1 (edited by carmen 2017-01-29 14:33:56)

Topic: Aanbod van antieke poppenkleding en doopjurkjes

Dag lieve dames allemaal!

Ik heb dit forum gevonden en mij zojuist aangemeld omdat ik een hele grote partij antieke poppen-, kinderkleding en doop jurken van o.a. wol en kant in mijn bezit heb gekregen via een erfenis. En ik heb hulp nodig aangezien ik totaal geen verstand heb van deze verzamelaars en liefhebber wereld!

Ik vraag mij af WAAR en HOE ik dat het beste kan aanbieden/verkopen zodat ik er echte liefhebbers en verzamelaars mee blij kan maken. Het zijn namelijk best mooie en zeker nog goede kledingstukken. Nu was ik net van plan om een paar wasjes te draaien ermee, maar dacht eigenlijk dat het misschien niet aan mij besteed is. Kan me voorstellen dat zoiets delicaat behandeld moet worden en dat een liefhebber er degelijker en voorzichtiger mee om zal gaan.
En om daarna ook alles te gaan strijken is echt teveel voor mij.

Nu heb ik op marktplaats wel aardig wat verkopers gevonden, die het met mooie gedetailleerde foto's aanbieden en er wellicht veel meer verstand van hebben dan ik.

Mijn vraag is:

**Zal ik de antieke kleding wel of niet wassen en overlaten aan een echte liefhebber?

**HOE kan ik de kleding het beste aanbieden? Welke foto's zijn belangrijk, welke vermelding van het kledingstuk is belangrijk?
De maat staat er natuurlijk niet altijd in, zou ik het dan ook allemaal moeten opmeten? Met andere woorden; wat is belangrijk om te vermelden bij de verkoop volgens jullie?

**En hebben jullie tips WAAR ik het het beste kan verkopen?
Marktplaats, Ebay, Etsy, een Faceboek groep of is er een speciale website die jullie afstruinen op zoek naar mooie kleertjes?

**Of is er ergens een specifieke handelaar/ruilbeurs die gespecialiseerd is in inkoop en verkoop van antieke poppenkleertjes en kanten doopjurkjes?

Ten eerste gaat het er mij om dat ik echt iemand er blij mee wil maken, ik zou het nooit zomaar naar de tweedehands winkel willen brengen, daar is het voor mij te waardevol en uniek voor.
Ten tweede is voor mij de verkoop naar waarde eerlijk gezegd ook van belang want ik heb het zelf financieel niet breed en zie het als een kleine extra inkomstenbron. Een mooi "cadeau" van mijn oma?

De afweging voor mij is hoeveel tijd en energie ik in wil steken om er iemand blij mee te maken en er toch ook een redelijk bedrag aan over te houden.

Ik heb in het verleden gedacht aan het als één grote partij aan te bieden op Ebay of Marktplaats. Zo van; alle wollen/gebreide kleding bij elkaar verkopen, alle assecoires zoals mutjes, schoenen en tasjes in een bundel verkopen of alle kanten doopjurkjes in een partij. Maar wellicht is iemand qua smaak puur geïnteresseerd in een specifiek kledingstuk. Hmmm.. ik heb echt tips nodig! Help!

Ik dank je alvast voor het lezen en meedenken!

Harte Groet
Carmen

Re: Aanbod van antieke poppenkleding en doopjurkjes

Ha Carmen,

Dankjewel voor je bericht, het delen van je vragen en gedachten!

Wat fijn dat je nadenkt over de bestemming van de bijzondere kleertjes en doopjurkjes die je geërfd hebt, èn daarbij aan ons Poppenliefhebbers denkt.. Het is inderdaad vaak moeilijk om passende, echt oude kleertjes te vinden.

Etsy is in theorie een heel goede plek om echt oude originele (poppen)-kleertjes te verkopen, de kopers/kijkers daar zijn op zoek naar dingen die ècht oud en origineel zijn.

Wel heb ik me ooit verdiept in de ingewikkelde Etsy-voorwaarden, in hun o.a. Listingkosten en Credit-card-verplichting, transactie-kosten (enz...), in hun wat gebrekkige BTW-informatie (="zoek het maar uit"). En het leek me vreselijk ingewikkeld... Etsy maakt het voor zichzelf makkelijk en winstgevend, maar voor een eenvoudige verkoper die wat Vintage Spulletjes wil aanbieden....?

Catawiki is ook een mooie mogelijkheid, maar.... ik zie er nogal eens dingen weggaan voor wat lage prijzen. Gewoon omdat dat de hoogste bieding was. Leuk voor de koper..! Maar voor de verkoper..? :-/ Als je de Catawiki-veiling kiest, onderhandel dan over voldoende 'reserve price'.
Hetzelfde geldt voor eBay.

