Topic: Hebben juliie poppen namen ?

Veel van mij poppen hebben namen ,vaak van nichtjes en neefjes uit de familie maar ook vernoem ik vaak een pop .Dat wil zeggen al mn poppen op zolder niet allemaal ,zou een beetje veel worden heb zon 200 poppen he .
Dus Jolie  je hebt nu een naamgenootje  ,ik zocht nog een leuke naam voor een Armand Marseille baby pop.Die heet nu officieel Jolie .
Vind het een prachtige naam .
Ik heb ook een reborn pop die is naar een foto van mij gemaakt zo goed mogelijk kan nooit helemaal maar erg mooi gedaan ze loenst een beetje net als ik en heeft een kuiltje in haar kin ikke ook , die heet dus Hanneke .
En een heet Arie naar mijn overleden man.Ik heb bijvoorbeeld een Unica  die heet Nele is een vlaamse he en ze is meteen vernoemd naar mijn moeder.
O ja en ik heb ook een Noortje  komt van Eleonora denk ik .

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Wat leuk om te horen Hanny! :-) (En ik voel me helemaal vereerd met m'n naamgenootje :-))) Ja, hier hebben ze ook (bijna) allemaal namen, al moet ik er soms (nee vaak :-)) wel een tijdje over denken, voor ik een naam vind passen, en soms helpen m'n dochtertjes met zoeken, — zo heeft de oudste allerlei sites met Spaanse namen voorgelezen, compleet met betekenissen :-) voor ze de naam Adora kozen voor het Panre-popje http://www.welkepopisdat.nl/panre.html — En vervolgens moest Adora natuurlijk ook mee de Avondvierdaagse lopen ;-) In een draagzak. Alsof met zo'n naam ook meteen een heel nieuw leven begint :-) :-)

Re: Hebben juliie poppen namen ?

bij mij hebben ook de poppen een naam.
Sommig heb ik zelf gegeven,sommige hadden al een naam toe ik ze kocht.
Van de poppen die ik zelf een naam heb gegeven kijk ik altijd naar de pop en dan schiet me vanzelf een naam te binnen.

4 (edited by Durvina 2012-05-10 14:24:50)

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Ja hoor, mijn poppen hebben allemaal een naam! Hier komen wat bladzijden uit een fotoalbum. Voor de poppen de deur uit gingen maakte ik er wel een foto van.http://i50.tinypic.com/2rw1dfq.jpg

http://i50.tinypic.com/2w6exyh.jpg

http://i47.tinypic.com/a48to5.jpg

http://i50.tinypic.com/2624prn.jpg

http://i45.tinypic.com/i27z1v.jpg

http://i46.tinypic.com/63ydcw.jpg

http://i45.tinypic.com/34phthi.jpg

http://i50.tinypic.com/2zs1heo.jpg

http://i49.tinypic.com/987ksk.jpg

http://i47.tinypic.com/sewupd.jpg

http://i47.tinypic.com/123xs7t.jpg

http://i48.tinypic.com/2ue7imc.jpg

http://i50.tinypic.com/5ul2qa.jpg

http://i50.tinypic.com/2em379v.jpg

Dit is Truusje, een van m'n eerste geboetseerde poppen.
Ze zit nu samen met Elsbeth op een tafeltje in de hal.
Allemaal namen, veel plaatjes en weinig praatjes deze keer!

Veel kijkplezier! Groetjes van Durvina.

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Wauw................. Wat MOOI Durvina!!! Wat een mooie zelfontworpen collectie..!! Ook héél leuk, een foto ertussen waarop je aan het werk te zien bent :-) Erg lieve namen, zelf hou ik ook meer van klassieke namen, namen uit oude kinderboeken of  van heel ver terug uit de familiestamboom (al moet ik bekennen dat ik nog steeds niet voor àlle poppen een naam heb, mijn moeder was daar in m'n kindertijd soms heel behulpzaam bij ;-))
Prachtig ook, die kleertjes! En een pop als Elsbeth, wat een mooi gezichtje! De andere poppen als Hanneke, Maupje en Fiep vind ik trouwens ook èrg mooi (en zulke leuke namen!)

