haar 85+ moeder die naar een verpleeghuis ging.. :-} Er zit vast iets bij waarmee ik het kan proberen, desnoods voor een kleiner popje.

Helaas werd ik weggeroepen bij de computer, dus heb ik de laatste foto's pas later kunnen bewonderen. ja, dat is toch ook wat, dat ze krullen en hoedjes maar gewoon in poppehoofden prikken als het even zo uitkomt.. :-) Mijn Hermann-Steiner popje heeft ook zo'n speldengat in haar hoofd :-) Misschien weet je Zwager er een beter systeem voor te bedenken :-)

Wens ik je/jullie een héél zonnige 2e Pinksterdag!
Hartelijke groetjes,
Jolie

25 (edited by Durvina 2012-05-29 08:38:45)

Re: Hoe ben(t) u(/je) op het idee gekomen om poppen te verzamelen?

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/krullen%20(1).JPG

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/krullen%20(2).JPG

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/krullen%20(3).JPG

https://welkepopisdat.nl/afbeeldingen-Forum/DurvinaFotos/krullen%20(4).JPG

Leuk Jolie, dat je ook een keuvel wilt maken! Ik zag dat als je krullenmuts intypt inplaats van keuvel, hij sneller te vinden is op Google.
Ik zal het patroontje nog eens met duidelijker opschrift opsturen.
Die tekening heb ik naar een foto van m'n oma (van vaders kant) gemaakt.
Ik wil jouw hoedje nog eens haken! Meer een werkje voor de winter hè.

Veel groetjes van Durvina.