Op Facebook ben ik (bijna) niet meer, dus.... Daar kan ik niets zinnigs over zeggen :-)

Zelf zou ik denk ik TOCH voor Marktplaats kiezen... Aanvankelijk zul je daar w.s. te lage biedingen krijgen, van opkopers of mensen die de waarde niet zien. Maar als je die biedingen gewoon laat staan, en zeker niet met de eerste de beste bieder een deal sluit, dan lijkt me de kans wel groot dat je er een ècht geïnteresseerde koper kunt vinden. Als je wacht met versturen tot je het afgesproken bedrag wèrkelijk ontvangen hebt, kan er m.i. niets mis gaan.

Het is waarschijnlijk veel werk, maar wanneer je alle kleertjes afzonderlijk aanbiedt, leveren ze waarschijnlijk meer op dan in "één aanbieding." Een setje dat bij elkaar past, qua maat, qua kleur, kun je wel samen aanbieden, dat brengt mensen misschien juist op een goed idee.

Als je foto's maakt met een redelijk neutrale, of licht-nostalgische achtergrond, op een oude houten kist, of een oude linnen doek, dan toont het vaak al veel beter.

Oh en wassen...... ik zou het niet doen... Misschien even stofzuigen (mòcht het stoffig zijn) met de borstelkop van de stofzuiger, maar meer niet. Zelf heb ik me met wassen wel eens vreselijk vergist... ;-} Dacht ik "Oh, het is 'maar' kelderdracht, en stinkt naar sigaretten....." Maar, dan bleek het toch van èchte zijde gemaakt, en viel het he-le-maal uit elkaar in het water.. ;-}
Daar was het beter geweest om het even uit te hangen voor een open raam in de kou: dat had geen schade veroorzaakt, en daarmee verliest oude stof vaak al wel de geur van tabak.

Soms is oude kleding ook gesteven, met echte kleding-stijfsel, en dat kan veel werk zijn, weet ik uit ervaring ;-)
Kortom: laat de koper het maar zelf wassen, dan is dat risico voor de koper ;-)

Ik hoop dat je hiermee alvast wat tips hebt waarmee je aan de slag kunt!

Hartelijke groetjes,
Jolie

3 (edited by carmen 2017-01-29 15:21:19)

Re: Aanbod van antieke poppenkleding en doopjurkjes

Hoi Jolie!
Wat fijn om meteen zo'n hulpvaardig uitgebreid bericht te krijgen. Dankjewel!

Je links erin zijn heel handig, dat zal ik op een later moment even beter uitpluizen.

Die catawiki is écht geweldig. Kom meteen iets geweldigs tegen en heb een account gemaakt en geboden, haha. Dan ga ik zeker spoedig eens nader bekijken hoe zo'n veiling site werkt als je zelf iets aanbiedt. Bedankt voor die geweldige tip! Er was nog zoveel ander antiek spul bij de erfenis dus wellicht komt dit erg van pas.

Bij etsy heb ik zelf wel eens een account gemaakt om mijn sieraden te verkopen maar ook niet veel vertrouwen in betalingsmethodes. Ik heb er geen behoefte aan om me in wisselkoersen, betalingen en verzendingen naar het verre buitenland te verdiepen. Mijn gedachte precies, wat jij ook zegt over het eenmalig aanbieden van wat vintage spulletjes.

Faceboek groepen zijn mij te rommelig onoverzichtelijk. Denk dat me dat ook erg gaat vermoeien. Zou natuurlijk wel ergens een link kunnen zetten naar de advertentie. Dan blijft er ook marktplaats over.

Heel veel dank voor je tips, qua presentatie van de kleertjes als setje en ook met een behoorlijke achtergrond/ondergrond en belichting. Ik zal natuurlijk eerlijk vermelden van de muffe staat van de kleding, zodat de koper het zelf mag wassen en/of strijken. Op sich nog niet eens zo'n vervelende bezigheid om zelf de kleding netjes op de foto te zetten. Ik zal eens kijken wat een langlopend account op marktplaats kost.

Verder is het dus voor de verzamelaar/liefhebber niet zozeer van belang om meteen de maat en grote van het kledingstuk erbij te zetten? Ik kan me voorstellen dat je eerder op de 'looks' afgaat en daarna de verkoper benaderd wat de grote/maat is. Scheelt mij ook heel wat werk.

Ontzettend bedankt voor je hulp Jolie.
Ik zal er meteen eens wat mooie foto's van maken, dan is dat al gedaan. Gelukkig heb ik vandaag niets in de was machine gedaan!!

Harte groet,
Carmen