Soms weet ik helemaal niets van de achtergrond van een pop, soms niet eens een merk (ik moet ook nodig meer foto's maken en bijplaatsen ;-)) en dan lukt het me slecht een naam te bedenken.
Soms lukt het me redelijk makkelijk, maar dan moet ik ergens een aanleiding in zien. Voor een Kämmer*Reinhardt-popje, op een 4e mei bezorgd, eiste ik van mezelf dat ik een jiddische naam zou vinden. En dat lukte, bij toeval viel mijn oog op de (zeldzame) naam Mindel in de krant en gelukkig bleek wat ik vermoedde, dat er ook een koosnaampjes-verkleinvorm Mindele bestond te kloppen.
Daarna heb ik nog heel lang gezocht naar een "makkelijkere naam" - maar nee, die kon ik niet vinden. Al snel te clichée allemaal. Zo kreeg het olijke popje dat ik gisteren met de gerestaureerde Metzler-schoonheid op de foto zette, haar naam :-)

Dankjewel Durvina, voor je prachtige, verhalende Foto's...!
Groetjes,
Jolie

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Mijn dochter Leora is gisteren heel druk in de weer geweest met Paint, en een cameraatje, en heeft al mijn poppen gefotografeerd (er bleken er alleen al 35 te schuilen in de woonkamer... ;-))

En bij elke naamloze pop was het "Tssssssk Naan, " (zo noemt ze me altijd) "kun je niet even een naam bedenken dan..?"

Maar het bleek wel héél erg veel werk om overal namen in te typen... ik ben in elk geval benieuwd wanneer ze haar foto's hier gaat plaatsen... :-)

Je foto's blijken in elk geval een bron van inspiratie Durvina!

Groetjes,
Jolie

7 (edited by Durvina 2012-06-02 16:58:04)

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Op 12 mei was er weer gezinsuitbreiding bij de Rosebudjes. Eindelijk had ik het kleine popje met de dunne kromme beentjes gevonden! Een naam was gauw bedacht. Hier komt haar "geboortekaartje":

http://i48.tinypic.com/dwf3x4.jpg

Meer foto's van Meike in: "Hoe bent u/jij op het idee gekomen poppen te gaan verzamelen".

Groetjes, Durvina.

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Oh wat leuk!! Wat een origineel idee, een geboortekaartje voor een popje!! Er spreekt zoveel plezier en posiviteit uit (en... grafisch talent!)
Groetjes,
Jolie

Re: Hebben juliie poppen namen ?

wat leuk om te lezen hoe jullie erop komen.
en wat een werk durvina! zo veel tijd en energie echt geweldig.
ik hoop dat als ik ouder ben ik ook zoveel geschiedenis achter mn popen kan laten zien.
Ik heb er echt respect voor hoeveel tijd je erin stopt.
Het is zo interresant te zien lezen en bekijken.
en inderdaad dat geboortekaartje, erg leuk bedacht.
Nu nog een naam zien te vinden voor mn laatste "koopje"
groetjes mieke
De eerste pop die ik ooit  gekregen heb had al een naam van vroeger.
ik heb die er met pen opgeschreven toen ik klein was, jammer maar zo kon ik hem niet vergeten haha.
De poppen die ik nu koop krijgen meestal een naam die in me opkomt.
Al duurt het soms wel even voor ik een ingeving krijg.
Wel een leuk idee om mn dochtertje ens wat te laten bedenken.
Ze wil er maar al te graag mee spelen maar dat doen we nog maar niet.
Ze staan dus nu ook veillig buiten bereik in mn nu al te kleine ruimte.

10 (edited by Durvina 2012-07-04 07:06:54)

Re: Hebben juliie poppen namen ?

http://i49.tinypic.com/6sdmaf.jpg

De zomer is een rustige tijd voor de poppen. Toch hebben we een nieuwtje, vandaar dat we even een kaartje sturen.

Allemaal poppengroetjes van Durvina

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Oh Durvina, wat ENIG... Bij elk Rosebudje en Roddy(-achtig) popje denk ik aan je :-) Deze is wel èrg mooi met die mooie blauwe ogen, zó leuk gefotografeerd met de vergeetmenietjes en de blauwe handdoek!

En.. :-) Margje, Julia, Emma, Wilske en Meike: GEFELICITEERD met jullie broertje!!

Hartelijke groetjes,
Jolie

12 (edited by Durvina 2012-07-07 18:28:05)

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Van alle Rosebudjes bedankt voor de felicitatie Jolie! Ze zijn heel blij met hun broertje Bert!
Ik zal hier even vertellen hoe Bert aan zijn naam komt.
De verkoopster had me gemaild: "Dit popje is altijd een kostbaar bezit van m'n tante geweest. Ze zou blij zijn als ze wist hoe graag je het wil hebben".
Ik was al een naam aan het verzinnen en vroeg haar of ik de voornaam van haar tante mocht weten.
Tante's naam was Bep, afgeleid van Elisabeth. Dat was voor mij geen vreemde naam, ik heb een zus die Elizabeth heet en Bep genoemd wordt.
Er zijn heel veel mooie namen van Elizabeth te maken. In het verleden heb ik al eens een pop naar m'n zus vernoemd: Elsbeth. Omdat ik m'n nieuwe Rosebud als jongetje wil kleden moest het dus een jongensnaam worden. Geen Beppie, Betty, Betsie, Elsje, Liesje, Lisa, Sissy, Lissy, enz. enz., maar Elizabertus, Elibert, Elbert, Ebert, Elsbert, Elsert.
Zo kwam ik uiteindelijk op gewoon Bert of Bertus Rosebud en vind de naam al helemaal bij hem passen. Bert betekent "stralend" of "glanzend".
Nu heeft Bert geen stralende lach, maar een lief ingetogen gezichtje. Zij oogjes glanzen echter wel heel mooi!

http://i46.tinypic.com/2cxb6nd.jpg

Via "ebay.nl" heb ik nog nooit iets gekocht, allemaal te Engels voor mij. Daar staan echter wel vaak mooie hard-plastic-jaren-50-poppen op. Gisteren zat ik daar even te snuffelen en moest toen aan jouw popje met één armpje denken Jolie! Er stond net zo'n popje (al is die van jou natuurlijk liever!).  Ik heb ze even opgehaald naast elkaar gezet. Grappig hè, ze steekt haar wijsvingertje uit!

http://i47.tinypic.com/2qtbbc4.jpg

Hartelijke groeten,
Durvina

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Oh wat een leuke foto Durvina, met alle Rosebudjes op om Bertje heen, inderdáád, hij heeft een heel ingetogen gezichtje, zo leuk dat er zoveel verschil in kan zitten!

Ja, ik ben ook niet zo'n eBay-fan, al bekijk ik het wel vaak voor de informatie. Dat bieden daar vind ik erg naar, in de allerlaatste seconde wordt je gerust overboden door iemand die kennelijk klaar zit (en die paar keer dat wij er iets kochten, hebben we dat, wijsgeworden, ook zo gedaan.. Naar dat het zo moet, niks voor mij.) En dan nog maar te zwijgen over de website-navigatie-doolhof (betaalgegevens vinden was lastiger dan ik had gedacht.) Wat dat betreft is Marktplaats véél handiger.

Ôh en Hartelijk dank voor de foto van het Roddy-popje! Leuk dat uitgestoken vingertje! Goed dat ik het weet, dan weet ik waar ik naar kan zoeken (tot nu toe heb ik alleen bij Riekie een linkerarmpje gezien, geen rechter, maar met deze foto zal ik het ook sneller herkennen :-))

Een fijne Zondag morgen, Hartelijke groeten,
Jolie

14 (edited by Durvina 2012-08-08 13:11:55)

Re: Hebben juliie poppen namen ?

http://i48.tinypic.com/2vrsidg.jpg
Nailah

Onze oudste kleindochter (21) is al vanaf 17 juni in Ghana. Ze doet daar vrijwilligerswerk in een weeshuis en zet foto's van die mooie bruine kindertjes bij haar reisverslag. Dat bracht mij op het idee om een bruin popje te zoeken op marktplaats. Ik vond er een uit de jaren 50, met op haar rug: NO. 4141 MADE IN HONGKONG.

Op 24 juli werd de pop bezorgd. Netjes in bubbeltjes plastic en aan alle kanten goed ingepakt met kranten. Onze jongste kleindochter (13) logeerde toen bij ons en ik vroeg welke naam ze mooi vond voor de pop. 'Nella' zei ze meteen. Best wel een leuke naam maar ik wilde haar een Afrikaanse meisjesnaam geven.

Samen gingen we op internet zoeken. We letten ook op de betekenis en de uitspraak. 'Mardea' was een echte Ghaneese naam die je als Mijdeea uit moet spreken. Klinkt best lief, maar die naam betekent 'laatste'. Daar was ik nog niet zo zeker van dat het de laatste zou zijn, dus zochten we verder. Toen zagen we 'Nailah', dat lijkt veel op Nella en betekent 'succes' of 'succesvol'. Geen verkeerde betekenis. We zouden haar als tweede naam Habika kunnen geven, dat betekent 'lieverd'.

We hebben haar dus Nailah genoemd en om die naam te onthouden heb ik Nella als ezelsbruggetje!
Nog even verklappen: Nailah krijgt binnenkort een babybroertje, ook voor hem hebben we al een Afrikaanse naam gevonden!

Veel poppengroetjes van Durvina.

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Ha Durvina, wat een ontzettend leuke aanleiding om zo'n mooi glanzend, bruin, schelm-ogen uit de jaren 50 popje te kopen! Beeldig met dat leuke ietsafgesleten wipneusje van al het spelen..! DE naam is ook ERG leuk, wat leuk dat jullie samen een èchte Ghanese naam hebben kunnen vinden, met zo'n mooie betekenis en zo'n fijn ezelsbrugje naar de eerste naam die je kleindochter bedacht!
Wat leuk, dat babybroertje dat komt, ik ben heel benieuwd!
Gisteren had ik het nog met Leora over het bruine popje dat ik als kind had (het verloor eerst haar oogjes en toen vertelden mijn ouders me dat ze was 'weggelopen', waarmee ik L. uitlegde dat ik dáárom maar eerlijk vertel als ik iets weg(ge)gooi(d heb), want ik heb er da-gen-lang naar lopen zoeken, ik was pas 4 maar toch staat het me nog bij ;-))
Wat heb je de foto mooi gemaakt met die Orchidee in bijpassende kleuren..

ik heb trouwens net ontdekt hoe ik alsnog kan "subscribe-n" op een "topic" (ik krijg soms geen berichtjes binnen als er een nieuw bericht is, grrr ;-)) -- dan moet ik "post reply" klikken, in plaats van het venstertje onderaan de pagina gebruiken om in te typen... Tenminste.... ALS het werkt, dat ga ik NU uitproberen :-))
Hartelijke poppengroetjes!
Jolie

Re: Hebben juliie poppen namen ?

http://i46.tinypic.com/14u9gec.jpg

Het broertje van Nailah hebben we Yaro genoemd. Yaro is gemerkt met twee hanen op zijn ruggetje, daaronder staat MADE IN ITALY.

Yaro bracht nog een blank vriendje mee dat we Guus noemen. Guus is gemerkt CHILTERN ENGLAND.

http://i49.tinypic.com/mtxw5z.jpg

Nog geen week na Yaro en Guus krijgen de Rosebudjes uitbreiding! Een meisje: Sarah. Jolie had haar voor me op marktplaats gezien en stuurde de advertentie door!

Ik heb nog meer foto's van Nailah, Yaro, Guus en Sarah. Die wil ik een andere keer bij het onderwerp 'Hoe kwam u/je op het idee om poppen te verzamelen?' plaatsen.

Allemaal een hartelijke groet van Durvina.

Re: Hebben juliie poppen namen ?

http://i47.tinypic.com/30aqla0.jpg

De vierde al deze maand! Dit leuke popje komt uit Zeeuws-Vlaanderen. De naam Tanneke komt veel voor in die streek. Voorlopig heb ik genoeg poppen om aan te kleden!

Groetjes van Durvina.

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Ha Durvina,
Wat heb je opnieuw schattige jaren 50 (40?) popjes aan je poppenfamilie toegevoegd!! Wat hadden ze toch sprekende gezichtjes vroeger, als ik dan denk aan  het vinyl van vandaag, een heel andere uitdrukking.
Ik heb nog in het boek van Marianne Cieslik gekeken, of ik een logootje kon vinden met 2 hanen, bij het bruine popje Yaro, maar waarschijnlijk ontbrak het omdat Cieslik zich vooral op duitse poppen richt: 'celluloid Ausland' is maar 1 pagina.
Leuk detail ook trouwens, die blauwe oogjes in het bruine gezichtje, terwijl italiaanse poppenmakers toch ook zeker bruine oogjes in hun collectie gehad moeten hebben.
Heb je het pakje van Tanneke zelf gemaakt, of had ze het al aan? Een erg leuk model, zo'n pakje (ogenschijnlijk) uit 1 stuk en leuk die afwisseling met gerstekorrel en glad!
Hartelijke groetjes,
Jolie

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Aangevlogen: Ebbeltje.

Oh, wat heb ik làng over dit stukje gedaan. Niet alleen omdat vakantie vaak weer tijdrovender blijkt dan je in alle optimisme vermoedt. Koffers en tassen vol was moeten worden weggewerkt, speelgoed terug naar alle bakken en dozen en ondertussen telkens maar weer de vraag "Mama! mag ik snoep/ijs/koek?! Nee? Maar het is vakantie! Mag ik dan soms..."

Maar ook omdat een vertelling gemakkelijk zo zoet kan worden dat het glazuur van je tanden springt bij herlezen. En dat was niet de bedoeling. Want het verhaal is niet zoet, integendeel.

Franklin-engeltje

Het was vlak voor onze vakantie, aan het eind van de dag. Het avondeten stond op, de voordeur stond open, want het stoepkrijtweer. Dan rennen de dametjes naar binnen en naar buiten, ons woonerfstraatje op, en weer terug, om nog meer speelgoed en krijt te halen. En roep ik 50 keer: Kijk uit voor de auto's, ze rijden hier als gekken!

Terwijl ik de keukenwekker in de gaten hield, bekeek ik nog snel wat foto's op Funda (kijk, met zulke inbouwkasten kun je een klein huis groter maken) en op eBay. Och, wat een schattig engeltje... Van de firma Franklin Mint, gemaakt door Emily Kaufman, bekend van haar Elvis- en Lady Di-dolls. (En nee ;-) die verzamel ik niet: het was puur toeval dat het hedendaagse engeltje tussen de antieke poppen verscheen.)

Hé, klompen in de gang, wat hoor ik nu? Aha, zag ik onderaan de trap: de Buurvrouw.

Ze vertelde een verhaal waarvan mijn hart compleet in mijn schoenen zonk: een goede kennis van ons, iemand die ik bijzonder waardeerde, iemand met jonge kinderen, de laatste van wie je het zou verwachten, was plotseling overleden. Zomaar. Hartstilstand.

Om een lang verhaal kort te maken: in de dagen die volgden, afgeleid door vragen die in mijn hoofd spookten als "Hoe moet dat met die kinderen?" of "Je zou maar moeder zijn, en je zoon zo jong verliezen" of "Het zou je maar overkomen, dat je partner zomaar ineens voorgoed uit je leven verdwijnt" liet ik het groenogige eBay-engeltje dat uit de zoekopdracht gekomen was, in mijn beeldscherm staan. Het klinkt misschien gek, maar het leek alsof het engeltje in die drie dagen op de overledene was gaan lijken: grote donkerblonde krullen, groenige ogen, een tikkeltje naïef misschien en zo geestig en vriendelijk dat je onmogelijk geen sympathie voor hem kon hebben. Natuurlijk, een karikatuur van de werkelijkheid en zo'n voor veel mensen onvervangbare persoon.

Tenslotte waagde ik een bod op het intrigerende figuurtje dat nog steeds in mijn beeldscherm stond. En bij afloop van de veiling bleek mijn bod het enige bod.

Met de Verkoopster sprak ik af dat ze het engeltje pas na onze vakantie zou opsturen.

Toen na onze vakantie het pakketje met het engeltje arriveerde, en ik de dubbele doos opende, liepen de rillingen over mijn armen: de Verkoopster, die nooit had kunnen weten van de overledene en zijn verkleed-rol als Kerstman, bleek het engeltje te hebben ingepakt met ontelbare propjes Kerstman-papier. Alsof er even iemand knipoogde uit de hemel.

Van oorsprong heet deze serie engeltjes Caitlin. Oftewel:  Franklin Mint Porcelain Irish Blessings Baby Angels Doll named Caitlin, The Angel of Good Fortune.

Maar zeg nou zelf, wat moet een engeltje dat een deel van z'n altijddurende jeugd in Duitsland doorbracht met een Ierse meisjesnaam??

Zo kreeg het de naam Ebbeltje...

Het is dat ik ze maar zo zelden zie, anders zou ik er nòg een kopen, voor Meike, het dochtertje van de jonggestorven Oebele. Maarja, wat heeft een kind aan een porseleinen popje? Als ze zelfs vanwege de dood van haar vader ook nog afscheid moet nemen van haar huisdieren, wat hèlpt het dan als je er een poppetje bijkrijgt. Niks.

Nee, het helpt alleen herinneren, aan het belang van de troost.

Ebbeltje zit op mijn bureau, naast mijn monitor.

Franklin-engeltje

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Spannend Jolie, de buurvrouw onder aan de trap. Ik was al bang dat er iets met de kinderen gebeurd was. Maar die goede kennis zomaar plotseling overleden, dat is natuurlijk ook heel erg schrikken!
En dat dat dochtertje nu ook nog haar huisdieren moet missen. Het meisje heeft ze nu juist zo nodig!!

Wat een ontroerend lief Ebbeltje! Dat lieve open gezichtje, zo teer en kwetsbaar. Wat een knuffelkindje!

Tanneke haar "pakje" is een stelletje ondergoed dat ik voor Juultje breide. Dat is straks te zien als ik foto's van Tanneke geplaatst heb bij het onderwerp "Hoe kwam u op het idee om poppen te verzamelen". 

Hartelijke groeten van Durvina

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Bij ons zijn er best veel poppen zonder naam, maar deze, heeft zijn naampje al  gekregen wink

http://i47.tinypic.com/2j5kmz5.jpg


Groetjes,
Leora

Ik ben Leora! Ik spaar spaanse poppen en ik maak dan een familie! Al die poppen moeten een spaanse naam hebben die begint met ''Ad''. Dit zijn de namen van mijn spaanse poppen: Adora, Adamo, Adelio en Adriano.

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Ha Leora, wat een leuk popje en wat een mooie naam kreeg ze!

Wij hebben er ook weer twee peuterpoppen bij: Lucie en Diederik.
Lucie is een Rosebud, maar weer heel anders dan de popjes van hard plastic.
Diederik is een Tudor Rose. Hij is 5 centimeter langer dan zijn zusjes Rosemarije, Anne-Ruth en Marjolijntje. Hier komt hun kaartje:

http://i47.tinypic.com/9ucdie.jpg

Groetjes van Durvina.

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Ha Durvien! Wat leuk dat ik je 'online tref' :-) Een Rosebud en een Tudor Rose... En wat een mooie klassieke namen! ik ben héél benieuwd! (ik blijf nog even "page refresh, refresh" op de pagina doen, al was ik eigenlijk op weg naar bed :-) :-) :-))
Hartelijke groetjes,
Jolie

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Ha Jolie! Het opladen van de foto moest ik over doen, maar hij staat er nu op!
Grappig dat je zo gauw reageert. Welterusten hoor!!

Re: Hebben juliie poppen namen ?

Ôh, wat een schatjes Durvina, de nieuwe popjes in je Poppenfamilie!
Het geeft me moed om te zien dat ook jij niet terugdeinst voor een pop met een scheur/snee in de romp... ((Mijn Unicaatje heeft ook zo'n soort "aanval overleefd", ik heb laatst een "plastic pasta" gevonden, in de Modeltrein-bouwers-winkel  ("Wat..? Voor een ..pop??" =allemaal kerels natuurlijk ;-)) en ga het 'ns uitproberen.))
Heel veel fijnschilder- en reparatieplezier gewenst! ik ben heel benieuwd naar vervolgfoto's!
Groetjes en voor nu Welterusten! van Jolie